Svensks musiks 5 nästa stora stjärnor

DI Weekend var tidiga med att sätta First Aid Kit på omslaget, ett halvår före duons stora genombrott. Sedan dess har jag hela tiden fått frågan, både från läsare och redaktionsledning, ”Vad blir nästa stora grej?”. Nu har jag ett svar: de här fem artisterna.

Klass 2013

1. Alesso
Svensk media är fortfarande fixerad vid att en artist ska ha en gitarr runt halsen. Medan konstellationer som Hästpojken får helsidor skriver ännu ingen om svenska discjockeyunderbarnet Alesso. En 21-åring som spelar progressiv house, har 292 000 följare på Twitter och sammanlagt över 20 miljoner visningar på YouTube. Jag såg Alesso (Alessandro Lindblad) trollbinda en publik på 55 000 under dansmusikfestivalen Ultra i Miami. Alesso ser också ut som en stjärna, med ett ansikte som för tankarna till både Buster Keaton och Michael Jackson.

2. Linda Pira
Enda anledningen till att rapparen Linda Pira inte är Sveriges mest omtalade svenskspråkiga artist den här våren är att hon just fött tvillingar. Men hennes gästspel med Stor på låten ”Rom & Kush” är redan en svensk klassiker. Precis som Neneh Cherry och Leila K så har hon en röst, utstrålning och stil som känns helt hennes egen och skär igenom mediebruset. Stora Journalistpriset-nominerade filmaren Agnes-Lo Åkerlind, som gjort serierna om Rebecca & Fiona och Danne Bleckan, har följt Linda Pira för en serie som visas på SVT i höst.

3. Otto Knows
”Eh eh eh eh eh a a a a a ah ah ah ah ah na na na na na”. Det är hela texten på en svenske Otto Knows världshit som passerat 20 miljoner visningar på YouTube. Precis som Alesso ligger 23-åriga Otto Knows (Otto Jettman) på forne Swedish House Mafia-medlemmen Sebastian Ingrossos eget skivbolag Refune. Gått i samma klass som Avicii. Ute på en oavbruten världsturné, denna vecka i Australien, säljer ut överallt.

4. Zara Larsson
15 år gammal och sjunger exakt som Rihanna. Och inget fel i det: lika naturligt som att svenska 1960-talsband försökte låta som Beatles. Trots sin ålder låter Zara Larsson ändå mogen som artist; hon faller inte i duktighetsfällan utan har attityd. Den suveräna ”Uncover” har legat bland de fem mest spelade låtarna på svenska Spotify i flera veckor. Zara Larsson har också bästa tänkbara team bakom sig, folk som jobbat med Icona Pop och Niki & The Dove, två av de artister som lyckats bäst utomlands.

5. Zacharias Blad
Kan bli sommarens mest omtalande debutant. Ung popartist från Stockholm med bakgrund i balett. Deltagit i SM för gatumusikanter. Skriver nerviga poplåtar med svenska texter och anger Håkan Hellström som en favoritartist på sin Facebook. Kontrakterad till Sony via Helen McLaughlin som var den som trodde på och drev Mando Diaos album med Frödingtolkningar. A&R och manager på Sony för Zacharias Blad är Petter Eriksson som upptäckte Amanda Jenssen.

Jan Gradvall