Krönika, Dagens Industri

Weekend 30 april

Krönika

Jan Gradvall

Under alla år har jag haft som princip att säga ja till alla från olika journalistskolor som vill intervjua mig för sina elevarbeten. Att skriva om ämnen som musik och tv är uppenbarligen ett lockande yrke för många.

De senaste åren har jag dessvärre allt oftare blivit tvungen att tacka nej. Framväxten av alla nya medieutbildningar i Sverige har gjort att förfrågningarna nu duggar så tätt att jag skulle kunna ägna halva veckorna åt att bli intervjuad om ”Musikjournalistikens framtid” och ”Pratshowernas historia”.

När jag häromdagen gav råd till en bekants son som skulle skriva en ansökan till en journalistutbildning kändes det också som jag nycklarna till en källarhåla.

Enligt en artikel i New York Times finns det tre yrken som man efter recessionen nu varnar för: finansjobb, advokater och journalister.

Tidigare har 40 procent av de som utexamineras från Harvard sökt sig till jobb inom finans- och konsultvärlden. ”Så kommer det definitivt inte att bli i år”, säger Lawrence Katz, professor och expert på karriärval.

En annan gyllene era som anses vara över är den för affärsjuridiken, där advokater länge kunnat leva gott på alla mergers och börsintroduktioner. New York Times skriver att advokatbyråer säger upp advokater som aldrig förr. Allt fler ifrågasätter även advokaternas höga arvoden.

Allra mörkast ser det ut för journalister. Förutom att annonsbortfallet gör att många tidningar kämpar för sin överlevnad så har även utvecklingen på nätet gjort allt det svårare att ta betalt för journalistik överhuvudtaget.

Detta är inget problem för läsarna, tvärtom. Att snart alla världens tidningar finns tillgängliga gratis på nätet är en fantastisk utveckling.

Men det är ett problem för alla de nu just nu går på olika journalistskolor. Parallellt med att det nu väller fram fler unga svenskar än någonsin som vill jobba med journalistik – tänk på alla nya mediegymnasium – så kommer det inom kort att bli färre än någonsin som kan leva på journalistik.

Så vem sätter upp varningsskyltar? Vem hjälper unga att i stället söka sig till yrken där man både har en framtid och faktiskt får lön?

Ironiskt nog kan det faktiskt bli YouTube. Medan en stor del av underhållningsindustrin just nu försöker stoppa YouTube som en fri mediekanal – och tvingar dem att bort filmklipp – har de amerikanska toppuniversiteten en helt annan syn på saken.

YouTube har skapat underavdelningen YouTube Edu där amerikanska universitet som Harvard, MIT och Stanford nu har börjat lägga ut de bästa föredragen av sina bästa lärare.

Vem vill inte bli biolog efter att sett den legendariska Berkeley-biologen Marian Diamond i aktion i sitt klassrum? Eller lärare.

Enligt New York Times är det jobb inom forskning, vetenskap, allmännnyttan och utbildning som nu tar över som de mest attraktiva valen för nyexaminerade studenter.

Den Obama-effekt som Martin Gelin beskriver i sin nya bok ”Det amerikanska löftet” är genuin. Fler och fler vill verkligen konkret hjälpa till att skapa en ny och bättre värld. Antalet ansökningar från unga amerikaner som vill jobba inom den statliga sektorn har redan ökat med 82 procent.

När ser vi samma utveckling i Sverige? När får mellanstadielärare högre status än modebloggare? När blir Landstinget det nya Stureplan?

(slut)

+

GRADVALLS VAL

DISCJOCKEY
Eric Prydz, Berns, Stockholm. Pratar man discjockeyer säger alla samma sak: vi i Sverige fattar inte hur stor Eric Prydz är. I kväll, torsdag, gör han en av sina sällsynta spelningar på hemmaplan.

TV
”Det är jag som är ett geni!”, dokumentär om författaren Mare Kandre i morgon, K-Special, SVT2 20.00. Nästa vecka kommer samtliga Mare Kandre-böcker på biblioteken att vara utlånade.

DVD
”State of play”. Varför se den komprimerade Hollywood-versionen (biopremiär i morgon) när man kan se den suveräna 340 minuter långa BBC-serien från 2003 på DVD

+

BONUS NR 1:

När jag i mitten av 1980-talet för första gången kom till New York upptäckte jag att mina hjältar Martha & The Vandellas och Ben E King skulle spela på Apollo Theatre i Harlem. Jag åkte dit direkt i tron att jag skulle få kliva rakt in i soulhistorien.

Det blev precis på det sättet, fast inte riktigt som jag trodde. Förutom att jag var en av ytterst få vita i lokalen var jag framförallt en av ytterst få under 50 år. Apollo var fyllt av uppklädda Cosby-pensionärer som ville minnas sin ungdom.

Ung svart kultur har nästan aldrig varit intresserad av att titta bakåt. Utanför Apollo spelades bara hiphop i bergsprängarna.

Jag tänker på den konserten när jag bläddrar i ”Blue shots” (Journal förlag), en ny bok med fantastiska svartvita bilder av bluesmusiker och bluesmiljöer av Erik Lindahl

Erik Lindahl, född, 1952, har själv sagt att han bara har en passion – blues. Bilderna i boken är tagna under USA-resor från slutet av 1970-talet till början av 1990-talet.

Bilderna vittnar om vitaliteten och kraften i musiken, men också om att blues i dag är viktigare för unga vita i Europa än unga svarta i USA. Medelåldern på de som spelar och dansar på bilderna i ”Blue shots” är också någonstans runt 50 år.

Det hindrar inte att det är en rasande snygg bok. Förordet är dessutom skrivet av amerikanen Nick Tosches, en av världens tre bästa musikskribenter.

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:

Ett problem med humorprogram i tv är att tv egentligen inte är ett särskilt bra medium för att visa dem. Den respekt och de kostnader som tv-mediet innebär innebär att många av de dummaste och fånigaste men ofta kanske roligaste idéerna stryks på vägen.

Sajten Misterkriser.tv har en lösning på det problemet. Filmbolaget Mister Krister drivs av några av Sveriges ledande reklamregissörer, bland dem Jens Sjögren och Kalle Breitholtz. Nu har Mister Krister även har börjat göra ett nytt humorprogram kallat ”Tv-beteende”.

Om ”Tv-beteende” hade haft en tv-kanal som beställare och avsändare hade det aldrig varit lika skruvat som det nu blivit. Första avsnittet har temat ”Våld och död” och presenteras av Ragnar Dahlberg – ja, han från Café Norrköping – som verkar lyckligt ovetande om vilket sammanhang han hamnat i.

Avsnitt två av ”Tv-beteende” läggs ut på Misterkrister.tv i morgon, fredag.

Jan Gradvall