Artiklar

First Aid Kit Revisited

First Aid Kit om skivbolagsbytet till Columbia och om att ingen i USA anser dem vara country. När albumet släpptes två veckor efter att intervjun publicerades tyckte jag att ämnet First Aid Kit var så uttömt i DI Weekend (två omslagsintervjuer inom loppet av två år) att jag skrev en recension med...  Mer »

 

Malik om Kraftwerk

Inför att Kraftwerk i fjol spelade på Øya-festivalen bad Dagens Naeringsliv/D2 mig att skriva. Jag mailade direkt Malik som gjort en suverän dokumentär 2001 som skulle kunna ha hetat ”Searching For Kraftwerk”. Han svarade från någonstans i Afrika där han skrev att han tittade på flodhästar. Texten...  Mer »

 

Omstart: Hur man överlever sitt inre Finspång och kommer ut starkare på andra sidan

Det kommer att komma punkter i vår karriär då vi inser att vi kört fast och våga erkänna att vi misslyckas. Ögonblick som kräver att vi släpper allt vi tagit för givet och vågar göra en omstart. Artikel från DI Idé, publicerad våren 2014.  Mer »

 

Jag vill krossa hjärtan med en enda rad

”Alla i skolan, alla terapeuter, har alltid sagt: ’Lykke, du måste bestämma dig, du måste ha ett hem’. Det har skapat en sån hets i mig. Men nu känner jag, fan ta alla andra. Jag vill inte bestämma mig. Jag tänker fortsätta vara en sökande och motsägelsefull person.” Intervju med Lykke Li från DI...  Mer »

 

Intervju med Lorde, 17 år

Royals är i dag uppe i 270 miljoner visningar på Youtube och 122 miljoner spelningar på Spotify. Vid Grammygalan tidigare i år fick Lorde hämta hem den tyngsta statyetten av dem alla för ”Song of the year”. En låt skriven av 17-åring som läser Tobias Wolff, Lydia Davis och Alice Munro. Intervju i...  Mer »

 

Du gamla, du fria: Zlataninvasion i Lappland

Varför är Zlatan med i en ny reklamfilm för Volvo? Varför har Max Martin gjort musiken? Hur gjordes filmen? Hur har reklambyrån och Volvo tänkt och arbetat? Jag följde hela processen och träffade Zlatan i Gällivare och Paris. I den långa intervjun med Zlatan pratar vi Sverige, svensk hiphop,...  Mer »

 

Svensk musiks nästa 5 stora stjärnor

Gjorde en sådan lista för 2013. Gör nu en för 2014. Publicerad i DI Weekend 24/1 2014.  Mer »

 

Mediekartan ritas om digitalt: Läsarna och tittarna tar makten

E-boksförsäljningen har redan exploderat i USA. Nu står Sverige på tur. Samtidigt har vårt sätt att titta på tv förändrats i grunden. Reportage om en ny medievärld, där läsarna och tittarna tar makten. Men historien börjar på taket till en hundkoja. Från DI Idé nr 1.   Mer »

 

Grupparbete i hitfabriken

Historiskt sett har poplåtar skrivits av enskilda låtskrivare eller duokonstellationer. I dag ser det annorlunda ut. I snitt står det fyra, fem låtskrivare listade på varje låt, ibland ännu fler. Själva skrivprocessen har också utvecklats. Specialister kallas in som är bra på olika moment....  Mer »

 

Tomas Ledin har gått i land med sitt svåraste projekt

Tomas Ledins farfar gick med i demonstrationståget i Ådalen. Nu återvänder han till sina rötter i Höga kusten med sitt nya album. Men när Tomas Ledin debuterade under proggvågen med sina två första album frystes han ut av proggrörelsen. Intervju i DI Weekend, publicerad i början av oktober 2013.  Mer »

 

Inför nattens Emmygala

Natten mellan söndag och måndag är det dags för den 65:e årgången av den amerikanska Emmygalan. Galan startade 1949. Svenska motsvarigheten, Kristallen, har urholkat sin trovärdighet genom en kompromiss där kanalerna själva, för att komma överens, själva får nominera varsitt bidrag i vardera...  Mer »

 

Vår tids okända soulgeni

Lyssna på den bästa soulmusik som görs i dag – James Fauntleroy är inblandad i det mesta, även om det krävs att man läser det finstilta för att upptäcka det. Artikel i DI Weekend 26/8 2013.  Mer »

 

Tidernas bästa sommarlåtar

Vi lever i ett land där det halva året är så mörkt att det krävs elljus för att man ska kunna gå ut med hunden efter klockan tre. Det är därför inte så konstigt att sommarlåtar tycks vara ännu mer populära i Sverige än någon annanstans.Från DI Weekend, 12/7 2013.  Mer »

 

Vi behöver ett scrambled eggs-uppror

Svensk historia har haft upplopp uppkallade efter mat, Brödupproret i Göteborg och Potatisupproret i Stockholm, båda under tiden för första världskriget, är två exempel. Sommaren 2013 är det hög tid för ett scrambled eggs-uppror. Från DI Weekend, 12/7 2013.  Mer »

 

Halvårsrapport: 2013 års bästa album och låtar

Halvårsrapport 2013 års hittills bästa låtar 1. Icona Pop, ”I love it” Som att bli serverad en shot med flytande adrenalin. I Sverige gavs den ut redan i maj 2012 men det är första halvåret 2013 som låten av Caroline Hjelt och Aino Jawo tagit över världen. Efter att ”I love it” spelades i...  Mer »

 

Svensks musiks 5 nästa stora stjärnor

DI Weekend var tidiga med att sätta First Aid Kit på omslaget, ett halvår före duons stora genombrott. Sedan dess har jag hela tiden fått frågan, både från läsare och redaktionsledning, ”Vad blir nästa stora grej?”. Nu har jag ett svar: de här fem artisterna.  Mer »

 

4 fynd i SVT:s Öppet arkiv

I samband med SVT:s 40-årsjubileum 1996 skrev jag boken ”TV! Nedslag i Sveriges Televisions historia”. I veckan öppnades arkivet på nätet. Expressen Kultur bad mig välja fyra favoriter.  Mer »

 

Att vara provocerande personlig är mitt enda sätt att skriva

15 år med Petter som artist har satt sina spår. När Daniel Adams-Ray i årskurs 9 hade en uppgift i creative writing så tog han hela Petters raptext från ”Du vet att jag gråter” från ”Mitt sjätte sinne”, lämnade in den till sin lärare och sade att han själv skrivit den. Daniel fick MVG. Reportage...  Mer »

 

Nordic Music Prize 2012

Årets 10 bästa svenska album framröstade. Urvalet gäller perioden november 2011 till november 2012. För mer info: http://nordicmusicprize.com På måndag presenteras vilka av alla 50 nordiska kandidater som blir de slutgiltiga 12 nominerade.  Mer »

 

30 år med Nöjesguiden

Genom att lyfta fram detaljer kan man också levandegöra en hel stad. Den första tidning som insåg det i Sverige var Nöjesguiden. Text från Göteborgs-Postens kultursida, 19/11 2012.  Mer »

 

Fler »