Tomma torgets krafter: Strunge & Thåström

Thåströms senaste album är tillägnat Michael Strunge (1958-1986).Att beväpna sig med vingar är också en Strunge-formulering. Danske Michael Strunge är något av den moderna poesins Ian Curtis. Han tog sitt liv 1986, 28 år gammal. Från Expressen Kultur 12/2 2012.

Nästa vecka släpps Thåströms nya album, ”Beväpna dig med vingar”. De många litterära referenserna i låten ”Samarkanda” har redan påtalats.

Men det är först när man får ett fysiskt exemplar av skivan i sin hand som man slås av den mest uppenbara influensen: albumet är tillägnat Michael Strunge (1958-1986).

Att beväpna sig med vingar är också en Strunge-formulering.

Danske Michael Strunge är något av den moderna poesins Ian Curtis. Han tog sitt liv 1986, 28 år gammal.

I sin debutsamling ”Livet hastighet” från 1978 skrev skriver Strunge att vi är ”tomrummet mellan byggnadställningarnas stålbalkar”.

Han växte upp i Köpenhamnsförorten Hvidvovre, vänort till Stockholmsförorten Sollentuna. Hvidovre ligger bredvid Rødovre som är vänort till Täby.

Kulturjournalisten Per Svensson, själv uppväxt i Täby, skrev 2008 en artikel på Sydsvenskans kultursida om Michael Strunge där han lyfte fram Strunges bakgrund som central för hans poesi.

Per Svensson skriver att Täby och Hvidovre är platser som starkt befrämjar kreativitet just för att de rymmer så stora tomrum.

Per Svensson: ”De är varken-eller-platser, har ingen historia och heller ingen framtid eftersom de förverkligar sin utopiska potential så snart de fått sina köpcentrum och simhallar.”

Platser som föder en ”hämningslös längtan efter stora känslor.”

Vilken sorts stora känslor spelar egentligen mindre roll. ”Bara det är något annat eller någon annanstans.”.

I nya numret av Situation Stockholm har journalisten Cyril Hellman åkt till Skebokvarnsvägen i Högdalen, där Thåström växte upp, och skrivit en finbetraktelse på ett uppslag.

Fotografiet av Tania Marti fångar exakt Skebokvarnsvägen som en tom Strunge-plats. En plats som föder en hämningslös längtan efter stora känslor.

Jan Gradvall