Aktuella Krönikor

Krönika, DI Weekend

Weekend 27 maj Krönika Jan Gradvall Att sova på saken. De äldsta talesätten är ofta de bästa. Vikten av bra sömn kan inte understrykas tillräckligt. Människan är konstruerad så att vi spenderar mer tid åt att sova än något annat. Så viktig är sömnen för våra hjärnor och kroppar rent...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 20 maj Krönika Jan Gradvall Släng bruksanvisningen. Det talas oavbrutet om konsten att bli mer kreativ. Det dyker ständigt nya böcker och föreläsningar om ämnet. Men det allra bästa rådet till att bli mer kreativ är kanske att inte läsa på så mycket. Att inte ens öppna...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 13 maj Krönika Jan Gradvall Vem är världens just nu främste levande författare? För mig är svaret självklart: Don DeLillo. Terrorism. Television. Informationsstress. Kändisskap. Undergångsromantik. Naturkatastrofer. Religiös fanatism. Ekonomiska härdsmältor. Den amerikanska...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 6 maj Krönika Jan Gradvall Många svenska röster i sorlet i kön till ”Exhibitionism: The Rolling Stones Exhibition” på prestigefyllda Saatchi Gallery i Chelsea, London. Hur många svenskar kommer att se denna utställning fram till att den monteras ned i september? Två utsålda Ullevi?...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 29 april Krönika Jan Gradvall När man köper popcorn på bio får man salta själv. Man greppar saltkaret och öser på som man själv vill ha det. Så har det nu även blivit med siffror i media. Alla greppar just nu saltkaret och strör över siffror efter eget behag. Förra veckan...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 22 april Krönika Jan Gradvall Ett kontor någonstans i London. Gammaldags inredning. Ett massivt skrivbord av mahogny. En knarrig stol. Grön kontorslampa. Ärligt talat vet ingen några detaljer om inredningen, men enligt branschlegenden var det där som AC/DC:s representant satt under...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 15 april Krönika Jan Gradvall Dagen då Eleanor Rigby begravs är det ingen som kommer till kyrkan. Father McKenzie skriver på en predikan som ingen hör. När Paul McCartney i Beatles obönhörligt sorgliga klassiker ”Eleanor Rigby” har målat upp bilden av ungmöns liv och...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 8 april Krönika Jan Gradvall Tror jag på Gud? Jag vet inte, men jag tycker att Jesus var en briljant visionär med så många bra uppslag och idéer. Jag har funderat mycket på min tro den senaste tiden. Faktum är att jag kommer att göra det hela den här helgen. I Göteborg...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 1 april Krönika Jan Gradvall Det är gryningen efter natten då Kent meddelat att gruppen lägger ned. På sociala medier uttrycks sorg. Diskussioner blossar upp om innebörden av detta. Vad ska hända med gruppmedlemmarna efter den allra sista konserten 17 december? En...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 18 mars Krönika Jan Gradvall På busshållplatser, på gymmet, vid kaffebryggaren på jobbet. Överallt samma diskussioner. ”Säg inte mer! Vi har bara hunnit till avsnitt sju.” ”Shit, så sjukt trött i dag, klämde fyra avsnitt till i natt.” ”Jag tyckte ärligt talat att säsong tre var...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 11 mars Krönika Jan Gradvall Fråga: Hur många kritiker behövs för att skruva i en glödlampa? Svar: ingen. 82 procent av läsarkommentarerna på nätet har redan avgjort att glödlampan inte behövs. Recensioners betydelse – fågel, fisk eller mittemellan – är ingen ny fråga, men den...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 4 mars Krönika Jan Gradvall Stress. Andningen förändras, tinningarna börjar pulsera, det blir svårare att fokusera. Vi har alla varit där. Vi vet alla hur det känns när ens tankar inte längre lyder en. När vi alltmer desperat försöker tränga undan det där jobbiga – tänk på...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 26 februari Krönika Jan Gradvall Framgång föder framgång. Bevingade ord men det är lätt att misstolka dem. För vilken typ av personer är det egentligen mest meningsfullt att leta efter på en anställningsintervju. De som kan rada upp ett cv med idel framgångar? Eller de som genom...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 19 februari Krönika Jan Gradvall Musikbranschen har lyckats lösa det ena av sina två stora problem. Nu återstår det andra. I början av 2000-talet var skivbranschen i fritt fall. Fildelningsprogrammet Napster och sajter som PirateBay slog sönder den gamla affärsmodellen. Sverige...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 12 februari Krönika Jan Gradvall När och hur började egentligen vår tids extrema kändiskultur? Alla dessa människor som är superkändisar utan att någon kommer ihåg eller kan förklara varför de blivit kända. Kopplingen mellan gärning och graden på kändisskap är slutligen helt...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 5 februari Krönika Jan Gradvall Att vara rockstjärna är inte samma sak som att vara rik. Eller att ens ha någon trygg inkomst. Conny Bloom från Electric Boys Bloom har i snart tre decennier varit Sveriges främsta rockstjärna. Sättet han klär sig: boots, utsvängda byxor, päls,...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 29 januari Krönika Jan Gradvall Ingen boxare har rest sig på nio lika många gånger som Rocky Balboa. Jag är gammal nog att ha sett alla Rocky-filmerna på bio. Det var den sortens bioupplevelser som blev mycket större än filmvärlden och blev en del av populärkulturen i stort. På...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 22 januari Krönika Jan Gradvall The truth is out there. Det är den bästa devis en tv-serie eller film någonsin haft. I högre grad än kanske någon annan tv-serie speglade och definierade ”Arkiv X” (1993-2002) sin tid. Seriens uppmaning om att aldrig någonsin lita på myndigheter –...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 15 januari Krönika Jan Gradvall Vi talar inte på samma sätt i dag som vi gjorde tio år sen. Vårt talspråk förändras hela tiden, kanske till och med från vecka för vecka, även om förändringen blir tydlig först på längre sikt. Det kanske allra tydligaste exemplet på detta är när...  Mer »

Krönika, DI Weekend

Weekend 18 december Krönika Jan Gradvall En julklassiker. Att köpa julklappar till sina barn som egentligen är till en själv. I år handlar det i mitt fall om Illustrerade Klassiker, en volym som jag nyligen låtsades köpa till min son och nu smygläser när han gått och lagt sig. Snön...  Mer »

Fler »