All we need is Lady GaGa

För 25 år sedan avfärdades Madonna av rockkritiker som en plastartist. Nu har man begått samma misstag igen med Sverigeaktuella Lady GaGa. Innan du protesterar, se den akustiska versionen av ”Poker face” på YouTube. Sommarkrönika i DI Weekend, publicerad 31/7.

Weekend 31 juli

Krönika

Jan Gradvall

Att Madonna om en dryg vecka gör sina två första konserter i Sverige på 19 år är naturligtvis en av årets stora mediehändelser. Men samtidigt som det blir alltmer uppenbart att Madonna har sina bästa år bakom sig – hennes senaste album hade påfallande kort livslängd – kan man i morgon, lördag, se framtidens Madonna på Storsjöyran och på söndag på Gröna Lund.

Att Lady GaGa framträder på Storsjöyran, en stadsfestival mitt i Östersunds centrum, är lika sensationellt och overkligt som om Madonna kommit till Östersund den 1 augusti 1985, den sommar när filmen ”Susan var är du?” och singeln ”Into the groove” just hade gjort henne till världens starkast lysande popstjärna.

”Poker face” med Lady GaGa har varit 2009 års i särklass största hitlåt. Förutom att ”Poker face” tidigare i somras pumpades ut från vartannat studentlastbilsflak i Sverige så har den nu legat etta i USA, England, Tyskland, Frankrike, ja, det går att räkna upp över 20 länder till.

Parallellt med detta har Lady GaGas debutalbum ”The Fame” det senaste halvåret blommat ut till ett zeitgeistfenomen liknande Madonnas ”Like a virgin”

Och, precis som man då gjorde med Madonna, så har den svenska kritikerkåren begått samma misstag igen och hittills avfärdat Lady GaGa som en plastartist.

Likheterna mellan Lady Gaga och Madonna är många. Lady Gaga föddes som Stefani Joanne Angelina Germanotta. Hon tog sitt artistnamn efter gruppen Queens hitlåt ”Radio Ga Ga”.

Joanne, som hennes föräldrar kallar henne, föddes i Yonkers, New York, men växte upp på Upper West Side. Precis som Madonna började hon med att uppträda på olika nattklubbar på Manhattan. Lady GaGa dansade på burleskklubbar och var själv även discjockey.

Samtidigt började hon, precis som Madonna, skriva egna låtar i popdiscogenren. Innan Lady GaGa slog igenom som soloartist skrev hon låtar åt Pussycat Dolls och Britney Spears. Hur förbluffande driven Lady GaGa är som låtskrivare och sångerska blir uppenbart först om man går in på YouTube och letar fram den akustiska pianoversionen av ”Poker face”. Detta filmklipp, ”Live at the Cherrytree”, är sensationellt bra. Ingen som sett det kan undgå att se vilken stor och självständig artist hon är.

Vad som samtidigt vilselett och förbryllat kritiker är att Lady GaGa som artist gör en slags omvänd Milli Vanilli. Medan Milli Vanilli försökte övertyga världen om att de var på riktigt så försöker Lady GaGa övertyga världen om att hon är en produkt.

Lady GaGa citerar Andy Warhol, kallar sig för ”en kändisskapets Robin Hood” och framställer sig själv som en marionettdocka.. I ”Poker face” gör hon till och med en pastisch på de tyska ”ma ma ma” –körer som Milli Vanilli-producenten Frank Farian skapade åt sina tidiga marionetter i Boney M.

I likhet med de flesta av 00-talets största popstjärnor har Lady GaGa också svenskanknytning. Hennes två största låtar”, ”Just dance” och ”Poker face”, är skrivna tillsammans med svensk-marockanske producenten RedOne, född Nadir Khayat.

Att hon nu i helgen gör två relativt perifera spelningar i Sverige – detta trots att hela världen just nu rycker i henne och viftar med fetare dollarbuntar – är också ett sätt att tacka landet där hon först slog igenom. Lady GaGa har självsagt att de var svenska NRJ In The Park i augusti i fjol som breakade henne som artist.

(slut)