Skivrecensioner, DI Weekend
Michael Jackson
Titel: Thriller 25
(Sony BMG)
Betyg: 5
Det går inte att bevisa konstnärlig kvalitet med siffror, men det går i fallet ”Thriller”. Albumet låg etta i 37 veckor på amerikanska Billboard-listan. Av skivans nio spår blev sju Top 10-hits. 25 år senare är ”Thriller” musikhistoriens mest sålda album genom tiderna med 104 miljoner exemplar.
I samband med jubileet har ”Thriller” nu uppdaterats med nytt omslag och en handfull meningslösa bonusspår. Men vad som imponerar är originalalbumet. Medan dagens artister lägger sina bästa låtar i början sparades ”Billie Jean” och ”Beat it” till sida B på vinylutgåvan. Så starkt var materialet. Ingen utfyllnad utan nio bländande låtar, perfekt producerade, med delar av Toto i kompbandet.
Värt att notera är också att det epokgörande titelspåret skrevs av en vit mustaschprydd engelsman ingen verkar känna till i dag. Rod Temperton, född 1947, började som keyboardist i Heatwave. Till Michael Jacksons genombrottsalbum ”Off the wall” skrev han både titelspåret och ”Rock with you”. Även på ”Thriller” har han bidragit titelspåret och två andra låtar.
Royaltyintäkterna från de fem låtarna – förmodligen några hundra miljoner kronor – kan förklara varför Rod Temperton hållit låg profil sedan dess. Men detta discogeni var även med och skrev ”Yah mo be there” åt James Ingram & Michael McDonald och ”Stomp!” åt Brothers Johnson. Den som gör sin egen Rod Temperton ”Greatest hits” får ytterligare ett femstjärnigt album.
Jan Gradvall
Morrissey
Titel: Greatest hits
(Decca/Universal)
Betyg: 4
Om Andy Warhol inte hade dött under den där rutinmässiga gallstensoperation i februari 1987 hade han förmodligen förr eller senare börjat göra silk screens av Morrissey.
Parallellerna mellan Andy Warhol och Morrissey är många. Den vassa tungan, den torra humorn, den nära vänskapen med sina mödrar, vägran att diskutera sin egen homosexualitet. Och inte minst förmågan att frysa sin tid i en enda mening, bild eller filmsnutt.
Båda idoliserade även Truman Capote. På Moderna Museets nya Warhol-utställning ”Andra röster, andra rum”, döpt efter Capotes bok, kunde curatorn i montern med skivomslag även ställt dit två skivor med Morrisseys grupp Smiths Dels singeln ”The boy with the thorn in his side” med en bild på ung Truman Capote på omslaget. Dels Smiths debutalbum med en omslagsbild på Joe Dallesandro från Warhol-filmen ”Flesh”.
Morrissey är även en av få popartister som, i sann warholsk anda, kan förvandla en kommersiell eftergift som ännu ett ”Greatest hits”-album (hans tredje totalt) till en konstnärlig händelse med subversiva undertoner. På CD-omslaget finns ett fotografi av hans egen nakna stjärt med texten ”Your arse an’ all” fejktatuerat över skinkorna. Andy Warhol hade älskat det.
Jan Gradvall
Pacific!
Titel: Reveries
(Dolores/EMI)
Betyg: 3
Ett av de märkligaste och intressantaste svenska popfenomenen på senare år är hur Göteborgs popintelligentia klivit ombord på sina föräldrars segelbåtar och gjort stadens marina arv till sitt eget. På så sätt har de gjort uppror både mot ”Upp till kamp!”-generationens romantisering av arbetarklass och punkgenerationens fixering vid betong och asfalt.
Efter att Göteborgsartister från Björn Olsson till The Embassy förbryllat resten av Rock-Sverige med sina saltstänkta ansikten och fräscha kulörtvättkläder går nu duon Pacific! längst av alla. Det är dans på Brännö brygga men året är 1975. Genom att kombinera dansrytmer med Rod Stewarts airbruschade soulpop på ”Atlantic crossing” lyckas Pacific! låta som ett par seglarskor fått skivkontrakt.
Och det är så genuint radikalt och provocerande att Tommy Rander och ”Weiron i ottan” skulle självantända om de hörde det.
Jan Gradvall
Autisterna
Titel: Himmelen EP
(Groover Recordings)
Betyg: 4
Ända sedan John Lennon skrev ”In my life”, baserad på sin uppväxt i Liverpool, har popmusiker använt minnen från barndomen som ett sätt att trigga igång känslostormar både hos sig själva och lyssnaren. Debuterande svenska sextetten Autisterna, som tagit sitt namn från Stig Larssons roman, har skrivit just en sådan poplåt med ”Himmelen”. Medan sångaren Per-Olof Stjärnered går runt och pekar ut minnesplatser från sin uppväxt i Östersund – ”Minns du rampen där vid skolan?” – sporras bandet bakom honom att förmedla samma dubbelbottnade känsla av ilska och saknad i musiken. ”Vinter, vinter halva året/Där vi växt upp har tågen bara susat förbi”. En bitterljuv framtida svenska popklassiker som för tankarna till tidiga bob hund.
Jan Gradvall
+
Veckans 3 MP3
Printer, ”All right”
Malmö-skivbolaget Adrian Recordings, som ger ut Familjen, har på andra sidan sundet hittat ännu en artist som gör finfin laptoptechno. En dansk kvartett som tagit namnet Printer för att ”det förenar det analoga med det digitala”.
Rick Nelson & The Stone Canyon Band, ”Garden party”
En av mina 100 favoritlåtar genom tiderna. Finns på en CD som samlar två album från 1972 och 1974 där Rick(y) Nelson chockade sina gamla fans genom att börja spela countryrock.
Emil Strandberg & Jonas Östholm, ”Suite for the 20th century”
Från nya albumet ”Once around” där trumpetaren Emil Strandberg och pianisten Jonas Östholm levererar en serie eteriska men samtidigt precisa jazzkompositioner varav de flesta klockar in på under