"Min lärarinna gav mig också en undervisning i gayhistorien": Intervju med Adam Lambert

Adam Lambert om sin musik och sitt engagemang för HTBQ-ungdomar och kommunala skolor. Totalt är 19 (!) svenska låtskrivare är inblandade på hans nya album. Man får en bild av en Formula 1-bild som i depån möts av ett gäng framrusande tekniker och experter som gör allt för att motorn ska fungera perfekt. Från DI Weekend 26 juni 2015.

Adam Lambert

Text: Jan Gradvall

Hur mycket är en röst värd? Det är en abstrakt fråga men i fallet Adam Lambert finns det ett konkret svar: 48 miljoner dollar.

Inför en turné för fyra år sedan försäkrades Adam Lamberts röst för en summa som chockade musikvärlden. Samtidigt menar många att hans stämband verkligen är värda lika mycket som Messis fötter.

Adam Lambert, född 1982 i San Diego, har en röst med en större kraft och ett större omfång än kanske någon annan aktiv artist i populärmusiken.

Meat Loaf, själv känd för sin lungkapacitet, rankar Adam Lambert i samma liga som Whitney Houston och Aretha Franklin, baserat på ”that jet pack quality to their voice that just takes off”.

Brian May i Queen har sagt att han insåg vilken jetplansmotor som doldes i Lamberts lungor när Adam Lambert 2009 var med i ”American Idol” och som inträdesprov sjöng den ökänt krävande Queen-klassikern ”Bohemian Rhapsody”

Den åttonde säsongen av ”American Idol” avslutades sedan med att de sista kvarvarande två finalisterna, Adam Lambert och Kris Allen, fick sjunga ”We are the champions” tillsammans med Queen.

Det blev Kris Allen som till slut vann den finalen av ”American Idol” men det var tvåan Adam Lambert som blev den verkligen vinnaren.

Efter att Freddie Mercury dog 1991 ersatte Queen honom på återföreningsturnéer under 2000-talet med Paul Rodgers från Free och Bad Company. Men efter Adam Lamberts uppvisning på ”American Idol” blev det tack och adjö till Paul Rodgers efter fem år med Queen.

Sedan dess är det Adam Lambert som har det jobbet. Efter att turnerat i Europa under våren fortsätter de i höst i Sydamerika.

Tre veckor efter finalen av ”American Idol” 2009 och blev Adam Lambert också den förste och fortfarande ende ”Idol”-deltagarna som hamnade på omslaget till det prestigefyllda rockmagasinet Rolling Stone.

Omslagsrubriken var ”Wild Idol”, med Lambert i en sexuellt utmanade pose. I samma Rolling Stone-intervju berättade Adam Lambert för första gången offentligt att han är gay.

Som soloartist har Adam Lambert blivit en stor stjärna i USA. Hans första album ”For your entertainment” från 2009 nådde tredje plats på Billboard, ”Trespassing” från 2012 blev etta.

Däremot har han hittills saknat de riktigt stora låtar som gör honom till en stjärna internationellt. Det är meningen att det ska ändras denna sommar.

På sitt nya tredje album, ”The original high”, som gavs ut förra veckan, har Adam Lambert uppbackning av de statistiskt sett två mest framgångsrika låtskrivarna och producenterna i världen: svenskarna Martin ”Max Martin” och Johan ”Shellback” Schuster.

”Hans röstkapacitet är helt sanslös”, säger Shellback.

”The original high” är inspelat i de två städer som just nu leder populärmusikens utveckling, Los Angeles och Stockholm. Adam Lambert vistades förra vintern i två månader i den trånga Wolf Cousins-studion på Roslagsgatan i Stockholm.

Totalt är 19 (!) svenska låtskrivare inblandade på albumet. Man får en bild av en Formula 1-bild som i depån möts av ett gäng framrusande tekniker och experter som gör allt för att motorn ska fungera perfekt.

Formula 1-bilen har denna dag parkerat längst ner på Kungsgatan, inne på Oscarteatern. Skivbolaget har spelat upp nya albumet för inbjudna fans, så kallade Glamberts, som även får ta selfies med sin idol och förebild.

Det är inga tonårsfans utan män och kvinnor i alla åldrar. Alla har historier om vad Adam Lambert betytt för dem.

