Aktuella Krönikor

Krönika, DI Weekend

Weekend 10 april Krönika Jan Gradvall Gemensamt för många av de dagar som förändrat världshistorien är att få eller ingen förstod att de var historiska den dag när de ägde rum. Dagen då Romarriket föll var till exempel förmodligen en dag som allra andra. Roms invånare hängde på...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 2 april Krönika Jan Gradvall Ettårsdagen till minne av Malik Bendjellouls död infaller nästa månad men hans ”Searching for Sugar Man” kommer att få evigt liv. Inte bara som dokumentärfilm utan som begrepp. Musikhistorien är full av ännu inte berättade ”Sugar Man”-historier....  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 27 mars Krönika Jan Gradvall För länge sedan i en galax långt, långt borta. Några barn står utanför Hjulsbrokiosken lutade mot cyklar pimpade med smatterband och klistermärken. Vi går igenom vilka nya smågodissorter som vi köpt för våra mynt. ”Bläääuuugh!”, fräser och spottar...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 20 mars Krönika Jan Gradvall Populärkulturen behöver vetenskapen. Vetenskapen behöver populärkulturen. Bland det bästa exempel jag sett på detta är en utställning på Tekniska museet i Stockholm. Utställningen heter Digital revolution och pågår fram till 30 augusti. Ett av...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 13 mars Krönika Jan Gradvall Hur blir man läst? Det är en fråga som alla skribenter ställer sig varje gång man skriver en text. Eller, rättare sagt, borde ställa sig. Ingen läser nämligen samtliga texter i en tidning. Sannolikheten att du som läsare bläddrar bort den här...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 6 mars Krönika Jan Gradvall Hur länge kommer vi att minnas Elvis och Beatles? Frågan är skrattretande. Att ens väcka tanken på att de någonsin skulle kunna falla i glömska – herregud, Elvis och Beatles! – tyder på värsta sortens historielös samtidsfixering och blottar oceandjup...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 27 februari Krönika Jan Gradvall Sverige behöver en Jorge Ramos. Okej, erkänner, för vag och svag första mening på en krönika. Borde kanske stryka och börja om. Men jag behåller öppningen ändå för att den får sin laddning om man tar det från början och förklarar vem Jorge Ramos...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 20 februari Krönika Jan Gradvall Populärkulturen är som Egyptens gräshoppor. Där den landar slukar den allting annat. Något som håller på att få konsekvenser för inte bara för kulturarv utan för unga människors val av utbildning. För hur ska man få framtida generationer att bli...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 13 februari Krönika Jan Gradvall Hur blir man så duktig på sin hobby att man kan leva på den? Frågan dyker alltid förr eller senare upp vid frukostbordssamtal mellan föräldrar och barn. I ena ringhörnan: oförstörda förhoppningar. I den andra: krass erfarenhet. Svaret har...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 6 februari Krönika Jan Gradvall Nästa helg är det slutligen biopremiär för ”Fifty shades of grey”, filmatiseringen av den bok som det sedan utgivningen 2011 har skrivits cirka en miljon artiklar om, samtliga innehållande ordet het. Det är därför ironiskt att temalåten till...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 30 januari Krönika Jan Gradvall Allting går till mobilen. Oavsett om man sysslar med journalistik, information, kommunikation eller försäljning, så har det blivit helt nödvändigt med aktiv närvaro i människors mobiltelefoner. Mobilen är det första vi sträcker oss efter när vi...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 25 januari Krönika Jan Gradvall Framgången för metoder som 5:2 har gjort en sak tydlig: vi har lättare att ta till oss gammalt sunt förnuft om det förpackas vetenskapligt med en siffra i titeln. Låt oss därför kalla metoden för att inte bränna ut sig för 6:1. Dagen före julafton...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Krönika 16 januari Krönika Jan Gradvall Företag och artister har en sak gemensamt: de som lyckas bäst är sällan de som följer regelboken. Snarare de som river sönder regelboken och i stället börjar skriva nytt på de blankvita sidorna längst bak. I ett gammalt trähus i Solna i skuggan av...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 9 januari Krönika Jan Gradvall Strävan efter normalitet är det mest nedbrytande och farligaste som finns. Som Immanuel Kant sade: ”Ur mänsklighetens krokiga virke kan det aldrig göras något rakt”. Två pojkar sitter bredvid varandra på en skola. Den ena har återigen misshandlats...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 19 december Krönika Jan Gradvall Efter ett bisarrt år då jag gett ut tre böcker och själv intervjuats närmare 100 gånger av andra så känns det som jag berättat allt om mig själv som går att berätta. En avgörande detalj i mitt liv har jag dock glömt att lyfta fram. Att jag är...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 12 december Krönika Jan Gradvall För sex-sju år sedan kallade Facebook till ett möte med fotbollsspelaren Cristiano Ronaldos manager. Syftet var att försöka övertyga om att Ronaldo borde vara med på Facebook. ”Han har potential att få 10 miljoner följare”. När Ronaldos...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 5 december Krönika Jan Gradvall Om du inte är en del av lösningen är du en del av problemet. Med detta citat ringade i bakhuvudet inledde jag min musikbevakning i januari 2014. Som manlig musikskribent är jag, vare sig jag själv väljer att se det eller inte, en del av...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 28 november Krönika Jan Gradvall På Christian Falks dörr stod det ”A Love Supreme”. Det var namnet på hans bolag, döpt efter jazzsaxofonisten John Coltranes legendariska album. Ett album vars kraft, hängivenhet och musikkärlek symboliserar den som Christian Falk gav uttryck för i...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 21 november Krönika Jan Gradvall Vad skulle hända om Spotify till slut ledsnar på allt skitsnack, tackar för kaffet och lägger ned? Det är den fråga man måste ställa sig för att förstå vad de senaste veckornas Taylor Swift-debatt (se sammanfattning på nästa sida) i grunden handlar...  Mer »

 

Krönika, DI Weekend

Weekend 14 november Krönika Jan Gradvall November är som ett tungt ögonlock. För varje dag som går, desto svårare blir det att motivera sig att vara vaken. Frestelsen att göra en björn och gå i ide är stor. Tittar man sig omkring kan man annars konstatera att sömnen har låg status i...  Mer »

 

Fler »