Frukostmöte med Fred Armisen

Från DI Weekend 3 februari 2011. Fred Armisen från ”Saturday night live” är aktuell med komediserien ”Portlandia” som driver med att Portland, Oregon, blivit ett enda stort Södermalm för alternativa människor med tatueringar som efterfrågar närproducerad mat.

Fred Armisen, 45, är en av stjärnorna i ”Saturday night live”. Hans mest kända imitationer: Barack Obama, Gadaffi, Prince, Steve Jobs och drottning Elizabeth.

Fred Armisen är också aktuell med komediserien ”Portlandia”. Serien driver med att Portland, Oregon, blivit ett enda stort Södermalm för alternativa människor med tatueringar som efterfrågar närproducerad mat.

När biljetterna till turnén ”Porlandia” släpptes i USA såldes de slut på en minut. Fred Armisen besökte Stockholm och gjorde ett utsålt framträdande på Södermalm.

--

Hur lyckas man sälja in en på pappret så extremt smal idé som ”Portlandia” till en tv-kanal?

”Ärligt talat, jag vet inte. Efter att Sleater-Kinney splittrades hade min vän Carrie Brownstein tid över. (Sleater-Kinney, feministisk rocktrio som 2001 utnämndes till Amerikas bästa band av kritikernestorn Greil Marcus.) Carrie och jag började filma sketcher enbart på kul och lade ut på nätet. Det blev de karaktärer som vi nu använder i ”Portlandia”. När vi hade typ elva sketcher tyckte någon att vi hade fröet till en tv-serie.”

Carrie Brownstein, din motspelerska i ”Portlandia”, har aldrig varit skådespelare förut. Har det påverkat seriens humor?

”Definitivt. Hon försöker inte vara rolig. Humorserier som försöker vara roliga är inte så intressanta tycker jag. Serien handlar också egentligen mer om vår relation än om Portland.”

De flesta andra i ”Saturday Night Live”-ensemblen kommer från improviationsgrupper som Second City i Chicago och Groundlings i Los Angeles. Men du var musiker från början?

”Ja, jag spelade länge trummor i ett punkband i Chicago, Trenchmouth. Vi turnerade överallt, även i Europa, men ingen gillade oss. Jag köpte en filmkamera på en turné och började göra fejkade musikintervjuer. Någon på HBO fick se dem, det ena ledde till det andra, på ett sätt som känns väldigt overkligt i dag.”

Lorne Michaels, legendarisk 67-årig skapare av ”Saturday night live”, är även producent för ”Portlandia”. Hur involverad är han i serien?

”Väldigt mycket. Framförallt ser han till att skydda mig och Carrie så att vi får vara ifred med vår vision. Lorne är en briljant man. Aldrig sett någon vara så fokuserad när han jobbar.”

”Saturday night live” sänds live sena lördagkvällar. Hur ser arbetsveckan ut?

”Från måndag morgon fram till lördag natt jobbar jag i princip oavbrutet. Det händer även att jag är där 24 timmar i sträck och sover över. Humor är svårt. Det finns hela tiden detaljer som kan putsas och bli bättre. I och med att vi repeterar med kameror kan heller ingenting i sketcherna, tvärtemot vad många tror, vara improviserat. Vi lägger mycket tid på vem som ska stå var, hur ljuset ska falla. I ”Portlandia”, däremot, låter vi 80 procent av dialogen vara improviserad.”

Stämmer det att ni i ”Saturday night live” gör färdigt hela sketcher som i sista stund stryks från programmet?

”Ja. Varje vecka är det i snitt kanske fyra nummer, helt färdiggjorda med kostymer och allt, som kasseras och aldrig visas. Man vet aldrig vad som verkligen fungerar förrän i mötet med publiken. ”

Hur många veckor om året jobbar du så intensivt med ”Saturday night live”?

”22. Elva på hösten, elva på våren. På somrarna flyttar jag från New York till Portland där vi spelar in ”Portlandia”.”

I vinjetten till ”Saturday night live” ser man dig stå och bläddra i en skivaffär. Det känns inte som en tillfällighet att du valt facket för Sex Pistols.

”Sex Pistols och The Jam! Jag flyttade om i bostavsordningen på vinylskivorna på Bleecker Bob’s (skivaffär i Greenwich Village) så att jag även skulle få med The Jam. Jag ville även ha med Style Council, men det fanns inget fack för dem. Jag avgudar Paul Weller.”

Detta valår kommer du att spela Barack Obama många gånger. Vad är hemligheten med att spela Obama?

”Att liksom låta honom vara i fred. Obama är väldigt lågmäld i allt han gör. Ser alltid lugn ut, svettas aldrig. Han tar även pauser när han pratar, vilket jag fångar upp och överdriver. Obama betonar även alltid sista ordet i meningarna lite extra. Det är som han hörbart sätter punkt.”

Din egen bakgrund påminner om Obamas på så sätt era föräldrar kommer från helt olika kontinenter och kulturer.

”Ja, min mamma är från Venezuela och min pappa är tysk-japan. Min farfar var en känd japansk koreograf. Men jag föddes i USA.”

Du har suttit och pumpat mig på svenska uttryck och spelar in på en liten bandspelare. Är dina föräldrars bakgrund en anledning till att du är så intresserad av språkliga nyanser?

”Mycket troligt, ja. Båda mina föräldrar talar med accent. Vi bodde i Brasilien ett tag när jag var barn. Utanförskap är något jag kan relatera till.”

Du och Carrie Brownstein i ”Portlandia” är inte ett par men ni har en väldigt nära relation.

”Det är svårt att förklara hur när vi är, det är väldigt privata, men jag tror jag aldrig varit så nära någon annan person. Det sista vi gör varje kväll innan vi somnar är att skicka sms till varandra.”

(slut)

FAKTARUTA

Ålder: 45.

Bor: Manhattan, New York. Flyttar till Portland på somrarna.

Familj: Har varit gift med Sally Timms (sångerska i The Mekons) och Elizabeth Moss (Peggy i ”Mad men”). Nu i platoniskt förhållande med Carrie Brownstein, motspelerska i ”Portlandia” och sångerska i nya hyllade bandet Wild Flag.

Bakgrund: Är sedan tio år tillbaka med i ensemblen för ”Saturday night live”.

Aktuell med: Nya komediserien ”Portlandia” som i Sverige sänds på TNT7 (ej att förväxlas med TV7) och i efterhand på SVT Play.

Frukost: Scrambled eggs med bacon och toast plus färskpressad apelsinjuice på Riche i Stockholm. ”Har redan druckit kaffe direkt när jag vaknade.”

Fotnot: Denna version är aningen längre än den som fick plats i papperstidningen.