Min favoritserie på TV just nu

Alla i USA talar just nu om ”Entourage”. Två av karaktärerna, Ari Gold och Johnny Drama, har blivit så populära att de precis som JR i ”Dallas” eller Tony Soprano lever sitt eget liv i media. Från Cafés julinummer.

Text: Jan Gradvall

Det har varit några känslosamma sommarveckor framför TV-skärmarna. Män som stängt av mobilerna och dragit ned persiennerna. Män som suttit koncentrerat framåtlutade för att inte missa en enda detalj. Män som stundtals jublat och fallit i varandras armar. Fotbolls-VM? Nej, nya säsongen av ”Entourage”.

Den 10 juni, dagen efter Fotbolls-VM, började den tredje säsongen av ”Entourage” i USA. En TV-serie som håller på att bli för män vad ”Sex and the city” var för kvinnor.

Plötsligt är det ”Entourage” som är HBO:s viktigaste serie.

Amerikanska kabelkanalen HBO har mer än någon annan legat bakom TV-mediet statushöjning det senaste decenniet. Men alla de stora HBO-serierna är snart historia.

”Sex and the city” och ”Six feet under” är nedlagda. ”Sopranos” läggs ned nästa år. ”Deadwood” försvinner när David Milch i stället satsar på en surfserie. Och ingen av de nya HBO-satsningarna, ”Rome” eller ”Big Love”, har lyft ur startblocken.

Kvar finns lilla ”Entourage”, en komediserie som långsamt hittat sin publik. En TV-serie som precis just nu upplever det zeitgeist-ögonblick väldigt få populärkulturella fenomen lyckas uppnå.

Alla i USA talar just nu om ”Entourage”. Nyhetsankare avrundar sändningar med interna referenser till serien. På college används fraser som ”Victory!” och ”Let’s hug it out, bitch”.

Två av karaktärerna, Ari Gold och Johnny Drama, har blivit så populära att de precis som JR i ”Dallas” eller Tony Soprano lever sitt eget liv i media. Alla vet som menas med en Ari Gold-kommentar eller ett Johnny Drama-ögonblick.

Bono har under en konsert till och med ägnat en låt till Johnny Drama. Visserligen var ”Entourage”-ensembeln på plats på U2-konserten för att filma en scen, men dedikationen var helt Bonos egen. I slutet av ”City Of Blinking Lights” ropar Bono: ”Johnny Drama! Felice compleanos, amigo”.

Chefen för HBO, Carolyn Strauss, säger till Entertainmet Weekly att ”Entourage” är kanalens viktigaste serie just nu. ”Sometimes there’s a moment for a show, and this is Entourage’s moment.”

Vad är då hemligheten med ”Entourage”? För den som aldrig sett den förut är det enklast med att börja beskriva den som en serie om Hollywood.

”Entourage” betyder följe eller följeslagare. Den klassiska gästlistefrasen ”+1” vore en rätt bra svensk översättning. Serien handlar om en blivande filmstjärna och de tre kompisar han ständigt skriver upp på gästlistan.

Filmstjärnan Vince Chase (Adrian Grenier) kommer från Queens, New York, till Hollywood och möter Sunset Boulevard med lika stora ögon som du och jag som turister.

Med sig har han tre gamla kompisar från Queens. Det är Eric (Kevin Connelly), hans närmaste som blir hans manager. Det är Turtle (Jerry Ferrara) som bara flyter med, röker gräs och försöker utnyttja Vinces stjärnstatus på alla möjliga sätt.

Och det är Vinces halvbroder, Johnny ”Drama” Chase (Kevin Dillon), som också vill bli filmstjärna men bara får småroller som att spela namnlös stalker av Donna i tre avsnitt av ”Beverly Hills”.

Att Johnny Drama spelas av Kevin Dillon – själv är mindre framgångsrik bror till Matt Dillon – gör honom ännu mer trovärdig. Efter en roll i Oliver Stones ”Plutonen” har Kevin Dillon fått hankas sig fram i Hollywood på skitroller, precis som hans alter ego Johnny Drama.

Förutom dessa fyra finns det en femte huvudroll i serien, Ari Gold (Jeremy Piven), Vinces skoningslöse agent. En Hollywood-player, med mobilen som sväd, som trampar på alla som kommer i hans väg.

