Debatten om teveserier vs romaner

Efter artiklar av Jonas Thente i DN och Malte Persson i Expressen om teveserier kontra romaner har det uppstått en lång debatt. Det här är mitt korta inlägg. Från Expressens kultursida 10/6 2010.

Text: Jan Gradvall

I helgen skrev Malte Persson en krönika här på kultursidan med vinkeln: ”Alla svenska kulturskribenter måste skriva om ”Mad men” minst en gång var”.

Litteraturkritikern och författaren Malte Persson raljerade över att teveserier allt oftare beskrivs som bättre än romaner. I går, måndag, svarade David Hylander på tevesajten Weird Science med en välformulerad replik: ”Alla svenska kulturskribenter som inte fattar ”Mad men” måste skriva minst en krönika om det.”

Men det allra mest klargörande inlägget i detta ställningskrig återfinns i kommentarfältet till samma Weird Science-artikel.

Signaturen Flemming Hummer skriver: ”Jag brukar säga att om folk som Malte sitter på nya böcker som är uppenbart mycket bättre kultur än en TV-serie som Mad Men, så får de gärna tipsa mig.”

Är det inte precis det det handlar om? Om fler kulturskribenter under de senaste tio åren hade skrivit om nya romaner lika passionerat – lika missionerande – som de som skrivit om nya teveserier så hade denna möjliga snedfördelning i uppmärksamhet och kulturell relevans aldrig uppstått.

Jan Gradvall