Judisk humor

Om varför judisk humor totalt dominerar medieutbudet. Vad som utmärker judisk humor är ”laughter through tears”. Denna tradition var något som all östeuropeiska immigranter förde med sig till New York. Krönika i Café, julinumret 2009.

Text: Jan Gradvall

Det är som det brukar vara numera på somrarna. Så fort solen gått ned sitter vi där i mörkret och skrattar åt judar.

Via datorn har vi ”Entourage” vars nya säsong rullade igång i USA 12 juli. ”Entourage” är aldrig så roligt som när Ari Gold bråkar med kollegor utanför synagogan eller smygjobbar under judiska helger.

På bio kan vi just nu se ”Bruno” (jo, Sacha Baron Cohen är judisk) och Woody Allens nya ”Whatever works”, en film som med Larry David i huvudrollen som är ren uppvisning i klassisk judisk New York-humor.

Men hur mycket av dagens humor som har judiskt ursprung blir som allra mest uppenbart när man hamnar framför tv:n.

Serier som ”Seinfeld”, ”Vänner”, ”Sex and the city”, ”Will & grace” och även ”Entourage” är alla skapade av judiska upphovsmän och har även judiska skådespelare i en del av huvudrollerna.

Ungefär hälften av världens mest kända ståuppkomiker är judar. Skaparen av vår tids mest inflytelserika humorprogram, ”Saturday night live”, är jude.

Att du ändå aldrig tidigare läst om den enorma judiska påverkan på vår tids humor beror det att det – tyvärr – fortfarande anses som kontroversiellt.

Till och med en så orädd person som ”Daily show”-ankaret Jon Stewart såg sig tvungen att byta namn innan han gav sig in i tv-branschen för att slippa fördomar. Hans riktiga namn är Jonathan Leibowitz.

En högt uppsatt chef på NBC tackade nej till piloten av ”Seinfeld” för att den var ”too Jewish”. NBC-cheferna lärde sig sedan att linda in den kritiken med att i stället hävda att serien var ”too New York”.

Men alla i den amerikanska underhållningsindustrin vet att ”too New York” betyder ”too Jewish”. Som den briljante judiske komikern Lenny Bruce sagt: ”To me, if you live in New York or any other big city, you’re Jewish”.

Att ”Seinfeld” hela tiden fick tona ned alla judiska referenser var något som seriens medskapare Larry David tog igen med besked när han sedan skapade sin egen serie ”Simma lugnt, Larry” där han till och med vågade skämta om förintelsens offer.

Ett exempel på att det ändå nu börjar bli möjligt att tala mer öppet om judisk humor är den briljanta sajten ”Old jews telling jokes” där fantastiska New York-män jämnåriga med Larry David drar skämt inför kameran. Sajten har också en oemotståndlig slogan: ”A new (old) joke every Tuesday and Thursday”.

Vad som utmärker judisk humor är ”laughter through tears”. Denna tradition var något som all östeuropeiska immigranter förde med sig till New York, men den kan spåras ända tillbaka till Torah, vilket är de skrifter som i den kristna världen benämns som de fem Moseböckerna.

Det judiska folket har alltid tacklat sina motgångar med sarkastisk humor där de driver med sig själva. (Är vi säkra på att inte Henrik Schyffert är omskuren?)

Att därför börja tala mer öppet om det judiska inflytandet på humor borde även vara ett utmärkt sätt att bekämpa fördomar. Utan alla judiska komiker, skådespelare och manusförfattare skulle världen vara oändligt mycket tråkigare.

+

ROLIGA JUDAR

Bröderna Marx
Bea Arthur
Mel Brooks
Larry David
Woody Allen
Jerry Seinfeld
Seth Rogen
Jonah Hill
Adam Sandler
The Three Stooges
Jerry Lewis
Andy Kaufman
Sarah Silverman
Gilda Radner
Joan Rivers
Bill Maher
Al Franken
Jon Stewart
Harry Shearer
Andrew Dice Clay
Roseanne Barr
Sacha Baron Cohen
Billy Crystal
Albert Brooks
Rob Schneider
Pee Wee Herman
Sarah Jessica Parker
Goldie Hawn
David Schwimmer
Victor Borge
Richard Lewis
Jon Lovitz
Sandra Bernhard
Tom Arnold
Fran Drescher
Ben Stiller
Jason Alexander
Tony Randall
Lisa Kudrow
Matthew Broderick
Garry Shandling
Debra Messing
Rick Moranis
Abbot & Costello
Peter Sellers
Danny Kaye
Jerry Stiller
Howard Stern
Andy Samberg
Helen Hunt
Rhea Perlman
Eugene Levy
Fred Savage
Walter Matthau
Tony Curtis