Inte mest hans egen homosexuelle assistent som har utländskt påbrå, möjligen asiatiskt, påbrå. Den ständigt tidsbesparande Ari Gold orkar inte hålla redan på var assistenten kommer ifrån, han kallar honom bara ”gaysian”.

Precis som i Larry David-serien ”Simma lugnt, Larry” är ”Entourage” full av Hollywood-stjärnor som spelar sig själva. I den nya tredje säsongen gästspelar James Woods och Martin Landau.

I den andra säsongen är ”Titanitc”-regissören James Cameron lysande som regissören James Cameron. Han ger sig på nytt under vattnet och regisserar ”Aquaman”, superhjälteroll, som Vince gör för pengarna.

Detta är grundförutsättningen för ”Entourage”. En serie om Hollywood. Om spelet bakom kulisserna. Om intriger och makthunger som får ”Rome” att verka som en bussig värld.

Men vad som gör ”Entourage” så älskad är att den på ett undre plan egentligen handlar om något annat.

Det påtalas ständigt att vi lever i en mansvärld. Men förutom det som av andra kallas för typiskt manliga företeelser – sport, skivsamlande, nörderi – så finns det väldigt få utpräglat manliga förebilder i populärkulturen.

Det finns ingen manlig motsvarighet till ”chic lit”. Det finns ingen manlig Bridget Jones.

Det närmaste vi kommer skildringar av manlig vänskap finns i skildringar av rockgrupper. Redigera bort brudarna från böcker som ”Dirt” om Motley Crue och ”Hammer of the gods” om Zeppelin – och kvar finns skildringar om ett så gammaldags ord som kamratskap.

Detta är också detta som ”Entourage” i grund och botten handlar om. Kamratskap. Villkorslös vänskap. Huvudpersonerna pikar ständigt varandra, driver med varandra, men de sviker aldrig.

Skådespelarna i ”Entourage” vittnar om att det ofta kommer fram fans som vill krama dem. Kevin Connolly berättar i Entertainment Weekly om hur han gick på en boxningsmatch med De La Hoya, till och med där kom det fram män och började kramas.

I en intervju på HBO:s hemsida säger Jeremy Piven om serien: ”It has a real sense of un-Hollywood to me: the people are very straight to each other. They’lll call each other out.”

”Entourage” är inte männens ”Sex and the city” för att den är lika frispråkig och innehåller lika mycket sexreferenser. Det är männens ”Sex and the city” för att serien fångar just den raka vänskap och till och med intimitet som utmärkte vänskapen mellan Carrie, Samantha, Miranda och Charlotte.

”Entourage” sänds i Sverige på Canal+ (tredje säsongen börjar i höst), men i oktober plockar SVT upp returen och sänder båda de första säsongerna på raken. På DVD-boxen till andra säsongen finns sevärt bonusmaterial i form av ”The Mark Wahlberg Sessions”. Det var Marky Mark Wahlberg, seriens producent, som kom med idén om en serie baserad på hans egna erfarenheter i Hollywood.

I denna special intervjuar Mark Wahlberg alla skådespelarna. Det är väldigt svårt att se var Kevin Dillon slutar och var Johnny Drama börjar.

Kevin, eller om det nu är Johnny, talar om hur de alla var singel under första säsongen och att det i kampen om seriens exceptionellt snygga statister (ett av seriens signum) blev mycket ”cockblocking”.

Seriens bästa skådespelare är Jeremy Piven som agenten Ari Gold. Vi har sett honom förut som butiksbiträde i ”Singles” (det är han som talar om att mixa ihop Elvis Costello och Public Enemy), som supergay Versace-försäljare i ”Rush Hour 2” och ”Old School”. Egentligen är han tung teaterskådespelare från Chicago.

Men även Jeremy Piven verkar nu glida ihop med sin figur Ari Gold. I juni publicerades ett Hollywood-rykte om att Piven på väg till en screening slängt ut sin agent från bilen för att i stället ge plats åt en snygg tjej.

Det kunde varit en scen i ”Entourage” med Ari Gold.

Det är också redan klart att HBO sparar de åtta sista av tredje säsongens tjugo avsnitt för att sända samtidigt som de allra sista avsnitten av ”Sopranos” 2007. Inte för att ”Entourage” behöver draghjälp av ”Sopranos”, tvärtom.

Tony Soprano, som fått leva med halverade tittarsiffrorna under våren 2006, behöver all hjälp av Ari Gold och Johnny Drama han kan få.

(slut)