OS har kommit till Douglas Coupland.

OS i Vancouver hålls en kilometer från Douglas Couplands ytterdörr. Krönika i DI Weekend 12/2 2010.

Weekend 12 februari

Krönika

Jan Gradvall

Ingen kan ha undgått att OS i dag kommer till Vancouver. Vad inte lika många känner till är att OS därmed också kommer till Douglas Coupland.

Douglas Coupland, författare till några av de senaste 20 årens mest citerade böcker, säger till en kanadensisk tidning att hans första impuls var att fly sin hemstad för att slippa hela evenemanget.

Men när han insåg vidden av att de olympiska spelen faktiskt skulle hållas endast en kilometer från hans egen ytterdörr – ”That doesn’t happen too often” – så beslutade sig han sig för att stanna kvar.

I det officiella OS-programmet har Douglas Coupland skrivit en lång text om Vancouver.

Douglas Coupland är också aktuell med en biografi om kanadensaren Marshall McLuhan (1911-1980), känd för att myntat uttrycket ”The medium is the message”. Denna bok ges ut i mars i Penguin-serien ”Extraordinary Canadians”.

Douglas Coupland kommer i mars även att vara aktuell i radiosatsningen ”Canada Reads 2010”, där hans 20 år gamla debutbok, ”Generation X” ska nagelfaras och omprövas.

Radiodiskussionen ska ha formen av en rättegång. Boken har tilldömts ”en försvarare”.

En sådan utvärdering/omvärdering vore även på sin plats i Sverige, där Douglas Coupland och uttrycket ”Generation X” drabbats av en backlash som har väldigt lite med innehållet i romanen att göra.

Douglas Couplands roman har undertiteln ”Tales for an accelerated culture”.
De unga karaktärerna i boken har flytt till ett ökenlandskap, både verkligt och symboliskt, där de avskärmade från den accelererade kulturen berättar historier för varandra.

När Douglas Coupland skrev boken för 20 år sedan så var definitionen av informationsstress en annan än i dag. Då var vi stressade över att vi plötsligt fått tillgång till 50 kanaler i stället för ett halvdussin. Eller att de gamla telefonerna, de med snurrskiva, just hade ersatts med blixtsnabba knapptelefoner.

Fortare än så snurrade inte medievärlden på den tiden.

Utvecklingen sedan dess har inte gjort ”Generation X” daterad utan tvärtom mer aktuell än någonsin. Douglas Coupland försökte heller aldrig vara trendig. Manuset cirkulerade runt i ett och ett halvt år innan ett bokförlag till slut ville ge ut den.

Douglas Couplands huvudsyfte med boken ”Generation X”, vilket han nyligen avslöjade i en blogg, var heller inte att ringa in en generation, utan att göra en uppdatering av ”Decamerone” av Giovanni Boccaccio (1313-1375).

En novellsamling om tio personer som under digerdöden flyr Florens och isolerar sig för att inte smittas. I sin isolering berättar de historier för varandra.

Douglas Couplands briljans låg i att han ersatte digerdöden med informationsstress. När han skrev boken var han också helt ensam, hans vänner var bara påhittade.

När jag nu plockar fram ”Generation X” ur bokhyllan slås jag av att de enda tillfällen under min uppväxt då jag kände att jag levde i en accelererad kultur var just under OS-sändningarna. Det var bara då man kunde se på tv nästan dygnet runt.

Febrig av förväntan satt jag på knä framför tv:n, med rödpenna i handen och tv-bilagan uppslagen framför mig, och undrade hur jag ska skulle hinna med att se allt jag ringade in. På 1970-talet var informationsstress inte något jag klagade över utan längtade efter.

(slut">