Lena Dunham, Lena Dunham, Lena Dunham!

Årets bästa nya tv-serie är skriven och regisserad av en 25-årig kvinna som själv spelar huvudrollen. Notis i DI Weekend 20/4 2012.

I söndags hade en ny tv-serie premiär på HBO i USA som kommer att bli årets mest omtalade tv-serie. De tre avsnitt jag sett är sensationellt bra.

Och serien är skriven och regisserad av 25-årig kvinna som också själv spelar huvudrollen.

”Girls” fångar samtiden på samma sätt som ”Sex and the city” men är samtidigt den totala motsatsen. De här kvinnorna i New York har inte några framgångsrika karriärer, kommer inte in på några klubbar, ser inte ut som kvinnor i schampoannonser, bor taskigt i Brooklyn och har inte några spännande pojkvänner.

Sexscenerna i ”Girls” är så plågsamt misslyckade att det gör ont att titta.
Men det är briljant skrivet och fruktansvärt roligt.

People Magazine har träffande beskrivit ”Girls” som om Sarah Silverman skrivit om Jane Austen.

Kvinnan bakom serien är 25-åriga Lena Dunham, med en komisk tajming värdig Larry David. Förnedring och pinsamma situationer är det genomgående temat. Producenten är Judd Apatow som gav Kristen Wiig fritt spelrum i ”Bridesmaids”.

Lena Dunham är dotter till konstnären Laurie Simmons. Hennes tre medspelerskor har också kända föräldrar: Zosia Mament (som även spelar aktivist i ”Mad men”) är dotter till pjäsförfattaren David Mamet, Alison Williams är dotter till tv-ankaret Brian Williams och Jemina Kirkes pappa var trummis i Bad Company.

Tillsammans utgör de 2010-talets negativbild av Carrie, Miranda, Samantha och Charlotte.

”Girls” börjar sändas i Sverige 26 maj på Canal+.

Jan Gradvall