Krönika, Dagens Industri

Weekend 23 juli

Krönika

Jan Gradvall

Det är ingen tillfällighet att perenna bästsäljare som Bodil Jönssons ”Tio tankar om tid” och Owe Wikströms ”Långsamhetens lov” hittar sin största publik just på sommaren. Under semestern förväntas vi dela vår tid mellan att påta i trädgårdslandet och att med hjälp av kloka hängmatteböcker lära oss hur vi återigen inte ska gå sönder av stress när hösten detonerar.

Även semestern kan på så sätt bli kravfylld. Vi förväntas hinna med att hinna ifatt.

Det går dock att effektivisera även detta. För ett av de bästa sätten att lära sig hur vi människor fungerar är att inte göra något annat än att dra upp och närstudera morötter. En enda liten morot kan lära oss lika mycket som en hel bok.

”Morötter är som människor”, säger Lars Kjellenberg, agronom och doktorand vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. ”För mycket stress gör morötter överkänsliga och bittra.”

Lars Kjellenberg kan förmodligen kallas världens just nu ledande expert på morötter. Han har forskat om morötter sedan 1998. ”Men materialet jag utgår ifrån går tillbaka till början av 1970-talet.”

En av de sakerna som Lars Kjellenberg noterat i sin forskning är att morötter och människor reagerar väldigt lika på stress. Vi mår bra av att bli pushade – men bara till en viss gräns.

”Svag stress aktiverar motståndskraften hos morötter och immunförsvaret hos människor, vilket är positivt”, säger Lars Kjellenberg. ”Men alltför mycket stress blir bara negativt.”

För morötter kan stressen bestå av regn, vilket är positivt, eller ”för mycket eller för lite näring”, vilket är negativt. Jämför med hur vi människor reagerar när vi är stressade. Antingen tröstäter vi eller, alternativt, får ingen aptit alls.

Den negativa stressen för morötter kan även bestå av ”ovarsam skörd, lång transport och dålig lagring”. Vilken människa blir inte utsliten av orättvis personalpolitik (ovarsam skörd), försenade pendeltåg (lång transport) och dålig sömn (dålig lagring)?

När Lars Kjellenberg var gäst i radioprogrammet ”Odla med P1” i början av sommaren så talade han om morötter på ett sätt som förtjänar att revolutionera vår syn på morötter även som föda. För att bara säga att ”morötter smakar morötter ”är lika förenklat som att säga att vin smakar vin eller att ost smakar ost.

Morötter kan smaka på helt olika sätt beroende på var och hur de odlats. Den franska benämningen terroir, som används i vinsammanhang och grovt förenklat kan översätta med jordmån, borde införas även för morötter.

Vi konsumenter borde börja kräva att det anges på förpackningen i butiken var exakt moroten kommer ifrån och hur länge den lagrats.

Jag frågar Lars Kjellenberg vad som är den godaste morot han ätit. Han svarar ett par dagar senare med ett mail: ”Detta är min tre starkaste halleluja moments i samband med morotssmak. 1. Sommarmorot, direkt från fält, på Kiselgården, en gård i Danmark. 2. Vintermorot, lagrad några veckor, från Solmarka gård utanför Kalmar. 3. Morotsjuice, färsk morotsjuice, varsamt pressad och blandad med äpple, ingefära och citron från Äkta Lanthandel i Sigtuna”.

(slut)

+

BONUS NR 1:

Sverige har alltid haft ett särskilt förhållande till Status Quo och vice versa. Hansson De Wolfe United sjöng om att gunga sin skäl i en hammock. Status Quos patenterade boogierock gungar förvisso något hårdare och snabbare än en hammock, men vaggar in den svenska folksjälen i samma trygghet och förvissning om att allt kommer att ordna sig.

Status Quo firade i fjol 40 år som band och fortsätter att spela som de har siktet inställt på minst det dubbla. I kväll inleder engelska Status Quo också sin kanske mest utpräglat folkhemssvenska turné någonsin.

Med start i Stenungsund åker Status Quo runt på en tio konserter lång tältturné genom hela Sverige som kommer att ta dem till orter som Säffle och Oskarshamn. Folkligheten i evenemanget understryks av att arrangörerna i annonserna uppmanar publiken att inte ta med sig campingstolar och att ”lämna husdjuren hemma”.

Ulf Eggefors är CFO, chief financial officer, på The Cellmark Group, världens största internationella handelshus för cellulosa, papper och kartong.

Ulf Eggefors har följt Status Quo ända sedan han 12 år gammal hörde ”Caroline” första gången och 14 år gammal såg dem på Gröna Lund 1975. ”Jag har sett dem överallt sedan dess, från Säters Folkets Park till Royal Albert Hall”.

”Jag har alltid enorm respekt för deras arbetsmoral”, säger Ulf Eggefors. ”De har en väldigt hög lägstanivå. Jag har aldrig sett Quo dåliga, average, men aldrig dåliga. Ross är född 1948 och Parfitt 1949, men är ett levande exempel på att hårt arbete alltid lönar sig.”

Kan näringslivet lära sig något av Status Quo?

”Ja, de sysslar inte med kvartalsekonomi, utan långsiktighet och har hela tiden en tro på vad de gör. De visar även att enkelhet ofta är lika med det geniala.”

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:

Uttrycket att ”ladda upp” för någonting har fått en ny innebörd i den digitala tidsåldern när man i stället kan ladda upp genom att i smyg ladda ned. På söndag, 25 juli, är det amerikansk tv-premiär för den fjärde och av många extremt efterlängtade säsongen av ”Mad men”. Och lita på att många i Sverige kommer att ta del av premiären via fildelningsajter.

Slutet på säsong tre av ”Mad men” var också chockerande för oss som slaviskt följt serien. Betty Draper lämnade slutligen Don Draper och flög till Reno, Nevada, med sin nya man. Don Draper lämnade i sin tur den reklambyrå där alla de tre tidigare säsongerna utspelats. Vad ska hända nu?

För den som missat ”Mad men” finns de tre första säsongerna utgivna som dvd-boxar.

”Mad men” görs i USA av kanalen AMC som även har en andra hyllad succéserie, ”Breaking bad”, och därmed är på väg att bli en allvarlig konkurrent till HBO.

Om en dryg vecka, söndag 1 augusti, har AMC premiär på en tredje storsatsning som har potential att bli en av höstens bästa tv-serier. ”Rubicon” är en politisk, konspiratorisk thriller med nye stjärnan James Badge Dale (från ”The Pacifci”) som spelar analytiker på en think tank.

Jan Gradvall