Aktuella Krönikor

Krönika, DI Weekend

Weekend 19 december Krönika Jan Gradvall Efter ett bisarrt år då jag gett ut tre böcker och själv intervjuats närmare 100 gånger av andra så känns det som jag berättat allt om mig själv som går att berätta. En avgörande detalj i mitt liv har jag dock glömt att lyfta fram. Att jag är...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 12 december Krönika Jan Gradvall För sex-sju år sedan kallade Facebook till ett möte med fotbollsspelaren Cristiano Ronaldos manager. Syftet var att försöka övertyga om att Ronaldo borde vara med på Facebook. ”Han har potential att få 10 miljoner följare”. När Ronaldos...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 5 december Krönika Jan Gradvall Om du inte är en del av lösningen är du en del av problemet. Med detta citat ringade i bakhuvudet inledde jag min musikbevakning i januari 2014. Som manlig musikskribent är jag, vare sig jag själv väljer att se det eller inte, en del av...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 28 november Krönika Jan Gradvall På Christian Falks dörr stod det ”A Love Supreme”. Det var namnet på hans bolag, döpt efter jazzsaxofonisten John Coltranes legendariska album. Ett album vars kraft, hängivenhet och musikkärlek symboliserar den som Christian Falk gav uttryck för i...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 21 november Krönika Jan Gradvall Vad skulle hända om Spotify till slut ledsnar på allt skitsnack, tackar för kaffet och lägger ned? Det är den fråga man måste ställa sig för att förstå vad de senaste veckornas Taylor Swift-debatt (se sammanfattning på nästa sida) i grunden handlar...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 14 november Krönika Jan Gradvall November är som ett tungt ögonlock. För varje dag som går, desto svårare blir det att motivera sig att vara vaken. Frestelsen att göra en björn och gå i ide är stor. Tittar man sig omkring kan man annars konstatera att sömnen har låg status i...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 5 november Krönika Jan Gradvall Det är textrader många av oss har i ryggraden. ”The highway’s jammed with broken heroes on a last chance power drive. Everybody’s on the run tonight, but there’s no place left to hide”. Om man tar Springsteens i grunden dystopiska textrader till...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 31 oktober Krönika Jan Gradvall Ny teknik skapar nya förutsättningar för kulturkonsumtion. Det är naturligtvis en självklarhet. Ändå märks det väldigt lite av denna insikt i kulturdebatten. Själva sinnebilden av optimal svensk kulturkonsumtion är fortfarande någon som sitter i...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 24 oktober Krönika Jan Gradvall Ett av vår tids stora missförstånd fortsätter att prägla medievärlden och kulturvärlden och kanske även finansvärlden. Missförståndet om att det är enkelt att göra något enkelt. I själva verket är det precis tvärtom. 99 av 100 kan göra något som...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 17 oktober Krönika Jan Gradvall Kocken är den nya rockstjärnan. Uttrycket myntades av journalisten Bobo Karlsson i början av 1990-talet. Med åren har det visat sig hur rätt han hade. När Bobo Karlsson skrev det för drygt 20 år sedan syftade han i första hand på den förhöjda...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 10 oktober Krönika Jan Gradvall Vad är i dag det vanligaste yrket i Stockholm? Det första jag gissar på är barnskötare. Den yrkesgruppen är mycket riktigt med bland de vanligaste men kommer först på femte plats med 28 090 personer. Det andra jag gissar på är kontorspersonal....  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 3 oktober Krönika Jan Gradvall What song comes next. Det är just nu nyckelfrågan i musikbranschen där strömning tagit över som det populäraste sättet att lyssna på musik. Uttrycket är myntat av branschmogulen Jimmy Iovine, tillsammans med Dr Dre grundare av Beats Electronics som...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 26 september Krönika Jan Gradvall Som offentlig person blir jag precis som alla andra föremål för rykten. Ett envist rykte är att jag, med hänvisning till någon artikel eller bok jag skrivit, påstås vara intelligent. Jag vill härmed kraftfullt dementera det. Nej, jag är inte...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 19 september Krönika Jan Gradvall Ingen filmskapare genom tiderna har sannolikt nått ut till fler människor än George Lucas. Miljarder i alla världsdelar har sett ”Star Wars”. Ändå förblir vidden av hans gärning underskattad. Fredag den 3 oktober expanderar George Lucas sitt...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 12 september Krönika Jan Gradvall I James Bond-filmen ”Leva och låt dö” spelar Jane Seymour en kvinna som förutspår vad som ska hända härnäst genom att dra kort ur en kortlek. Brian Eno är kulturvärldens motsvarighet till Jane Seymours spåkvinna. När det råder osäkerhet om bästa...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 5 september Krönika Jan Gradvall Christian Falk. Robin Williams. Birgitta Stenberg. Brasse Brännström. Det är så många stora som denna sommar lämnat oss. Det finns ett mönster i hur vi minns och hyllar dem. Efter många år då det varit tyst om dem i media så bemöts de efter sin...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 29 augusti Krönika Jan Gradvall Skulle världen vara bättre utan religion? Det är svårt att inte fråga sig det när nyhetsrapporter får en att befara att vi står inför ett tredje världskrig. I grunden på de blodigaste konflikterna finns religiösa motsättningar. Men vad är...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 22 augusti Krönika Jan Gradvall I en artikel i DI om en ny träningsbok konstaterades att intervaller är det mest effektiva när det gäller konditionsträning. Detsamma gäller även stillasittande skrivbordsarbete. Genom att börja jobba i intervaller har jag förkortat mina...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 15 augusti Krönika Jan Gradvall Det är sju år sedan JK Rowling skrev den sjunde och sista boken om Harry Potter men förtrollningen består. Sommaren 2007 köade miljoner utanför bokhandlar för att köpa den sista boken. Sommaren 2014 har vi i stället köat för att gå på Harry...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 8 augusti Krönika Jan Gradvall Det blir uppenbart när jag står inför att köpa en ny dator: ännu ett musikformat är dött. Till den hög med kasserade format där vi redan lagt stenkakor, rullband, Stereo 8 (som 8 track hette på svenska), singlar och lp-skivor (vinyl har fått en...  Mer »

 

Fler »