Första boken om Twitter
Grace Dent, författarinna och krönikör i The Guardian, ger nu ut ”How to leave Twitter” (Faber and Faber). Och skriver bland annat om ”3 000 follower syndrome”. Notis från DI Weekend, 9/9 2011.
Det var naturligtvis bara en tidsfråga innan någon skrev den första boken om Twitter. Grace Dent, författarinna och krönikör i The Guardian, ger nu ut ”How to leave Twitter” (Faber and Faber).
Om förra veckans intervju med Paul Lewis, undersökande journalist på The Guardian, gav en inblick i hur man kan använda Twitter i seriöst journalistiskt syfte så ger Grace Dents bok en inblick i allt det andra.
För det första är boktiteln en ren lögn. Det framgår direkt att Grace Dent själv inte har några som helst planer på att sluta med Twitter, trots att hon listar alla skäl till att göra det.
Men i sin bok – tunn, ytlig, rapsodisk – lyckas hon ändå ge en hygglig och underhållande överblick hur kommunikationsformen Twitter fungerar. Och framförallt vad den gör oss som använder det.
Grace Dent skrev sin första tweet, sitt första inlägg, den 4 juni 2008. Hon skrev ”Looking puzzled at twitter” och fick inte enda svar. Förbryllad, förödmjukad och besviken – en ganska vanlig förstagångsupplevelse för den som provar – lade hon av och återvände inte förrän nio månader senare.
Sedan dess har @gracedent twittrat så mycket att hon i dag har över 83 000 följare. Grace Dent skriver bland annat om ”3 000 follower syndrome”. Det första tecknet på att man drabbats är att man ber om ursäkt för att man checkat in på Twitter senare än vanligt.
Hennes huvudråd: fortsätt så länge du tycker det ger något. Men ta längre pauser då och då för att motverka narcissistisk störning.
Jan Gradvall