IKEA 2009

Det har aldrig varit så mycket böcker i bokhyllorna som i IKEA-katalogen 2009. Kommentar om nya IKEA-katalogen. För Expressens kultursida, 14/8 2008.

Text: Jan Gradvall

Den som studerar bostadsannonser har de senaste åren kunnat notera en tydlig trend. Lägenheterna som bjuds ut på marknaden blir tommare och tommare. När du såg senast en fylld bokhylla i en bostadsannons?

Förmodligen är det en klausul i homestyling-manualen som förkunnar: ju färre prylar, desto högre pris per kvadratmeter.

Men följden blir att dessa drömhem – utan några som helst tecken på personlighet – lika gärna skulle kunna kallas mardrömshem. I designrymden kan ingen höra dig skrika.

Det är därför det är så befriande att bläddra i den nya IKEA-katalogen. Årets stora nyhet är att böckerna är tillbaka

IKEA-katalogen har alltid haft en förmåga att ligga ett halvt steg före i tiden. Katalogen är ett hyperkommersiellt lagarbete lika bländande imponerade som millennieskiftets Cheiron-produktioner. Oops! They did it again.

När vi bläddrar i IKEA-katalogen får vi reda på hur vi inte visste att vi ville ha det i morgon.

Rubriken ”Ett hem som fungerar” sätter tonen för hela katalogen. Borta är den ödsliga minimalismen. I stället möter vi här rum efter rum som fulla av prylar.

Det har aldrig varit så mycket böcker i bokhyllorna som i IKEA-katalogen 2009. Och någonstans är det helt logiskt. Bokbranschen blomstrar. Där det förr stod DVD-skivor och CD-skivor står det nu däremot datorer.

Och Billy är kvar. Nu utan skridskor eller verktyg utan i stället med rubriken: ”Ett hem för dina böcker”.

(slut)