Aktuella Krönikor

Krönika, Dagens Industri

Weekend 4 juli Krönika Jan Gradvall Ett flickrum i 1990-talets gryning. En olycklig tonåring har ännu en lång och ensam vardagkväll framför sig, omgiven av småsyskon och föräldrar. Men just denna kväll kommer hon plötsligt på vad hon måste göra. Vad hon måste göra är att börja nåla upp...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 30 juni Krönika Jan Gradvall Strandvägen är en av Stockholms mest majestätiska adressser. Särskilt inledningen av gatan, mellan Artillerigatan och Sibyllegatan, där tre byggnader bildar ett sammanlänkat palats. De företag som huserar här har i första hand varit banker. På...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 19 juni Krönika Jan Gradvall Tolv miljoner dollar. I dagens Hollywood är det ingenting. Det är ungefär hälften vad Johnny Depp, Robert Downey Jr eller Jennifer Lawrence får i arvode per film. Men en film med en total budget endast på tolv miljoner dollar – en film utan...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 13 juni Krönika Jan Gradvall Förra helgen var det Håkan Hellström-helg i Göteborg. Denna helg är det One Direction-helg i Stockholm. Att endast vara 20-22 år och ändå kunna fylla inte bara en utan två kvällar på Friends Arena är stort. För publiken på plats kommer detta att vara...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 13 juni Krönika Jan Gradvall Förra helgen var det Håkan Hellström-helg i Göteborg. Denna helg är det One Direction-helg i Stockholm. Att endast vara 20-22 år och ändå kunna fylla inte bara utan två kvällar på Friends Arena är stort. För publiken på plats kommer detta att vara...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 5 juni Krönika Jan Gradvall Jag är en latent sportfåne. Så många som skriver om musik har också börjat skriva om sport. Det har sannolikt bidragit till att jag inte gjort det. Jag har lärt mig att utåt tygla mina böjelser. Men vart fjärde år kan jag inte låtsas längre. När det...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 30 maj Krönika Jan Gradvall Ett kassettband som fastnar i en bilstereo och tvingar föraren att ofrivilligt lyssna på det hundratals gånger. Det är startpunkten för det svenska musikundret. De senaste 15 åren har de största låtskrivarna och producenterna inom popmusik varit...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 23 maj Krönika Jan Gradvall Det finns många långa vägar i Amerika. Den legendariska och numera nedlagda Route 66. Den evighetslånga Route 20. Men ingen amerikansk väg är längre och krokigare än den från barnstjärna till respekterad artist. Från 2006 till 2011 var Miley...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 16 maj Krönika Jan Gradvall Synen på människan blir aldrig densamma igen efter att man första gången sett bilder från Förintelsen. Det är en process varje barn måste gå igenom. Min son rycker till, söker min hand och säger: ”Visst kan detta aldrig hända igen?”. För några år...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 9 maj Krönika Jan Gradvall I begynnelsen var inte elgitarren. I begynnelsen var pianot och saxofonen. Det är lätt att glömma det i dag, men när musikformen rock’n’roll utvecklades i slutet av 1940-talet och i början av 1950-talet så var inte elgitarren något framträdande...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 2 maj Krönika Jan Gradvall Warren Zevon hade mindre än ett år kvar att leva. I oktober 2002 var han gäst hos David Letterman, svårt märkt av sin lungcancer. Letterman frågade rockmusikern Zevon om hans sjukdom lärt honom någonting om livet och döden. Zevon svarade: ”How much you’re...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 25 april Krönika Jan Gradvall Där nere någonstans ligger den, världens just nu mest mytomspunna nattklubb, belägen i ett övergivet kraftverk i det forna Östberlin. Vi står på en bro som leder över järnvågsspår i stadsdelen Friedrichshain och tittar på våra armbandsur. Klockan...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 18 april Krönika Jan Gradvall Det finns en textrad från låten ”A long way down” från Lloyd Coles första soloalbum som jag ofta tänker på: ”The reason it’s a cliche is because it’s true”. Man behöver inte alltid vara så försiktig med att använda klichéer eller klyschor. Anledningen...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 11 april Krönika Jan Gradvall På söndag inleds den sjunde och allra sista säsongen av ”Mad men”, en serie som diskuterats ur alla tänkbara vinklar. Men den kanske allra viktigaste har glömts bort: ”Mad men” som den första Twitterserien. Twitter fick sitt mediala genombrott våren...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 4 april Krönika Jan Gradvall I morgon, lördag 5 april, är det 20 år sedan Kurt Cobain stoppade ett gevär i munnen och checkade ut från jordelivet. Så många minnen som stiger upp till ytan. Hur jag fick reda på det. Internet fanns inte på den tiden. Det var journalisten Bobo...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weeekend 28 mars Krönika Jan Gradvall Farväl Falkenberg. I samband med en filmpremiär för åtta år sedan var det en vanligt förekommande tidningsrubrik. De närmaste veckorna kommer Farväl Falkenberg att bytas ut mot Falkenbergs återkomst. Nästa lördag, 5 april, är det första hemmamatchen...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 21 mars Krönika Jan Gradvall Vad har du för musiksmak? Det tydligaste svar jag hört på den komplexa frågan är filmregissören Alexander Payne som svarade: ABR (Anything But Reggae). Men att kunna svara på den frågan håller på att bli huvudfrågan i musikbranschen. Den...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 14 mars Krönika Jan Gradvall För ett par månader sedan träffade jag Elin Unnes på tunnelbanan. Vi känner egentligen inte varandra men har suttit i ett par jurygrupper tillsammans. Hon är en av de musikskribenter jag helst läser, en egen, klar röst, med fokus på tyngre musik som...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 7 mars Krönika Jan Gradvall I den bioaktuella filmen ”Nebraska” möter vi män och kvinnor som spenderar många timmar på barer. När en av stammisarna måste gå på toaletten ännu en gång slår han ut med armarna och säger: ”Öl, man bara hyr den”. Konklusionen av den insikten behöver...  Mer »

 

Krönika, Dagens Industri

Weekend 1 mars Krönika Jan Gradvall Jag är inte rädd för att bli gammal. Jag är rädd för att bli rädd för att bli gammal. Från essän ”Forever” av Tavi Gevinson, 17 år. Under de 30 år jag skrivit om populärkultur och media har en sak varit konstant: misstron mot den unga generationen....  Mer »

 

Fler »