UTDRAG: LÄS VÅR NYA BOK OM KREATIV FRIKTION
Efter att ha börjat podda tillsammans under pandemin bestämde vi oss för att ta nästa steg. Hösten 2021 släpper vi, Jan Gradvall och Magnus Lindkvist, Kreativ friktion – handbok för nytänkande på Volante.
Kreativ friktion är den perfekta boken för dig som vill tänka nytt, för dig som försöker skapa, för dig som har arbetat i motvind och för dig som lyckats, och vill göra det på nytt.
Nedan hittar du ett utdrag från boken, vi hoppas att det ger mersmak. Här kan du läsa mer om Kreativ friktion och här förköper du boken.
Vi ses i höst!
Gradvall + Magnus
UTDRAG FRÅN KREATIV FRIKTION
I Mellanöstern upptäcktes runt år 1 000 före Kristus något banbrytande. Om man under lång tid hettade upp järn på en kolbädd så blev det inte bara varmt. Järnet tog även upp en del av kolet och något helt nytt skapades. Det tog ytterligare några år innan det nya, starkare, materialet fick sitt namn: stål.
Järn och kol är två av jordens vanligaste och viktigaste grundämnen. I miljontals år hade de svävat omkring i universum. Var och en för sig förde de mänskligheten framåt.
Järn har använts till verktyg och har gett namn åt en hel epok, järnåldern. Kol har varit oumbärligt som bränsle, liksom grunden till grafit och diamant. Men det var när dessa två grundämnen av misstag kombinerades som något ännu viktigare uppstod. Idag finns stål i allt från sprutnålar till bilar, satelliter och skyskrapor.
Civilisationen byggdes av stål.
Vi kallar det kreativ friktion – när oväntade ingredienser blandas och reagerar på varandra, varpå något helt nytt föds.
Ta bara South Bronx i mitten av 1970-talet när Grandmaster Flash lade grunden till hiphopkulturen genom att låta skivspelaren bli ett instrument. Soundet – med de loopar, samplingar och tunga beats som uppstod när två skivor mixades på samma sätt som kol och järn – var lika radikalt som genialt. Det är knappast en slump att New York Times har kallat honom för hiphopens första virtuos, eller att namnet på hans första utgivna skiva blev The adventures of the wheels of steel.
Stålet innehåller två vanliga grundämnen men även en hemlig ingrediens: läran om vad som händer när metaller och grundämnen blandar sig med varandra. Det låg bortom vad vi kunde se och vad vi kunde förstå för tusentals år sedan.
Alkemisterna utnyttjade det, skaffade sig makt och gjorde sig märkvärdiga genom alla möjliga påståenden och utfästelser. De påstod sig både kunna göra guld av bly och brygga elixir som gav evigt liv. Det var först när de började dela med sig av sina resultat och utmanade varandras slutsatser som trolldom kunde ersättas av vetenskap.
Idag fnyser vi åt alkemister och kvacksalvare, men drar oss inte för vidskeplighet när det handlar om nytänkande. Uttrycket ”att få en idé” får det att låta som att tankar tillverkas på någon mystisk plats och sedan delas ut till oss människor. Kreativitet behandlas som något slags gudomlig kraft. Seanserna för att frammana den ska antingen ske i ensamhet med en flaska rödvin som enda sällskap eller så ska kollegorna skriva vad som helst på post-it-lappar och tala i tungor i en kyrka, förlåt, ett konferensrum.
Vi tänker hela tiden, varje dag. Men väldigt sällan har vi som mål att tänka något nytt. Nytänkandet – kreativitetens viktigaste bränsle – blir därför något, just det, slumpartat.
Den här boken vill lyfta kreativitet och nytänkande från något magiskt till något praktiskt.