Artiklar

Intervju med Darin

Som barn lekte Darin i skogarna i Akalla och Husby. Nu sjunger han om den tiden i sina första egna låtar på svenska. Med sitt kommande album gör Darin vad Robyn gjorde 2005. Nystart, helomvändning, eget skivbolag, nytt sound. Intervju från DI Weekend 13 april 2015.  Mer »

 

Intervju med Thåström

Mitt och Sven Dollings fanzine Jörvars Gosskör lades ned 1984. Det återuppstår tillfälligt i och med denna intervju med Thåström, en uppföljare till den intervju som gjordes i Jörvars Gosskör nr 6. Denna intervju är filmad (av Balsam) och läggs upp i 4 delar på YouTube.  Mer »

 

Svensken bakom Bosch

Tv-serien ”Bosch” produceras av nätföretaget Amazon. I Sverige visas ”Bosch” på HBO Nordic med premiär 14 februari. Serien är producerad av en svensk, Henrik Bastin. Från DI Weekend 6 februari 2015.  Mer »

 

Intervju med Tove Styrke: "För mig är pop folkets musik"

Tidigare generationers artister som sjungit om feminism, politik och samhälle har nästan alltid gjort det till musik som kan sorteras in i genren alternativ rockmusik. Vad som utmärker Tove Styrke är att hon gör detta inom ramen för kommersiell popmusik. Från DI Weekend, 23/1 2015.  Mer »

 

Ett tillstånd där man kan styra sina drömmar: Intervju med Say Lou Lou

Den 25 februari släpps ett av de mest efterlängtade albumen på senare år: debuten med tvillingduon Say Lou Lou. Allting de gör bottnar i dem själva. Även namnet Say Lou Lou har en personlig koppling till deras barndom. Intervju från Styleby i december.  Mer »

 

Humorn som vapen: Intervju med Caitlin Moran

Efter den enorma succén med boken Konsten att vara kvinna blev Caitlin Moran överöst av jobberbjudanden. Och tackade ja till allt. Resultatet: en tv-serie, två långfilmsmanus och en ny roman – alla skrivna i den trädgård i London där hon tar emot. Från DI Weekend i november.  Mer »

 

VARFÖR ÄR FOLK SÅ FKN TRÖGA JAG FÅR PANNE: Intervju med Zara Larsson

Ingen svensk artist använder sociala medier bättre och smartare än Zara Larsson, 16. Enbart på sin Instagram har Zara Larsson 432 000 följare. Det är en läsekrets de flesta svenska journalister i dag bara kan drömma om. Intervju från DI Weekend i oktober 2014.  Mer »

 

De tysta perioderna är fruktansvärda: Intervju med Titiyo

När jag i mitten av 1980-talet flyttade till Stockholm för att försöka bli journalist var mitt soundtrack Titiyo. Vasastan är som ett Monopol ljudsatt av Titiyo. Intervju i DI Weekend i oktober 2014.  Mer »

 

Be aldrig om lov, just do it: Intervju med David Fincher

Paranoia, besatthet och konsumtionssamhällets tomhet är återkommande teman i David Finchers filmer. Jag träffade honom på uppdrag av DI Weekend. En intervju om hela hans livsverk. Från de tidiga rockvideorna med Madonna, via Seven och Fight Club, och fran till den nu aktuella thrillern Gone girl.   Mer »

 

First Aid Kit Revisited

First Aid Kit om skivbolagsbytet till Columbia och om att ingen i USA anser dem vara country. När albumet släpptes två veckor efter att intervjun publicerades tyckte jag att ämnet First Aid Kit var så uttömt i DI Weekend (två omslagsintervjuer inom loppet av två år) att jag skrev en recension med...  Mer »

 

Malik om Kraftwerk

Inför att Kraftwerk i fjol spelade på Øya-festivalen bad Dagens Naeringsliv/D2 mig att skriva. Jag mailade direkt Malik som gjort en suverän dokumentär 2001 som skulle kunna ha hetat ”Searching For Kraftwerk”. Han svarade från någonstans i Afrika där han skrev att han tittade på flodhästar. Texten...  Mer »

 

Omstart: Hur man överlever sitt inre Finspång och kommer ut starkare på andra sidan

Det kommer att komma punkter i vår karriär då vi inser att vi kört fast och våga erkänna att vi misslyckas. Ögonblick som kräver att vi släpper allt vi tagit för givet och vågar göra en omstart. Artikel från DI Idé, publicerad våren 2014.  Mer »

 

Intervju med Lykke Li: Jag vill krossa hjärtan med en enda rad

”Alla i skolan, alla terapeuter, har alltid sagt: ’Lykke, du måste bestämma dig, du måste ha ett hem’. Det har skapat en sån hets i mig. Men nu känner jag, fan ta alla andra. Jag vill inte bestämma mig. Jag tänker fortsätta vara en sökande och motsägelsefull person.” Intervju med Lykke Li från DI...  Mer »

 

Intervju med Lorde, 17 år

Royals är i dag uppe i 270 miljoner visningar på Youtube och 122 miljoner spelningar på Spotify. Vid Grammygalan tidigare i år fick Lorde hämta hem den tyngsta statyetten av dem alla för ”Song of the year”. En låt skriven av 17-åring som läser Tobias Wolff, Lydia Davis och Alice Munro. Intervju i...  Mer »

 

Du gamla, du fria: Zlataninvasion i Lappland

Varför är Zlatan med i en ny reklamfilm för Volvo? Varför har Max Martin gjort musiken? Hur gjordes filmen? Hur har reklambyrån och Volvo tänkt och arbetat? Jag följde hela processen och träffade Zlatan i Gällivare och Paris. I den långa intervjun med Zlatan pratar vi Sverige, svensk hiphop,...  Mer »

 

Svensk musiks nästa 5 stora stjärnor

Gjorde en sådan lista för 2013. Gör nu en för 2014. Publicerad i DI Weekend 24/1 2014.  Mer »

 

Mediekartan ritas om digitalt: Läsarna och tittarna tar makten

E-boksförsäljningen har redan exploderat i USA. Nu står Sverige på tur. Samtidigt har vårt sätt att titta på tv förändrats i grunden. Reportage om en ny medievärld, där läsarna och tittarna tar makten. Men historien börjar på taket till en hundkoja. Från DI Idé nr 1.   Mer »

 

Grupparbete i hitfabriken

Historiskt sett har poplåtar skrivits av enskilda låtskrivare eller duokonstellationer. I dag ser det annorlunda ut. I snitt står det fyra, fem låtskrivare listade på varje låt, ibland ännu fler. Själva skrivprocessen har också utvecklats. Specialister kallas in som är bra på olika moment....  Mer »

 

Tomas Ledin har gått i land med sitt svåraste projekt

Tomas Ledins farfar gick med i demonstrationståget i Ådalen. Nu återvänder han till sina rötter i Höga kusten med sitt nya album. Men när Tomas Ledin debuterade under proggvågen med sina två första album frystes han ut av proggrörelsen. Intervju i DI Weekend, publicerad i början av oktober 2013.  Mer »

 

Inför nattens Emmygala

Natten mellan söndag och måndag är det dags för den 65:e årgången av den amerikanska Emmygalan. Galan startade 1949. Svenska motsvarigheten, Kristallen, har urholkat sin trovärdighet genom en kompromiss där kanalerna själva, för att komma överens, själva får nominera varsitt bidrag i vardera...  Mer »

 

Fler »