Mailberoende!
Nästan alla öppnar sin mailbox oftare än vad de själva tror eller erkänner. Vissa kollar mail så ofta som 40 gånger i timmen. Krönika från DI Weekend 1/11.
DI Weekend 1 november
Krönika
Jan Gradvall
Efter två timmars avhållsamhet börjar jag rastlöst trumma med fingrarna mot skrivbordskanten. Efter tre timmar är jag så nervös att jag kan jag inte längre koncentrera mig på jobbet. Efter fyra timmar ger jag till slut upp och måste erkänna för mig själv vad jag länge gått och misstänkt. Ja, jag har verkligen blivit beroende. Cigaretter? Sprit? Nej, av att kolla mail.
En färsk studie gjorde av två skotska universitet, Paisley University och University of Glasgow, visar att människor i dag kollar mail så ofta att det går ut över vårt egentliga arbete. Av 177 deltagande i studien svarade hälften att de kollar mail minst en gång i timmen. En tredjedel svarade att de kollar så ofta som varje kvart.
Men när forskarna sedan jämförde enkätsvaren med mjukvaran i de tillfrågades datorer visade det sig att många ljög. Nästan alla öppnar sin mailbox oftare än vad de själva tror eller erkänner. Vissa kollar mail så ofta som 40 gånger i timmen.
”Mail är ett fantastiskt verktyg, men själva användandet har spårat ur”, säger Karen Renaud på Glasgow University. ”Mailboxen blir en källa till oro. Du vill vet vad som finns där inne, det kan ju vara meddelanden från familjen eller vänner eller din chef. Du avbryter därför själva arbetet för att snabbt bara kolla mailen. Problemet uppstår när du sedan går tillbaka till vad du höll på med. Det är då upptäcker att du avbrutit en tankekedja, förlorat din koncentration och måste börja om igen. Och du blir mindre effektiv på jobbet.”
Särskilt förödande är det ständiga mailklickandet för människor med så kallat kreativa yrken eller den sortens yrken som behöver långa perioder av koncentration för att slutföras. ”Yrkesgrupper som akademiker, författare, arkitekter och journalister är de som drabbas värst”, säger Karen Renaud.
Med andra ord: sådana som jag själv. Jag har kommit på mig själv att jag numera kollar min mail så ofta – tvångsmässigt ofta – att jag är farligt nära att missa deadlines. Jag får visserligen i snitt kanske 70-100 mail om dagen, men inget är egentligen så bråttom eller viktigt att det motiverar att jag kollar mailboxen flera gånger i timmen.
Wall Street Journal rapporterar om att i USA har flera företag försökt motverka problemet genom att infört mailfria fredagar och helger. Jay Ellison, operativ chef på US Cellular, berättar att dagen de införde regeln blev han fullständigt utskälld av flera av sina anställda. Utskälld på ungefär samma hysteriska sätt som av någon som just blivit fråntagen sina cigaretter.
Psykologen Ken Siegel som intervjuas i tidningen Wall Street Journal klassar mailvanan som ”ett beroende.” Ken Siegel säger att det därför är typiskt att anställda inledningsvis reagerar fientligt på beskedet.
Men redan några månader efter att US Cellular införde sitt mailförbud på fredagar var alla anställda positiva. Även cheferna var mycket nöjda över hur både effektiviteten och stämningen på jobbet förbättras. Många hade börjat använda fredagarna till att prata mer med varandra.
Själv har jag lovat mig själv att fimpa från och med den här långhelgen. Från och med måndag kommer jag inte att kolla mailen mer än några gånger varje eftermiddag.
Det är möjligt att jag kommer att halka dit någon helg ibland – finns uttrycket att festmaila? – men om jag klarade mig helt utan mail fram till 1997 borde jag även kunna göra det några timmar varje dag.