Krönika, Dagens Industri

Weekend 18 september

Krönika

Jan Gradvall

När vi tänker tillbaka på hösten 2009 kommer vi att tänka på Kongonorrmännen. Förutom den mänskliga tragedin, med den mördade chauffören och den farsartade rättegången, så har bilderna på de fängslade Kongonorrmännen gjort outplånligt intryck på populärkulturen

Kongonorrmännen ser nämligen extremt hippa ut. Exakt så här ska man se ut hösten 2009.

Om Kongonorrmännen blir frisläppta skulle de omgående kunna få skivkontrakt som singer-songwriters på skivbolag som Häpna och Rough Trade. Eller få huvudrollerna i en uppföljare till den bioaktuella och nästan smärtsamt trendiga filmen ”Man tänker sitt”.

När vi tänker på ord som hippt och trendigt förknippar vi med dem oftast med uppseendeväckande kläder och någon form av glamour. Alla förstår till exempel vad som menas det hippa London. Eller det trendiga Stureplan.

Men det absolut trendigaste man kan vara hösten 2009 är att ge intryck av att inte vara trendig överhuvudtaget. Idealet är i stället att stå över konsumtion och vandra omkring i skogen.

I en lyrisk recension hyllade Dagens Nyheter ”Man tänker sitt” som en film som ”säger något djupt från hjärtat om både skörheten och skönheten i människor som väljer sina egna vägar”.

Det är kanske sant, men det är också sant att det är en film precis lika trendmedveten som ”Fame” och ”Flashdance” var i början av 1980-talet. Naturromantik är vår tids motsvarighet till benvärmare.

Även en annan aktuell svensk film, ”Flickan”, har ett bildspråk som för tankarna till naturromantik. Filmens regissör Fredrik Edfeldt säger också till Sydsvenskan: ”Naturlyrik har länge setts som något mossigt, men nu börjar det bli trendigt”.

Det ligger även i tiden att Dagens Nyheter inleder sin recension av nya albumet med hyllande gruppen (ingenting) med ett citat av Verner von Heidenstam. ”Furornas dova sorgemusik”, som Heidenstam skaldade om, hörs just nu genom hela populärkulturen.

Inom musiken talar man inte längre om hur musiken är gjord utan var den är gjord. Den amerikanske musikern Justin Vernon, som gör musik under namnet Bon Iver, skrev sångerna på sitt epokdefinierande album ”For Emma, wherever ago” i en avlägsen timmerstuga inne i en mörk skog i Wisconsin.

Den dova sorgemusiken på Bon Ivers två år gamla album har också blivit lika stilbildande som grupper som Visage och Ultravox var i början av 1980-talet.

Vildvuxet skägg á la Kongonorrmännen är vår tids motsvarighet till skulpterad syntlugg.

Att hylla dagens naturromantiska filmare och musiker som ”mer sanna” och ”mer äkta” än sina kollegor är därför att missa målet. Däremot kan man hylla dem som skickliga filmare och musiker som vet exakt vad de gör.

Man tänker smart.

I fjol gav Johannes Ekman ut ”Skogen i vårt inre”, en essäbok som, precis som Kerstin Ekmans nästan samtidigt utgivna ”Herrarna i skogen”, legat ännu mer rätt i tiden om den getts ut denna sommar.

I en skarp recension av ”Skogen i vårt inre” frågade sig författaren Oline Stig: ”Vad är det som säger att vi har en skog i vårt inre? Varför inte ett hav eller en motorväg?”

Det vore på sin plats att någon denna höst börjar ställa samma frågor.

(slut)


+

GRADVALLS VAL

KOKBOK

”Pluras Kokbok: Provence-Kungsholmen-Koster” (Norstedts). Kokböckernas motsvarighet till ”East-West” med Paul Butterfield Blues Band. Improviserat, inspirerat, hungerframkallade.

BLOGG
Madmenfootnotes.com. Varenda liten detalj i tv-serien ”Mad men”, från valet av lampor på skrivborden till referenser till Ogilvy, zoomas in och analyseras. Bloggaren har nu även fått bokkontrakt.

DATUM

4 oktober. Från och med nu ett heligt komedidatum. Då återförenades hela Seinfeld-ensemblen i amerikansk tv i det tredje avsnittet av den nya säsongen av ”Simma lugnt, Larry”.

+

BONUS NR 1:

Leonard Cohens musik har gång på gång kallat tidlös, men inte ens Leonard Cohen kan stoppa åldrandet: på måndag fyller han 75 år.

Den legendariske kanadensiske singer-songwriterns födelsedag uppmärksammas på flera sätt i Sverige.

På måndag öppar en fotoutställning med Leonard Cohen på hotell Lydmar i Stockholm. Många av fotografierna är från en hyllningskonsert till Leonard Cohen, inspelad i en studio på Sveriges Radio den 18 augusti, där en rad svenska artister tolkade hans låtar.

Med på konserten fanns bland andra Eva Dahlgren, Olle Ljungström, Jan Malmsjö (!), Mikael Wiehe, Sophie Zelmani, Rebecka Törnqvist och Bo Sundström från Bo Kaspers Orkester. Hyllningskonserten dokumenterades även på ett album, ”The Scandinavian Report”, som ges ut 30 september.

Som DI Weekend redan uppmärksammat är även Ebba Forsberg aktuell med ett hyllningsalbum, ”Ta min vals”, där hon sjunger Cohen-låtar översatta av Mikael Wiehe.

Totalt finns i dag över 2 000 Cohen-tolkningar inspelade av artister från hela världen.

Leonard Cohen är själv just nu ute på en världsturné som pågår fram till mitten av november. På sin födelsedag på måndag spelar han i Barcelona.

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:

Det är både olyckligt och passande att den efterlängtade boxen med Big Star råkar släppas veckan efter det släppts två boxar med Beatles. Memphis-gruppen Big Star har alltid verkat i skuggan av Beatles.

Big Star bildades när Beatles splittrades. I början av 1970-talet, då musikklimatet dominerades av hippies och singer-songwriters, tillhörde Big Star det fåtal artister som var intresserade av att föra Beatles raka popmusik vidare.

Mellan 1972 och 1974 spelade Big Star in tre album som aldrig hittade den stora publiken, men som fått ett inflytande på efterföljande generationer av musiker som faktiskt nästan kan jämföras med just – Beatles.

Peter Buck i R.E.M har inför denna box sagt: ”Big Star served as a Rosetta stone for a whole generation of musicians”. Förutom att R.E.M. såg till att spela in sitt album ”Green” i samma studio som Big Star gjorde Replacements hyllningslåten ”Alex Chilton” och Teenage Fanclubs album ”Bandwagonesque” lät så mycket Big Star att den började kallades för ”Big Star’s 4th”.

Bangles har även spelat in ”September gurls” och Håkan Hellström har översatt Big Stars fantastiska ballad ”Thirteen” till svenska.

När redaktörerna för tidningen Rolling Stone år 2003 gjorde en lista över ”The 500 Greatest Albums of All Time” så fanns alla tre Big Stars album med på listan.

Boxen ”Keep an eye on the sky” (Rhino/Warner), med 4 cd som täcker gruppen hela karriär, är också den bästa box givits ut i år vid sidan av monoboxen med Beatles.

Via Robert Gordons historiktext i boxhäftet får vi även veta att Big Star kunde ha hetat The Sweden Kream.

När gruppmedlemmarna klev ut från Ardent Studios på National Street i Memphis fanns där två affärer på andra sidan gatan. Den ena hette var en glassaffär som hette The Sweden Kream. Den andra var en livsmedelsaffär som hette Big Star.

Jan Gradvall