Liten intervju med Ulf Kvensler

I de spaltkilometer som nu publiceras om ”Solsidan” är det fortfarande nästan ingen som nämner det namn som sammantaget förmodligen ligger bakom de flesta av replikerna – manusförfattaren Ulf Kvensler. Från DI Weekend, 28/1 2011.

Ingen tror att karaktärerna i en bok själva hittar på sina repliker. Alla vet att de förstås talar genom författarens mun. Det är därför märkligt att den missuppfattningen fortfarande gäller för teveserier.

I de spaltkilometer som nu publiceras om ”Solsidan” är det fortfarande nästan ingen som nämner det namn som sammantaget förmodligen ligger bakom de flesta av replikerna – manusförfattaren Ulf Kvensler.

Det var Felix Herngren som med sitt komiska geni skapade ”Solsidan”. Men det var Ulf Kvensler som skrev hälften av avsnitten i första säsongen. (Han regisserade dessutom 4 av 10.) Och det var Ulf Kvensler som skrev manus till den historiska nypremiären av ”Solsidan” som lockade 2,5 miljoner tittare.

Ulf Kvensler har även tidigare jobbat med Felix Herngren. Det var han som till stor del skrev ”Ulvesson & Herngren”. Ulf Kvensler låg även bakom den fina ”Om Stig Petrés hemlighet” från 2004 med Michael Nyqvist.

När Ulf Kvensler blir ombedd att nämna sina egna favoriter bland manusförfattare väljer han drama före humor.

”Alan Ball och hans medförfattare till Six Feet Under”, säger Ulf. ”Vi ser om hela serien nu hemma, har hunnit halvvägs in i säsong 4. Säsong 5 av Six Feet Under tycker jag fortfarande är det bästa som nånsin gjorts. Matthew Weiner, Mad Men, förstås. Och Aaron Sorkin, allra mest för The Social Network. Fruktansvärt underhållande! Tycker Zuckerberg är en underbart sammansatt karaktär. Har är ju en klassisk underdog i Harvardmiljön, men samtidigt en liten svinpäls... man kan ändå inte låta bli att hålla på honom.”

Ulf Kvensler nämner även Paul Thomas Andersson, Ricky Gervais & Stephen Merchant och Larry David som favoriter bland manusförfattare.

”Nu skriver jag på en ny dramakomedi för SVT, en egen idé”, säger Ulf Kvenlser. ”Produktionsbeslut senare i vår. Har lite finjusteringar kvar på ett filmmanus som SF ska börja spela in i april är det tänkt. Och så ska jag regissera en av filmerna efter Liza Marklunds böcker, min heter "Livstid", i höst.”

Jan Gradvall