Lingonkoefficienten

Måndagen 8 mars framträder Four Tops och Temptations på Cirkus i Stockholm. Båda grupperna har bara en originalmedlem kvar. Hur mycket lingon måste det finnas i burken för att den ska få kallas lingonsylt? Från DI Weekend, 19/2 2010.


Hur mycket lingon måste det finnas i burken för att det ska få kallas lingonsylt? Det är hög tid att Konsumentombudsmannen rycker in och även gör en liknande bedömning för rockband.

Måndagen 8 mars framträder Four Tops och Temptations på Cirkus i Stockholm. Arrangören kallar dem ”två av de grupper som lyste starkast bland Motowns stjärnor”.

Däremot nämner arrangörerna inte någonstans att gruppernas verkliga stjärnor har dött för länge sen. Four Tops har bara en originalmedlem kvar, Abdul ”Duke” Fakir. Temptations har också bara en, Otis Williams. Ingen av dem sjöng lead på de största hitlåtarna.

Även om Four Tops och Temptations garanterat kommer att bjuda på en bra ”Greatest hits”-show – alla de nya medlemmarna är proffs – så är det onekligen inte mycket lingon i den burken.

Det är lite som att Beatles i dag skulle turnera runt med Ringo Starr som enda originalmedlem.

Engelska tidningen The Word har i nya numret gjort en maratontabell över de grupper som hållit ihop längst. Trea på den listan hamnar Four Tops som bildades 1953 och har funnits som grupp i 56 år.

Etta är The Blind Boys of Alabama som funnits i 66 år (en originalmedlem kvar) och tvåa Drifters som funnits 57 år (ingen originalmedlem kvar).

Om man dock kräver en lingonkoefficient högre än 50 procent så toppas i stället listan av holländska Golden Earring med 49 år (tre originalmedlemmar, samma sättning sedan 1970). Och tvåa hamnar i så fall Rolling Stones med 48 år (tre originalmedlemmar).

Kräver man däremot 100 procent lingon i burken är ZZ Top det band som hållit ihop längst. 41 år och samtliga tre originalmedlemmar kvar i sättningen.

Jan Gradvall