Krönika, Dagens Industri

Weekend 30 april

Krönika

Jan Gradvall

Vad kan vi inte leva utan? Vad är vi minst beredda att avstå? Alla sådana hypotetiska frågar har fått en mer konkret innebörd i postvulkansamhället.

I en amerikansk undersökning ställdes nyligen frågan: ”Om du under en vecka skulle avstå från alla former av underhållning utom en, vilken skulle du då behålla?” Svaren blev: Gå på bio 1,2 %, spela videospel 3,2 %, läsa 13,8 % , titta på tv 17,1 %.

Överlägsen etta blev lyssna på musik, med förkrossande 64,7 %.

Att musikintresset är större än någonsin borde egentligen inte förvåna någon – aldrig tidigare i historien har vi kunnat bära med oss tusentals låtar i fickan – men kommer förmodligen ändå som en överraskning för många.

De senaste åren har vi läst så mycket om skivbranschens kris att många förväxlat det med en kris för musiken i stort. Musik anses ha tappat sin dragningskraft bland unga. Tidningar och tv skär ned på musikbevakning.

Men att människor inte längre spenderar lika mycket pengar på att införskaffa musik har ingenting med själva musikintresset att göra. På en följdfråga i undersökningen, ”Hur viktigt är musik i ditt liv?”, angav 94,7 % att det är extremt viktigt.

Den statistiska undersökningen gjordes på uppdrag av tidningen Rolling Stone. Senaste numret av Rolling Stone (29 april) är ett temanummer där tidningen listar ”40 reasons why this is a great era for music”.

Ett av skälen är att ljudet på livekonserter aldrig varit bättre än just nu. Förutom att högtalarna hela tiden blir bättre berättar U2:s mytomsounne ljudtekniker, den Moses-skäggige Joe O’Herlihy, om en ny programvara med ett ”progressivt delay” som gör att ljudet av The Edges gitarr når samtliga stolar på en arena vid exakt samma tidpunkt.

Ett annat skäl är att hörlurar aldrig varit bättre. Som en följd av att allt fler lyssnar på musik i lurar har superproducenterna Dr Dre och Jimmy Iovine (”Born to run”) utvecklat en serie hörlurar under namnet Beats. Jimmy Iovine säger: ”Vad en musiker kan uppleva i en studio för två miljoner dollar, kan vi ge dig i ett par hörlurar”.

Kvaliteten på YouTube-klippen höjs också ständigt. Mer avancerade mobilkameror gör att vi i dag kan återuppleva höjdpunkter från konserter jorden runt dygnet runt. YouTube nya satsning på HD håller också sensationellt hög kvalitet.

Förutom att man kan se och lyssna på musik på sin mobiltelefon kan man även spela in musik på den. Trey Anastasio i Phish har en app på sin iPhone kallad Sonoma Wire Works FourTrack som han jämför med att ha en förstklassig musikstudio i fickan.

Ett annat skäl till att vi nu lever i en fantastisk era för musik är att musikbloggarna blir fler och bättre. Ezra Koeing i Vampire Weekend, ett New York-band som gjort årets hittills bästa album enligt i DI Weekend, tipsar om Wayneandwax.com, en sajt som leds av en discjockey som också är etnolog.

På sin blogg tipsar Wayne Marshall om all slags karibisk musik – dancehall, reggaeton, soca – både i text och ljud. De bästa musikbloggarna fungerar i dag för övrigt både som radiostationer och tidningar.

Parallellt med detta har även vinyl gjort comeback. Antalet sålda vinyl-lp ökade under 2009 i USA med 33 %. Under 2010 års tre första månader har vinyl exploderat med en ökning på ytterligare 86 %.

Baisse för musiken? Nej, hausse.

(slut)

+

GRADVALLS VAL

TYPOGRAFI
Den utmärkta dokumentären ”Helvetica”, om det klassiska typsnitt, finns på SVT Play och ligger kvar till 22 maj.

ROCKVIDEO
M.I.A, ”Born free”. En av de mest provocerande, politiska och obekväma musikfilmer som gjorts. Finns på Miauk.com

SAJT
Rollingstone.com. Tidningen har gjort en nystart på nätet med tre exklusiva bloggar av stjärnskribenterna Rob Sheffield, David Fricke och Peter Travers.

+

BONUS NR 1:

Weekend 30 april

Kortis nr 1:

Tänk om det fanns en böndernas Jamie Oliver? Svaret är att det finns det. Och i kväll debuterar han i svensk tv.

Unge engelske bonden Jimmy Doherty är barndomskompis med Jamie Oliver. Han klär sig ungefär likadant, i jeans och skjorta, och har samma ”handen genom håret”-frisyr.

Efter att ha varit gäst i Jamie Olivers program har Jimmy Doherty nu även börjat få leda egna tv-program. I kväll 20.00 har mycket ambitiösa BBC-serien ”Jimmy’s Global Harvest” premiär i Kunskapskanalen under den svenska titeln ”Maten – en global utmaning”.

I fyra olika program åker Jimmy Doherty runt till fyra kontinenter och träffar olika jordbrukare. Produktionen av livsmedel är nästa globala utmaning. Jordens odlingsbara yta uppgår endast till 4 procent.

Programseriens underrubrik, ”Kommer jordens mat att räcka till?”, har även fått en annan undertext i postvulkansamhället. Hur klokt är det att vara beroende av flygimporterad mat?

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:

Vem ska i framtiden betala för initierad kulturjournalistik? Många specialtidningar om film, musik och böcker har gått i konkurs de senaste åren.

Ett alternativ är att bokförlagen och skivbolagen håller intresset vid liv genom att själva gå och in finansiera oberoende tidskrifter. Bokförlaget Albert Bonniers Förlag gjorde det under 30 år med tidskriften BLM (1932-2004).

Genom ett samarbete mellan bokförlaget Faber and Faber och skivbolaget Domino har nu en BLM-liknande tidskrift startats i England. Loops har samma format som BLM, lika klassisk typografi, utan fotografier, men är helt tillägnad musikjournalistik.

Loops ska ges ut två gånger om året. Det andra nummer som nu finns ute domineras av en 19-sidig essä om Michael Jackson av Paul Morley, journalisten som var först med att skriva om Joy Division.

Loop är en papperstidskrift som säljs i välsorterade skivaffärer och bokhandlar. Det går även att prenumerera i digital form via Loopsjournal.com.

Jan Gradvall