Skivrecensioner, DI Weekend

Weekend 9 oktober

Fetty Wap
Fetty Wap
RGF/Atlantic
Betyg: 4

Ponera att du i likhet med Matt Damon i bioaktuella ”The Martian” blivit kvarglömd på Mars under en längre tid och behöver en uppdatering om vad du missat. Vad har hänt under popåret 2015?

Hisspitchen om det internationella musikåret 2015 går att koka ned till tre saker. 1. Florence + The Machine pulveriserade alla andra liveartister med konserter det kommer att pratas om i decennier. 2. The Weeknds nya album har ägt 2015 på samma sätt som Taylor Swift ägde 2014. 3. Fetty Wap.

Fetty Wap är en 24-åring rappare från Paterson, New Jersey, med ett omisskännligt utseende. Fetty Wap förlorade sitt ena öga i sjukdomen glaukom och har ersatt med en vit ögonprotes. I kombination med blonda dreadlocks får det honom att se ut som en antihjälte som klivit rakt ut från en serietidning.

I augusti låg Fetty Waps tre första singlar – ”Trap queen”, ”679” och ”My way” – samtidigt på Top 11 på Billboard. Det är första gången det hänt sedan en viss grupp från Liverpool parkerade i toppen med sina tre första hits i USA, ”I want to hold your hand”, ”She loves you” och ”Please please me”.

Utan att Fetty Wap rent musikaliskt har det minsta gemensamt med Beatles finns det en sak som förenar dem: uttrycksivern. Känslan av att världen bara är ett enda stort nu. Det finns en energi, glädje och värme i Fetty Waps musik som är omöjlig att värja sig inför.

Arkivariebolag som Bear Family och Rhino sammanställer de svängigaste R&B-singlarna från 1950- och 1960-talet. När de slutligen når fram till 2010-talet kommer Fetty Wap vara självklar på sådana samlingar.

Jan Gradvall

Avicii
Stories
PRMD
Betyg: 2

Popmusik kan påminna om att gå på lina. Det går bra så länge man inte börja fundera för mycket på vad man egentligen håller på med.

Debutalbumet ”True” med Avicii från hösten 2013 var en artistisk triumf. Avicii lyckades på samma gång manifestera kulmen på EDM-vågen samt förnya genren och hela popmusiken.

Det var också ett unikt jämnstarkt album. Medan det sällan är fler än en eller två låtar per album som blir hits (det var samma sak under cd-eran) så passerade i princip samtliga låtar på ”True” 100 miljoner spelningar på Spotify.

Men vad hände sedan? Det känns som lindansaren Avicii började titta nedåt.

Inställda spelningar. Framflyttade datum för uppföljaren. Musiken förlorade också sin houseprägel och blev mer och mer lik vanlig pop, oroväckande anonym sådan. ”The Days” (ej med här) stannade på plats 78 på Billboard, ”Waiting for love” stannade på plats 110, ”For a better day” tog sig inte ens in på Top 200.

Det känns som momentum för Avicii har passerat. Albumet ”Stories” är tyvärr också ett klassiskt exempel på artister som efter att blivit kända för partylåtar vill visa upp en djupare sida av sitt artisteri. Och i den processen skalar bort det som var det unika med musiken.

Jan Gradvall

Sven-Bertil Taube
Hommage Vol 2
Universal
Betyg: 4

Vad man trodde var ett magnifikt bokslut på den 80-årige Sven-Bertil Taubes karriär visade sig vara the beginning of a beautiful friendship.

Uppföljaren till den Grammisbelönade ”Hommage” är snudd på ännu starkare. Rösten. Texterna. Förmåga att visualisera berättelser. Bryggan mellan dåtid och samtid. De innovativa och risktagande arrangemangen med Norrköpings Symfoniorkester i full blom.

Vad Sven-Bertil Taube och producenten Peter Nordahl skapar med dessa album tillhör höjdpunkterna i svensk samtidskultur, alla konstarter inkluderade.

Jan Gradvall

Uje Brandelius
Spring, Uje, Spring
ETGoHome
Betyg: 4

Pete Townshend sjöng: ”I hope I die before I get old”. Uje Brandelius från Doktor Kosmos sjunger: ”Sitter i möte resten av dan. Och diskuterar en verksamhetsplan. Kent rapporterar om allt som har hänt. Och presenterar ett styrdokument”.

Popmusiken är som konstform inte gjord för att skildra livet som yrkesarbetande småbarnsförälder. Där andra popartister slutar berätta om sin vardag med müsliinköp och panik inför skolval – där börjar Uje Brandelius. ”Du är aldrig mer pappa än din senaste saga”.

Till geniala popmelodier och mästerligt följsamma arrangemang signerade Jens Lindgård sätter Uje Brandelius ned flaggan på en kulle där popartister aldrig varit förut. I konkurrens med rapparen Erik Lundins kroniskt försenade EP ”Suedi” hittar man på ”Spring, Uje, Spring” musikårets bästa svenska texter.

Jan Gradvall