I spåren på av Kenta och Stoffe

Isabelle Erkendals besatthet av modstrilogin har manifesterats i en bok. Denna vecka ger Marie Ledins bokförlag Anderson Pocket ut ”Dom kallades mods” med undertiteln ”Då och nu – I spåren av Kenta och Stoffe”. Från Di Weekend, 7/5 2010.

Det är 32 år sedan Stoffe dog – och sju år sedan Kenta dog – men Stefan Jarls filmer om dem fortsätter att beröra och engagera Sverige. Ännu märkvärdigare är att de tre filmerna dessutom hittat fram till en ny generation som inte ens var född när de gjordes.

Isabelle Erkendal är född 1989 och är känd som sångerska i West End Girls, en duo som nåde världsrykte genom att tolka in Pet Shop Boys-låtar.

Försommaren 2008 blev Isabelle Erkendal och hennes kompis Rebecca Negussie besatt av filmen ”Dom kallar oss mods”. De klippte ”klassisk modsfrisyr” på varandra och åkte sedan runt och fotograferade sig på platserna som figurerar i filmerna.

Nu har den besattheten till modstrilogin manifesterats i en bok, Denna vecka ger Marie Ledins bokförlag Anderson Pocket ut ”Dom kallades mods” med undertiteln ”Då och nu – I spåren av Kenta och Stoffe”.

Det är en unik pocketbok, med horisontal bindning i stället för vertikal, med lika mycket bilder som text. En bok som speglar både filmerna, samhällsutveckling och de unga författarnas speciella förhållande till dem.

Stefan Jarl har gått med på att skriva förord. Musiker som rapparen Petter och Kent-medlemmarna Sami Sirviö och Markus Mustonen vittnar även om vad modstrilogin betytt för dem.

Jan Gradvall