Aktuella Krönikor

Krönika, DI Weekend

Weekend 15 augusti Krönika Jan Gradvall Det är sju år sedan JK Rowling skrev den sjunde och sista boken om Harry Potter men förtrollningen består. Sommaren 2007 köade miljoner utanför bokhandlar för att köpa den sista boken. Sommaren 2014 har vi i stället köat för att gå på Harry...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 8 augusti Krönika Jan Gradvall Det blir uppenbart när jag står inför att köpa en ny dator: ännu ett musikformat är dött. Till den hög med kasserade format där vi redan lagt stenkakor, rullband, Stereo 8 (som 8 track hette på svenska), singlar och lp-skivor (vinyl har fått en...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 1 augusti Krönika Jan Gradvall Inga officiella siffror anges längre för artistgager på festivaler. En anledning till hemlighetsmakeriet är förmodligen att summorna bara ökar. 2010 läckte det ut att Prince fick 15 miljoner kronor i gage för sitt framträdande på...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 4 juli Krönika Jan Gradvall Ett flickrum i 1990-talets gryning. En olycklig tonåring har ännu en lång och ensam vardagkväll framför sig, omgiven av småsyskon och föräldrar. Men just denna kväll kommer hon plötsligt på vad hon måste göra. Vad hon måste göra är att börja nåla upp...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 30 juni Krönika Jan Gradvall Strandvägen är en av Stockholms mest majestätiska adressser. Särskilt inledningen av gatan, mellan Artillerigatan och Sibyllegatan, där tre byggnader bildar ett sammanlänkat palats. De företag som huserar här har i första hand varit banker. På...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 19 juni Krönika Jan Gradvall Tolv miljoner dollar. I dagens Hollywood är det ingenting. Det är ungefär hälften vad Johnny Depp, Robert Downey Jr eller Jennifer Lawrence får i arvode per film. Men en film med en total budget endast på tolv miljoner dollar – en film utan...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 13 juni Krönika Jan Gradvall Förra helgen var det Håkan Hellström-helg i Göteborg. Denna helg är det One Direction-helg i Stockholm. Att endast vara 20-22 år och ändå kunna fylla inte bara en utan två kvällar på Friends Arena är stort. För publiken på plats kommer detta att vara...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 13 juni Krönika Jan Gradvall Förra helgen var det Håkan Hellström-helg i Göteborg. Denna helg är det One Direction-helg i Stockholm. Att endast vara 20-22 år och ändå kunna fylla inte bara utan två kvällar på Friends Arena är stort. För publiken på plats kommer detta att vara...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 5 juni Krönika Jan Gradvall Jag är en latent sportfåne. Så många som skriver om musik har också börjat skriva om sport. Det har sannolikt bidragit till att jag inte gjort det. Jag har lärt mig att utåt tygla mina böjelser. Men vart fjärde år kan jag inte låtsas längre. När det...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 30 maj Krönika Jan Gradvall Ett kassettband som fastnar i en bilstereo och tvingar föraren att ofrivilligt lyssna på det hundratals gånger. Det är startpunkten för det svenska musikundret. De senaste 15 åren har de största låtskrivarna och producenterna inom popmusik varit...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 23 maj Krönika Jan Gradvall Det finns många långa vägar i Amerika. Den legendariska och numera nedlagda Route 66. Den evighetslånga Route 20. Men ingen amerikansk väg är längre och krokigare än den från barnstjärna till respekterad artist. Från 2006 till 2011 var Miley...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 16 maj Krönika Jan Gradvall Synen på människan blir aldrig densamma igen efter att man första gången sett bilder från Förintelsen. Det är en process varje barn måste gå igenom. Min son rycker till, söker min hand och säger: ”Visst kan detta aldrig hända igen?”. För några år...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 9 maj Krönika Jan Gradvall I begynnelsen var inte elgitarren. I begynnelsen var pianot och saxofonen. Det är lätt att glömma det i dag, men när musikformen rock’n’roll utvecklades i slutet av 1940-talet och i början av 1950-talet så var inte elgitarren något framträdande...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 2 maj Krönika Jan Gradvall Warren Zevon hade mindre än ett år kvar att leva. I oktober 2002 var han gäst hos David Letterman, svårt märkt av sin lungcancer. Letterman frågade rockmusikern Zevon om hans sjukdom lärt honom någonting om livet och döden. Zevon svarade: ”How much you’re...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 25 april Krönika Jan Gradvall Där nere någonstans ligger den, världens just nu mest mytomspunna nattklubb, belägen i ett övergivet kraftverk i det forna Östberlin. Vi står på en bro som leder över järnvågsspår i stadsdelen Friedrichshain och tittar på våra armbandsur. Klockan...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 18 april Krönika Jan Gradvall Det finns en textrad från låten ”A long way down” från Lloyd Coles första soloalbum som jag ofta tänker på: ”The reason it’s a cliche is because it’s true”. Man behöver inte alltid vara så försiktig med att använda klichéer eller klyschor. Anledningen...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 11 april Krönika Jan Gradvall På söndag inleds den sjunde och allra sista säsongen av ”Mad men”, en serie som diskuterats ur alla tänkbara vinklar. Men den kanske allra viktigaste har glömts bort: ”Mad men” som den första Twitterserien. Twitter fick sitt mediala genombrott våren...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 4 april Krönika Jan Gradvall I morgon, lördag 5 april, är det 20 år sedan Kurt Cobain stoppade ett gevär i munnen och checkade ut från jordelivet. Så många minnen som stiger upp till ytan. Hur jag fick reda på det. Internet fanns inte på den tiden. Det var journalisten Bobo...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weeekend 28 mars Krönika Jan Gradvall Farväl Falkenberg. I samband med en filmpremiär för åtta år sedan var det en vanligt förekommande tidningsrubrik. De närmaste veckorna kommer Farväl Falkenberg att bytas ut mot Falkenbergs återkomst. Nästa lördag, 5 april, är det första hemmamatchen...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 21 mars Krönika Jan Gradvall Vad har du för musiksmak? Det tydligaste svar jag hört på den komplexa frågan är filmregissören Alexander Payne som svarade: ABR (Anything But Reggae). Men att kunna svara på den frågan håller på att bli huvudfrågan i musikbranschen. Den...  Mer »

 

Fler »