Aktuella Krönikor

Krönika, Dagens Industri

Weekend 11 april Krönika Jan Gradvall På söndag inleds den sjunde och allra sista säsongen av ”Mad men”, en serie som diskuterats ur alla tänkbara vinklar. Men den kanske allra viktigaste har glömts bort: ”Mad men” som den första Twitterserien. Twitter fick sitt mediala genombrott våren...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 4 april Krönika Jan Gradvall I morgon, lördag 5 april, är det 20 år sedan Kurt Cobain stoppade ett gevär i munnen och checkade ut från jordelivet. Så många minnen som stiger upp till ytan. Hur jag fick reda på det. Internet fanns inte på den tiden. Det var journalisten Bobo...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weeekend 28 mars Krönika Jan Gradvall Farväl Falkenberg. I samband med en filmpremiär för åtta år sedan var det en vanligt förekommande tidningsrubrik. De närmaste veckorna kommer Farväl Falkenberg att bytas ut mot Falkenbergs återkomst. Nästa lördag, 5 april, är det första hemmamatchen...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 21 mars Krönika Jan Gradvall Vad har du för musiksmak? Det tydligaste svar jag hört på den komplexa frågan är filmregissören Alexander Payne som svarade: ABR (Anything But Reggae). Men att kunna svara på den frågan håller på att bli huvudfrågan i musikbranschen. Den...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 14 mars Krönika Jan Gradvall För ett par månader sedan träffade jag Elin Unnes på tunnelbanan. Vi känner egentligen inte varandra men har suttit i ett par jurygrupper tillsammans. Hon är en av de musikskribenter jag helst läser, en egen, klar röst, med fokus på tyngre musik som...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 7 mars Krönika Jan Gradvall I den bioaktuella filmen ”Nebraska” möter vi män och kvinnor som spenderar många timmar på barer. När en av stammisarna måste gå på toaletten ännu en gång slår han ut med armarna och säger: ”Öl, man bara hyr den”. Konklusionen av den insikten behöver...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 1 mars Krönika Jan Gradvall Jag är inte rädd för att bli gammal. Jag är rädd för att bli rädd för att bli gammal. Från essän ”Forever” av Tavi Gevinson, 17 år. Under de 30 år jag skrivit om populärkultur och media har en sak varit konstant: misstron mot den unga generationen....  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 21 februari Krönika Jan Gradvall Min son stannar upp i steget, pekar förfärat mot två tomma skyltfönster och utbrister: ”Neeeej. Vad har hänt?”. Under hans tio år i livet har kvarterets hyrfilmsbutik Buylando varit en permanent inslag. Nu har butiken plötsligt stängt igen över...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 14 februari Krönika Jan Gradvall I rapporteringen om skådespelaren Philip Seymour Hoffmans överdos är det en detalj som stannat kvar. I hans hem i New York hittades små frimärkspåsar stämplade med varumärket Ace of Spades. Jag vet exakt hur sådana påsar ser ut. Jag har hållit i...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 7 februari Krönika Jan Gradvall Redan på inledningsdagen av OS kan det konstateras att Sverige vinner guldmedalj i åtminstone en gren: popmusik. När jag intervjuade Zlatan för två veckor sedan i DI Weekend beskrev han svenske Max Martins storhet bättre än någon annan genom att...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 31 januari Krönika Jan Gradvall Ibland får populärkulturen vingar. Ögonblick då den reser sig och havsörnssvävar högt ovanför allting annat. Stråkarna i Beatles ”Eleanor Rigby”. Vinjetten till ”Dallas”. Madonnas svartvita video till ”Vogue”. Donna Tartts debutroman. Sony Bravias...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 24 januari Krönika Jan Gradvall Att se Zlatan på planen ger nya insikter om att vad som är fysiskt och strategiskt möjligt. Som att se någon spela schack med sin egen kropp. Att prata med Zlatan utanför planen ger också hela tiden oväntade insikter. Som till exempel om...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 17 januari Krönika Jan Gradvall Vorsprung durch Technik. Försprång genom teknik. Det är Audis slogan. Som DI:s Henrik Mitelman skrev i en krönika vid årsskiftet om finansåret 2014 så är det också en slogan som beskriver Tyskland som enligt Mitelman ”producerar precis det världen...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 20 december Krönika Jan Gradvall Oscargalan den 2 mars 2014 blir sannolikt en uppgörelse mellan två filmer. Den ena är ”Gravity”, den förstummande rymdfilmen med Sandra Bullock, som jag skrev om i en krönika i DI Weekend i oktober. Den andra är ”12 years a slave” som får biopremiär...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 13 december Krönika Jan Gradvall En boll och ett slagträ kostar totalt 1.10 dollar. Slagträet kostar 1.00 dollar mer än bollen. Hur mycket kostar då bollen? Jag själv, och förmodligen ganska många andra, tror direkt vi kan svaret och svarar alltför snabbt: 10 cent. Det är...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 6 december Krönika Jan Gradvall Lattjolajbanpengar. En svensk kommunalpolitiker beskrev härom veckan pengar till kultur på det sättet. Ett betraktelsesätt som hör hemma i förra seklet men tyvärr lever kvar. En förlegad syn på kultur som något man kan satsa på om man får pengar...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 29 november Krönika Jan Gradvall För att komma till Sveriges ledande inspelningsstudio tar man tunnelbanan till röda linjens ändhållplats, Norsborg. Resan dit har gett studion dess namn, Redline. Det är måndag morgon. Bröderna Salla och Masse Salazar öppnar de fyra låsta...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 22 november Krönika Jan Gradvall På nyårsafton 1984 var trummisen i Def Leppard, den då 21-årige Rick Allen, inblandad i en svår bilolycka i sin hemstad Sheffield och förlorade sin ena arm. Om man försöker spåra rötterna till det svenska låtskrivarundret är det osannolikt nog där...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 15 november Krönika Jan Gradvall Vilka är egentligen de populäraste låtarna och artisterna i Sverige? Vi har haft olika mätinstrument för att avgöra detta, alla har fram till nu varit mer eller mindre trubbiga. Att räkna antalet radiospelningar är ett sätt att avgöra en låts...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 8 november Krönika Jan Gradvall Vansinnesdåd. Varje gång man läser det ordet så hoppas man att det ska vara sista gången. Men det är aldrig det. Några månader senare är det dags igen. Ännu ett vansinnesdåd. Ännu fler bilder på vardagliga platser avspärrade med polistejp....  Mer »

 

Fler »