Krönika, Dagens Industri

Weekend 10 mars

Krönika

Jan Gradvall

Blir du fortfarande nyfiken när du får mail? Eller blir du bara stressad? Vad som varit ett av de senaste tio årens främsta nya hjälpmedel håller för många nu på att bli en belastning.

Ingen i den gamla världen förväntade sig att man direkt skulle svara på all frankerad post. Eller ens att man själv skulle sortera den. Men alla förväntar sig direkta svar på mail.

Breven hamnar inte i receptionen utan går raka vägen in i din egen bärbara dator. Det är en osynlig och viktlös brevsäck, men det är likafullt en brevsäck du själv tvingas gå igenom. Och ju högre upp i en organisation du befinner dig, desto fler brev får du.

Jag själv känner alltför väl igen panikkänslan av att titta på klockan, se att den blivit 10.30 och inse att man fortfarande inte gjort något annat av arbetsdagen än att gå igenom mail. Det är särskilt frustrerande eftersom just morgontimmarna kan vara dagens mest värdefulla rent kreativt.

För att mer effektivt använda mina arbetsdagar har jag därför från och med nu bestämt mig för att följa ett råd från Rasmus Wingårdh, designer av Filippa K:s herrlinje. I smarta gratistidningen Rodeo har Wingårdh en stående managementskola. Lektion 2 i senaste numret har rubriken ”Mail management”.

Wingårdh: ”När du väl är på arbetsplatsen finns en huvudregel, och det är fler och fler företag som kör stenhårt på det här: kolla aldrig din mail det första du gör! Det gäller att starta dagen bra, och mail kan ofta ha en tendens att sänka och stressa dig. De flesta mailen är inte heller akuta. Försök i stället strukturera upp din dag och skjut på mailen tills du känner dig redo. Det kanske låter som en simpel grej, men det är grundläggande för att arbeta smidigt – och för att få dig att må bra.”

David Pogue, teknikkrönikör på New York Times, har hittat ett annat sätt att lätta på mailbördan. Pogue har börjat använda en mjukvara för röstigenkänning som gör att han muntligen kan svara på läsarmail.

När han säger ”Thanks” skickar datorn iväg ett ett entusiastiskt och färdigformulerat tackbrev. När han säger ”Piss off” skickar datorn i väg ett lika välformulerat brev där han tackar för intressanta åsikter, men säger att själv är av annan uppfattning.

På Herald Tribunes hemsida pågår just nu en diskussion om mailandets nackdelar. Under rubriken ”Digital Dialogue” skriver en läsare: ”E-mail has long been Internet’s killer application, but isn’t it ready for a makeover or update?” I debatten klagar alla på hur ineffektivt mailande har blivit.

Från Sydkorea, ett av världens ledande teknikländer, kommer rapporter om att mailandet nu sjunker. En collegestudent vid namn Park säger till dagstidningen Chosun: ”Jag använder bara mail när jag skickar meddelande till äldre”. 22-årige kontorsarbetaren Kim säger till samma tidning: ”Jag använder bara mail för att ta emot mobiltelefon- och kreditkortfakturor.”

Vad unga koreaner kommunicerar genom i stället är en kombination av SMS och IM-tjänster. IM betyder ”instant messaging” och håller på att bli vanligt även i Sverige. Via till exempel iChat eller MSN Messenger kan du prata/skriva direkt på skärmen – fast enbart med bekanta som du själv valt ut.

Alla andra som vill ha kontakt med dig får skicka brev i stället. Och precis som vi förr i tiden tömde brevlådan endast en gång om dagen, kan det komma att visa sig vara ett lagom tidsintervall även för att kolla mailboxen.

(slut)

GRADVALLS VAL

Scen

Ryszard Kapuściński, Kulturhuset, torsdag 16/3, 19.00. Världens mest välformulerade utrikesreporter. Samma vecka släpps hans nya bok ”På resa med Herodotos”.

DVD

”Enron: The Smartest Guys In The Room” (USA-import). Slagen av pingvinerna på Oscarsgalan, men bättre som dokumentär. Baserad på Fortune-reportarnas bok om Enron-skandalen.

Tidning

Word. Inte bara ”more than a music magazine”, utan snart världens bästa magasin alla kategorier. Driven av ett All Star Team av Englands bästa popreportrar.

BONUS

George Clooney

Natten till måndag vann George Clooney mycket välförtjänt en Oscar för bästa biroll. Som nedbruten och överviktig CIA-agent i ”Syriana” – svensk biopremiär i dag – satsar Clooney inte bara sin kropp utan sin själ i filmen.

I Oscarsgalans bästa och smartaste tacktal lyckades George Clooney även betona filmens kontroversiella politiska innehåll – utan att egentligen nämna det.

Clooney sade i talet att Hollywood alltid haft en tendens att vara ur fas med resten av samhället. ”Det var vi som talade om aids när andra bara viskade om det. Vi talade om medborgerliga rättigheter när det inte var populärt. Jag är stolt över att vara en del av Hollywood, stolt över att var en del av denna gemenskap och stolt över att vara ur fas.”

Vad George Clooney därmed fick sagt var att även innehållet ”Syriana” kommer att visa sig vara före sin tid.

”Syriana” är en explosiv politisk thriller som målar upp amerikansk utrikespolitik som korrupt och styrd av ekonomiska intressen. Vad som maskeras som ett ädelt krig mot terrorism går i första hand ut på att behålla kontrollen över oljan i Mellanöstern.

Filmen är skriven och regisserad av Stephen Gaghan, känd för sitt mästerliga manus till ”Traffic”. Vad ”Traffic” gjorde för droger gör ”Syriana” för utrikespolitik. Det är befriande att se en Hollywoodfilm som i sina vändningar är så komplex att den överskattar tittarna snarare än underskattar. Tappar man i koncentration en enda minut blir man övergiven av handlingen.

Stephen Gaghan håller just nu på med filmatiseringen av New Yorker-skribenten Malcolm Gladwells bok ”Blink”.

Jan Gradvall