Stekpanna genom ljuva livet: Årets bästa svenska tv-program?

Nya matlagningsprogrammet ”Mauro & Pluras kök” i TV8 är så bra att kanalcheferna på SVT och TV4 borde slå ugnsluckorna på sina fingrar i grämelse över att ha missat det. Från DI Weekend, 25/2 2010.

Om de små tv-kanalerna på allvar ska kunna konkurrera med de stora räcker det inte med att de har lika bra program. De måste ha bättre program.

TV8 har nu hittat just ett sådant. Nya matlagningsprogrammet ”Mauro & Pluras kök” – med premiär torsdag 4 mars 22.00 – är så bra att kanalcheferna på SVT och TV4 borde slå ugnsluckorna på sina fingrar i grämelse över att ha missat det.

Efter att ha sett musikerna Plura Jonsson och Mauro Scocco laga mat tillsammans framstår alla andra matlagningsprogram i tv som artificiella studioproduktioner.

Till att börja med pimplar både programledarna och gästerna vin oavbrutet, precis som man gör när man lagar mat i sitt eget kök. Det handlar om att ha det trevligt i första hand, att bli fulla och mätta för kärlekens skull.

Plura har det också så varmt i sitt kök att han lagar mat med bar överkropp. ”Jag brukar göra det.” Inte ens när premiärprogrammets första gäst, Lena Philipsson, anländer i sin finaste klänning, tar Plura på sig skjortan.

Skjortan åker på först en bit in i programmet, någonstans när Lena Philipsson och den andra gästen Håkan Hellström, förvandlad till en raket efter två glas vin, får tävla mot varandra i en ”Gissa rätt riff”-tävling – ledd av Mauro som pluggar in en Telecaster i köket – och Håkan gör en perfekt imitation av Mick Jagger.

Förutom att Plura och Mauro lagar all mat, med recept så tydliga att man känner att man själv vill laga exakt samma mat kvällen efter, så för de även samtal med sina gäster på ett så otvunget sätt att alla tar av sig kändisvisiren och uppträder helt oskyddat.

Lena Philipsson och Håkan Hellström har aldrig tidigare visat de här sidorna av sig själva i tv. Båda anländer även till köket med varsin flaska vin i plastpåse, precis som man gör på middagar.

Bland kommande gäster i ”Mauro & Pluras kök” finns även Lars Winnerbäck.

Om inte tv-galan ”Kristallen” hade urartat till att bli en ryggdunkarmanifestation styrd av de stora kanalerna, borde ”Mauro & Pluras kök” vinna i minst ett par kategorier.

Jan Gradvall