Bland det finaste Sverige har: The Salazar Brothers

Det är svårt att överskatta fritidsgårdars betydelse för samtida svensk musik och kultur. I höst åker The Salazar Brothers på en riksomfattande inspirationsturné på fritidsgårdar för att lära ut hur man gör musik. Notis i DI Weekend, 30/9.

Text: Jan Gradvall

Det är svårt att överskatta fritidsgårdars betydelse för samtida svensk musik och kultur. Mina egna avgörande musikupplevelser var band som spelade på fritidsgårdar. Fritidsgården upphävde avståndet mellan artist och publik. Och gjorde att man själv fick självförtroende att börja med musik.

I höst åker The Salazar Brothers på en riksomfattande inspirationsturné på fritidsgårdar, skolaulor och föreningslokaler runt om i landet. Syftet är att träffa ungdomar, inspirera dem och konkret visa hur man bygger en låt från grunden.

Just hiphop är sällsynt lämpat för detta. Ingen annan musikgenre har en lika kort väg från fan till utövare. Som radiojournalisten Ametist Azordegan säger: ”Inom hiphop finns en stark gör-det-själv-vana och en progressiv och teknikliberal kultur.”

The Salazar Brothers utgörs av bröderna Salla och Chepe som startade The Latin Kings samt deras lillebror Masse. Tillsammans tillhör de i dag Sveriges bästa musikproducenter.

3 frågor till Salla, född Hugo Salazar Campos.

Hur har reaktionerna varit när ni visat er mobila musikskola?

”En aha-upplevelse. Folk har trott att det finns regler för hur man gör låtar, eller att man måste använda sig av viss utrustning för att det ska bli bra. Men vi visar att det är roligare att hitta egna lösningar och att även begränsningar kan vara nyttiga. De flesta har sett gigantiska studior som amerikanska rappare poserar i och tror att det är vad som krävs för att göra låtar.”

Hur började du med musik?

”Det började när jag var liten och dansade med olika chilenska folkmusikgrupper. Efter det när jag gick i 4:an upptäckte en lärare att jag hade talang för att måla så då började jag att måla med olja på duk, något som i 7:an byttes ut mot sprayburkar. Graffitin ledde till att jag så småningom började lyssna på hiphop och senare försökte skriva egna låtar för att uppträda.”

Vad har musik betytt för din identitet?

”Musiken har hjälpt mig att utvecklas och att våga göra andra saker som att vara discjockey, fotografera flera av våra omslag och att tillsammans med Masse och Chepe designa egna loggor, och nu slutligen göra egna videor. Allt vi har gjort har vi gjort utan att gå i någon musikskola eller att ens ta pianolektioner. Vi har lärt oss hur man gör genom att testa oss fram. Musiken funkar som en dagbok där jag berättar om mig själv, vad jag tycker , tänker och känner. Musikskapandet funkar också som meditation och terapi. Jag mår helt enkelt bra av att sitta och göra låtar.”

(slut)