8 skäl till att alla trots allt måste se ”Avatar”

3D-glasögonen gör att ingen kan snegla ned på sina mobiltelefoner under filmens gång. I och med att blicken måste vara vända rakt framåt, så vänder sig heller ingen åt sidan och pratar med sin kompis. Från DI Weekend 22/1 2010.

8 skäl till att alla trots allt måste se ”Avatar” i 3D:

1. Det kommer inte så många såna här världsfilmer per generation. Intäkterna är nu uppe i tio miljarder kronor. Ingen kommer att kunna se sina barnbarn i ögonen och avslöja att man aldrig tog chansen och såg ”Avatar” i 3D.

2. En månad efter premiären är det fortfarande fullsatt på svenska biografer. Film får alltid en extra laddning i fullsatta salonger.

3. 3D-glasögonen gör att ingen kan snegla ned på sina mobiltelefoner under filmens gång. I och med att blicken måste vara vända rakt framåt, så vänder sig heller ingen åt sidan och pratar med sin kompis. 3D-glasögon borde delas ut vid alla filmer!

4. James Cameron komprimerar det bästa från alla sina tidigare filmer. Soldaterna och Sigourney Weaver är hämtade från ”Aliens”, de självlysande effekterna från ”Avgrunden” och den stenhårda kvinnliga helikopterföraren är Linda Hamilton i ”Terminator”.

5. Det stora slaget i filmen är James Camerons egen Vietnam-film i miniatyr. Krigshelikoptrarna har märket Valkyria, en blinkning till ”Apopalypse now” där helikoptrar anfaller till tonerna av Wagners ”Valkyriornas natt”.

6. ”Avatar” utspelar sig ovan jord men ser ut som en undervattensfilm. Titta bara på de anemonliknande växterna och de flygande ”maneterna”. ”Avatar” är dykaren James Camerons egen motsvarighet till Jacques Costeaus mästerverk.

7. Unge okände australiensaren Sam Worthington i huvudrollen kommer att bli nästa Russell Crowe.

8. Att ”Avatar” är en bra film hindrar inte att ”South Park”-parodin ”Dansar med smurfar” är briljant. Handlingen i ”Avatar” påminner inte så lite om ”Dansar med vargar”. Och avatarerna är ju smurfblå.

Jan Gradvall