Krönika, Dagens Industri

Weekend 25 november

Krönika

Jan Gradvall

Positivt tänkande. Det har varit ett av samtidens ledande mantra. Teorier utformade av idrottspsykologer har spillt över till seminarier och självhjälpsböcker.

Men i ett sensationellt uttalande tidigare i år så meddelade en av profilerna inom rörelsen med positiv psykologi att han haft fel hela tiden.

Psykologen Martin Seligman, författare till åtskilliga självhjälpsböcker, erkände plötsligt i en intervju att det inte varken är realistiskt eller smart att hela tiden sträva efter att vara 100 procent lycklig.

Vad man tvärtom måste lära sig acceptera är den totala motsatsen.

Varför tänker vi så negativt hela tiden? De flesta av oss känner igen dagar, rent av veckor, då negativa tankar biter sig fast och eroderar allt annat som egentligen är positivt.

Hur kan en mindre konflikt överskugga det faktum att du och dina barn är friska? Hur kan en dispyt på jobbet eller i bostadsrättsföreningen tillåtas växa sig så stor i ditt huvud att det blir det sista du tänker på när du somnar och det första du tänker på när du vaknar?

Förklaringen ges av psykologen Maureen Gaffney i en mycket intressant artikel i Psychologies, ett av de just mest välgjorda och läsvärda amerikanska populärmagasinen.

Svar: Det beror på att din hjärna är programmerad för att ge mer utrymme åt negativa signaler än positiva, eftersom det negativa är en varning om ett förstående hot.

Helt enkelt en primitiv överlevnadsinstinkt som var till stor användning när arbetsdagarna kunde kantas av sabeltandade tigrar och snedtända mammutar, men är mindre användbar när hotet kommer från att någon drar ut på ett möte eller att Safari har hängt sig.

Lösningen, enligt Maureen Gaffney i samma artikel, är inte att försöka tränga bort negativa känslor – de ska man tvärtom vara rädd om – utan att samtidigt ta fram positiva känslorna för att skapa en motvikt.

Mauren Gaffney presenterar till och med en exakt skala för hur detta ska gå till. 3:1. Det behövs tre positiva tankar som motvikt till varje negativ tanke. En siffra hon understödjer med forskning.

Sjunker man under 3:1 börjar de negativa tankarna, som alltså per automatik är starkare, att ta överhanden och drar ned i en negativ spiral.

Ett simpelt exempel från vardagen. Att du just nu hatar den person som i trängseln på bussen talar för högt i sin mobil – en irritation som kan växa och kan komma att kontaminera hela din förmiddag – kan vägas upp med tankarna: 1. Du blev i alla fall inte kvar i trängseln på hållplatsen utan fick plats på bussen. 2. Du har ett jobb att åka buss till. 3. Du är smartare än den där neandertalaren.

Skillnaden mot att i stället försöka helt tränga bort den negativa tanken – ”Tänk positivt!” – kan tyckas perifer, men är helt avgörande.

För det går inte att segla igenom vardagen och livet utan att hela tiden stöta på problem och motgångar. Som det formuleras i det mest existentiellt insiktsfulla av alla toaltterklotter: ”Shit happens”.

Om man är förberedd på det, och i stället eftersträvar en balans enligt 3:1-skalan, kan man lättare navigera sig fram när något verkligt allvarligt inträffar.

De negativa känslorna kan bli din bästa vän.

(slut)

+

GRADVALLS VAL

EP
Mohammed Ali, ”Vi & resten” (Bad Taste Records). Årets två bästa textförfattare i svensk musik, duon Mohammed Ali och duon Ison & Fille, möts i tungviktsmöte, ”Ghettobarn del 2”.

BOK
Joan Didion, ”Blue nights” (Knopf). När Joan Didion haft svårast att se meningen i tillvaron har hon alltid sökt sig mot poesi. Uppbruten tillvaro kräver uppbruten meningsbyggnad.

RADIO
”Teologiska rummet”, P1, söndagar. Alltid utmärkta ”Filosofiska rummet” förvandlas under november till ”Teologiska rummet”. Nätlyssna på ”Abraham och Isak” med KG Hammar, Anita Goldman och Anders Piltz.

+

BONUS NR 1:

Ett ”Antikrundan” fast med bara skivor? Vad som presenterades som ett skämt för några år sedan framstår mer och mer som en fullt genomförbar idé.

Experter som värderar vinylalbum som folk hittat på sina fastrars vindar. Både folkligt och nördigt = perfekt television

En bra utgångspunkt är i så fall senaste numret av Record Collector som sammanställt musikhistoriens mest värdefulla skivomslag.

Vad som skulle få vinylens motsvarighet till Knut Knutson att vilt gestikulera med armarna är i första hand omslag med Beatles.

Allra mest värdefulla är de 100 exemplar av ”Sgt. Pepper” som Capitol lät trycka upp julen 1967 där man bytt ut ansikten i Peter Blakes berömda collage mot sina egna chefer. En av Capitol-cheferna erbjöds nyligen att sälja sitt exemplar för 100 000 dollar men nekade.

Mer realistiskt är att hitta ett exemplar från den numrerade monoupplagan av ”White Album”. Nummer 1-10 betingar priset på över 70 000 kronor. Ett exemplar av nr 5 såldes 2008 för 19 000 pund.

Det är även värt att hålla utkik för skivomslag gjorda av Andy Warhol. Alla känner förmodligen bananomslaget till Velvet Underground och gylfomslaget till Rolling Stones, men Andy Warhol gjorde många obskyra skivomslag på 1950-talet.

Om du hittar de två volymer med lp-skivor med språkkurser i spanska som Andy Warhol ritade omslag till 1951 ska du skatta dig lycklig. ”Magic key to Spanish” betingar priser på över 20 000 kronor.

Många jagar även Warhols omslag till spoken word-skivan ”The Nation’s Nightmare” från 1951, där han tecknat en sjöman som skjuter upp heroin, en länk till den låt som Velvet Underground senare gjorde.

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:

Renässansen för vinyl märks i allt bredare sammanhang. Vinyl står nu för 30 procent av omsättningen för den ledande London-skivaffären Rough Trade.

Etablerade artister som Lars Winnerbäck har pressat upp hela sin katalog på vinyl och säljer på konserter. Även konsertbesökare som inte ens har vinylspelare köper hellre vinyl än cd efter konserter. Konvolutet blir som en souvenir från konserten.

Stockholms ledande skivaffär, Pet Sounds, har nu lika mycket vinyl i skyltfönstret som cd och boxar.

En milstolpe för vinylrenässansen slogs också in när Hotel Williamsburg nyligen öppnade i samma smärtsamt hippa område i Brooklyn. På samtliga 64 rum finns vinylskivspelare av märket Crosby.

Hotellet har även ett bibliotek med vinylskivor varifrån gästerna kan låna med sig upp till rummen. Hotel Williamsburg har även låtit pressa upp en egen lp med favoritmusik.

Jan Gradvall