Aktuella Krönikor

Krönika, DI Weekend

Weekend 22 december Krönika Jan Gradvall Den åldrade popkulturen största fiende är alla jubileum. Nästan varje vecka är det 20 eller 30 eller 40 eller 50 år sedan ett mästerverk gjordes. Det är så många jubileer hela tiden att det förmodligen är en tidsfråga innan någon meddelar att...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 8 december Krönika Jan Gradvall Drottningen av Get Shit Done. Det är den bästa beskrivningen av Tina Brown, den skickligaste och mest inflytelserika chefredaktören i världen under 1900-talets två sista skälvande decennium. Frasen myntas av Tina Brown själv i hennes dagböcker...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 8 december Krönika Jan Gradvall Snälla, kan du inte lägga ifrån dig mobilen åtminstone en liten stund? Det är förmodligen den vanligaste repliken i Sverige i dag mellan föräldrar och barn. Farhågan ur det vuxna perspektivet är att mobiltelefonen är i vägen för det så kallat...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 1 december Krönika Jan Gradvall Vilken jävla höst. Vilken vidrig, inspirerande och hoppfull höst. Den globala MeToo-rörelsen, med alla vittnesmål om mäns sexuella trakasserier och övergrepp mot kvinnor, fortsätter att växa och växa och växa, på ett sätt som ingen hade förutsett....  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 24 november Krönika Jan Gradvall Nästa vecka släpps U2:s ”Songs of experience”. Ett album med några sånger som tillhör det starkaste det irländska bandet spelat in. Sånger om livets gång som understryker något som få eller ingen i branschen vill tala om. U2 har alltid varit som...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 17 november Krönika Jan Gradvall Se till att berätta historien i rätt ordning. Det är det mest grundläggande rådet för att skriva ett reportage eller att berätta en historia. Det är också det svåraste. Ofta kan det nämligen visa sig att fel ordning visar sig vara rätt...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 10 november Krönika Jan Gradvall Talang är överskattat. Jag skulle till och med vilja hävda att allt snack om talang hit och dit leder till mer skada än nytta. Att hävda att det krävs medfödda eller ärftliga egenskaper för att lyckas är hämmande och leder till mindre social...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 3 november Krönika Jan Gradvall Jag jag jag. Det är en bra sammanfattning av tidsandan. Att alltid tänka på sig själv i första hand – i förhållanden, på arbetet, i världen – har många fördelar. Man blir snyggare (fler timmar på gymmet) och kan ägna mer tid åt...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 27 oktober Krönika Jan Gradvall I dag, 27 oktober, är det premiär för den andra säsongen av ”Stranger things”, den tv-serie som haft störst påverkan på populärkulturen de senaste åren. Hela den nya säsongen har just lagts ut på Netflix. Handlingen i ”Stranger Things 2” i tar sin...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 20 oktober Krönika Jan Gradvall Varför är vi så omättligt fascinerande av ”Blade Runner”? De som inte sett ”Blade Runner”-filmerna – originalet från 1982 och den just nu bioaktuella uppföljaren – tror antagligen att det handlar om science fiction, action, scenografin, den...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 13 oktober Krönika Jan Gradvall Två bekännelser. Jag har fortfarande en tjockteve. Jag använder fortfarande en akustisk almanacka. Det handlar inte om nostalgi eller bakåtsträvande – jag bejakar den digitala utvecklingen – men min hjärna är och förblir ohjälpligt analog....  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 6 oktober Krönika Jan Gradvall Länge trodde ingen att det var möjligt för en dator att besegra en människa i schack. 1996 inleddes en svit matcher mellan Deep Blue och mästaren Kasparov. Det var jämnt ett tag, men för varje ny programmering blev datorn smartare och till slut...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 29 september Krönika Jan Gradvall Under mitten av september sade chefredaktörerna för fyra av USA:s tyngsta tidningsmagasin – Vanity Fair, Time, Elle och Glamour – upp sig från sina jobb under en och samma vecka. Jag är glad att journalisten Bobo Karlsson slapp uppleva detta,...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 22 september 2017 Krönika Jan Gradvall Alla upplever vi någon gång att vi kört fast. Att vi måste släppa allt vi tagit för givet och göra en omstart. För Frank Sinatra kom det ögonblicket våren 1953 i Finspång Folkets Park. Sinatras tio år som tonårsstjärna var över. Hans...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 15 september Krönika Jan Gradvall En torsdagkväll i Nashville. Utåt sett finns det inget som vittnar om att vi befinner oss på en plats dit hela musikvärlden drömmer om att vallfärda. Platsen är en strip mall belägen vid en motorled halvvägs ut till stadens förorter. En strip...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 8 september Krönika Jan Gradvall Bakom flötet. Besynnerligt nog har detta uttryck blivit ett skällsord. Att säga att någon är bakom flötet är det samma som att säga att man är långsam, dum, korkad. Men med tanke på hur media fungerar i dag borde bakom flötet i stället vara ett...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 1 september Krönika Jan Gradvall Samma ritual varje morgon. Jag tar ett djupt andetag och öppnar mailkorgen. Hundra olästa mail skriker om min uppmärksamhet. Som vanligt trycker jag direkt på delete på tre fjärdedelar av mailen, det räcker med att läsa rubriken, men jag ser ett...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 25 augusti Krönika Jan Gradvall Klassresa är egentligen ett vilseledande uttryck. Det antyder en resa som är på väg framåt, men verkligheten är betydligt mer komplex än så. Så många som försöker höja sig och byta samhällsklass halkar av på vägen. Tidigare generationers...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 18 augusti Krönika Jan Gradvall På måndag 21 augusti kommer cirka 700 nya studenter att börja på Handelshögskolan i Stockholm, 340 nya kandidatstudenter och 350 nya masterstudenter. Alla kommer att promenera den sista sträckan längs Sveavägen och sedan öppna den massiva porten...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 11 augusti Krönika Jan Gradvall Sommaren 2017 kommer främst bli ihågkommen för en sak: ”Despactio”. En skämtteckning som cirkulerat på Instagram sammanfattar sommaren. En person försöker sova men hjärnan kan inte stänga av utan tvångsupprepar: ”Des-pa-cito, Des-pa-cito,...  Mer »

Fler »