Artiklar

Intervju med Adam Lambert

Adam Lambert om sin musik och sitt engagemang för HTBQ-ungdomar och kommunala skolor. Totalt är 19 (!) svenska låtskrivare är inblandade på hans nya album. Man får en bild av en Formula 1-bild som i depån möts av ett gäng framrusande tekniker och experter som gör allt för att motorn ska fungera...  Mer »

 

Intervju med Refused

"Herman Hesse sa att för att födas så måste man döda världen. Det gäller för oss. Nya skivan är vår första på 17 år. Nu är det vi som är i förarsätet igen”. Intervju från DI Weekend 6 juni 2015.  Mer »

 

Frukost med Giorgio Moroder

Från DI Weekend 11 juni 2015. Discokungen från München en morgon på hotellet Lydmar i Stockholm. Giorigio Moroder äter en croissant och visar den emoji som just tagits fram med hans ansikte och signaturmustasch (han rakade sig i 30 år men lät mustaschen växa fram igen för fyra år sen).  Mer »

 

Från straight edge till 8 listettor i USA till straight edge igen: Intervju med Shellback

Johan Shellback Schuster kommer från Karlshamn. Hans pappa är elektriker, hans mamma är lärare. Där spelade han trummor i Karlshmans musikkår och sedan i hardcore- och death metal-band. I dag har han skrivit fler låtar som varit etta på Billboard än någon annan svensk vid sidan av Max Martin....  Mer »

 

Att alltid vilja fånga soluppgången: Intervju med Tove Lo

”När jag gör intervjuer i USA bryr sig inte folk alls om drogreferenserna i texterna, däremot allt sex. I Sverige är det tvärtom. Här tycker man att det är oansvarigt att sjunga om droger." Från DI Weekend 10 april 2015.  Mer »

 

"När jag väl bestämt mig för någonting, då gör jag det bara": Intervju med Darin

Som barn lekte Darin i skogarna i Akalla och Husby. Nu sjunger han om den tiden i sina första egna låtar på svenska. Med sitt kommande album gör Darin vad Robyn gjorde 2005. Nystart, helomvändning, eget skivbolag, nytt sound. Intervju från DI Weekend 13 april 2015.  Mer »

 

Intervju med Thåström

Mitt och Sven Dollings fanzine Jörvars Gosskör lades ned 1984. Det återuppstår tillfälligt i och med denna intervju med Thåström, en uppföljare till den intervju som gjordes i Jörvars Gosskör nr 6. Denna intervju är filmad (av Balsam) och läggs upp i 4 delar på YouTube.  Mer »

 

Svensken bakom Bosch

Tv-serien ”Bosch” produceras av nätföretaget Amazon. I Sverige visas ”Bosch” på HBO Nordic med premiär 14 februari. Serien är producerad av en svensk, Henrik Bastin. Från DI Weekend 6 februari 2015.  Mer »

 

Intervju med Tove Styrke: "För mig är pop folkets musik"

Tidigare generationers artister som sjungit om feminism, politik och samhälle har nästan alltid gjort det till musik som kan sorteras in i genren alternativ rockmusik. Vad som utmärker Tove Styrke är att hon gör detta inom ramen för kommersiell popmusik. Från DI Weekend, 23/1 2015.  Mer »

 

Ett tillstånd där man kan styra sina drömmar: Intervju med Say Lou Lou

Den 25 februari släpps ett av de mest efterlängtade albumen på senare år: debuten med tvillingduon Say Lou Lou. Allting de gör bottnar i dem själva. Även namnet Say Lou Lou har en personlig koppling till deras barndom. Intervju från Styleby i december.  Mer »

 

Humorn som vapen: Intervju med Caitlin Moran

Efter den enorma succén med boken Konsten att vara kvinna blev Caitlin Moran överöst av jobberbjudanden. Och tackade ja till allt. Resultatet: en tv-serie, två långfilmsmanus och en ny roman – alla skrivna i den trädgård i London där hon tar emot. Från DI Weekend i november.  Mer »

 

VARFÖR ÄR FOLK SÅ FKN TRÖGA JAG FÅR PANNE: Intervju med Zara Larsson

Ingen svensk artist använder sociala medier bättre och smartare än Zara Larsson, 16. Enbart på sin Instagram har Zara Larsson 432 000 följare. Det är en läsekrets de flesta svenska journalister i dag bara kan drömma om. Intervju från DI Weekend i oktober 2014.  Mer »

 

De tysta perioderna är fruktansvärda: Intervju med Titiyo

När jag i mitten av 1980-talet flyttade till Stockholm för att försöka bli journalist var mitt soundtrack Titiyo. Vasastan är som ett Monopol ljudsatt av Titiyo. Intervju i DI Weekend i oktober 2014.  Mer »

 

Be aldrig om lov, just do it: Intervju med David Fincher

Paranoia, besatthet och konsumtionssamhällets tomhet är återkommande teman i David Finchers filmer. Jag träffade honom på uppdrag av DI Weekend. En intervju om hela hans livsverk. Från de tidiga rockvideorna med Madonna, via Seven och Fight Club, och fran till den nu aktuella thrillern Gone girl.   Mer »

 

First Aid Kit Revisited

First Aid Kit om skivbolagsbytet till Columbia och om att ingen i USA anser dem vara country. När albumet släpptes två veckor efter att intervjun publicerades tyckte jag att ämnet First Aid Kit var så uttömt i DI Weekend (två omslagsintervjuer inom loppet av två år) att jag skrev en recension med...  Mer »

 

Malik om Kraftwerk

Inför att Kraftwerk i fjol spelade på Øya-festivalen bad Dagens Naeringsliv/D2 mig att skriva. Jag mailade direkt Malik som gjort en suverän dokumentär 2001 som skulle kunna ha hetat ”Searching For Kraftwerk”. Han svarade från någonstans i Afrika där han skrev att han tittade på flodhästar. Texten...  Mer »

 

Omstart: Hur man överlever sitt inre Finspång och kommer ut starkare på andra sidan

Det kommer att komma punkter i vår karriär då vi inser att vi kört fast och våga erkänna att vi misslyckas. Ögonblick som kräver att vi släpper allt vi tagit för givet och vågar göra en omstart. Artikel från DI Idé, publicerad våren 2014.  Mer »

 

Intervju med Lykke Li: Jag vill krossa hjärtan med en enda rad

”Alla i skolan, alla terapeuter, har alltid sagt: ’Lykke, du måste bestämma dig, du måste ha ett hem’. Det har skapat en sån hets i mig. Men nu känner jag, fan ta alla andra. Jag vill inte bestämma mig. Jag tänker fortsätta vara en sökande och motsägelsefull person.” Intervju med Lykke Li från DI...  Mer »

 

Intervju med Lorde, 17 år

Royals är i dag uppe i 270 miljoner visningar på Youtube och 122 miljoner spelningar på Spotify. Vid Grammygalan tidigare i år fick Lorde hämta hem den tyngsta statyetten av dem alla för ”Song of the year”. En låt skriven av 17-åring som läser Tobias Wolff, Lydia Davis och Alice Munro. Intervju i...  Mer »

 

Du gamla, du fria: Zlataninvasion i Lappland

Varför är Zlatan med i en ny reklamfilm för Volvo? Varför har Max Martin gjort musiken? Hur gjordes filmen? Hur har reklambyrån och Volvo tänkt och arbetat? Jag följde hela processen och träffade Zlatan i Gällivare och Paris. I den långa intervjun med Zlatan pratar vi Sverige, svensk hiphop,...  Mer »

 

Fler »