Efteråt sjunker Adam Lambert ner på en stol. Han klunkar vatten ur en tvålitersflaska som han bär runt på hela tiden.

”Jag blir så lätt uttorkad när jag flyger”, säger han med en lågmäld, djup samtalsröst som endast låter en ana jetplansmotorn som finns där bakom.

Nya albumet känns lite mer bitterljuvt och nedtonat än dina tidigare.

”Jag tror det beror på att jag fått utlopp för min mer glammiga och teatrala sida med Queen. Där har jag kunnat gå loss totalt. Jag ville därför att albumet skulle spela en annan sida av min personlighet”.

Vad har Max Martin och Shellback lärt dig?

”Att jag inte behöver visa allting hela tiden. De påminde mig om hur det är att inte bara var sångare utan även lyssnare. Att tänka på hur en låt känns för en lyssnare första gången och även 50:e gången. Med den insikten inser man att less is more är en bra regel. Jag behöver inte visa allt jag kan hela tiden, utan kan hålla igen”.

Det är stor skillnad mellan att sjunga på en scen och att sjunga i en studio.

”Väldigt sant. På mina tidigare album har jag närmat mig inspelningsprocessen på samma sätt som när jag klivit upp på scenen. Jag har trott att jag ska göra ett liveframträdande i studion. Det är ju det jag känner till. Jag kommer ju från en scenbakgrund. Men nu befann jag mig långt hemifrån, i en trygg och lugn atmosfär, och kunde vara mer rotad och släppa fram min mer moody sida”.

I flera texter refererar du till Hollywood. Det gamla Hollywood, en glamorös värld men samtidigt mörk värld.

”Jag har bott i Los Angeles de senaste 14 åren. Det gamla och nya Hollywood, det är samma illusion. Folk har en uppfattning om vad Hollywood är men i verkligheten finns där mycket ledsamhet. Jag är på en bra plats nu, men jag har gått igenom mina mörka stunder. Jag har vänner som kommit till staden med förhoppningar och en stor drivkraft men sedan bara kör rakt in i väggen. Det är mycket sånt. Identitetskriser. Människor som drömmer om framgång men inte lyckas”.

Vad är the original high som du sjunger om på titelspåret?

”Det är många saker som kan få oss att känna oss höga. Vad jag tänker på är att gå tillbaka till det som skapade törsten till att börja med. Det kan vara livet själv. Det kan vara kärlek eller sex eller kicken man kände när man uppträdde första gången”.

Adam Lambert tar en ny stor klunk vatten.

”Eller, som i mitt fall, att turnera med Queen. Min uppgift på de turnéerna är att framkalla gamla minnen hos publiken. Påminna dem om varför de blev förälskade i Queen till att börja med. Så det är en annan aspekt av the original high. Att påminna om den fantastiska musik Freddie skapade.”

Du sjunger duett med Freddie Mercury via videoskärmar?

”Inte precis en duett, men det finns ögonblick när vi sjunger tillsammans”.

På låten ”Lucy” sjunger du om ett ungdomsgäng som går under namnet The Diamond Dogs. En ganska uppenbar referens till David Bowie.

”Bowie är fantastisk. Jag växte upp med mina föräldrars skivsamling. Jag kommer ihåg när pappa första gången drog ut omslaget till ’Diamond Dogs’. För mig har Bowie nästan varit ännu större som stilikon än som musikalisk influens. Det han skapade var det första och enda i sitt slag. Så många har lånat från honom”.

Bowie tänjde också på gränserna i alla bemärkelser. Mellan rock och disco, mellan straight och gay.

”Jag älskar hela den glamrockperioden. Alla gränserna blev suddiga. Min mammas skivor var också lika viktiga för mig. Hon hade mycket Al Green och sånt. Bob Marley. Den musik jag växte upp med var mina föräldrars 1970-talsmusik”.

Vad jobbar dina föräldrar med?

”Min pappa (Eber Lambert, norskättling) jobbar med mobil kommunikation. När jag växte upp jobbade han på ett svenskt företag, Ericsson. Mamma (Leila Lamberg) var tandhygienist”.

Du har engagerat dig i flera välgörenhetsprojekt och stödjer bland annat public schools, kommunala skolor.

”Det är en satsning som heter DonorsChoose som startade för typ 15 år sedan. Genom den kan man via webben skänka pengar till specifika projekt och till och med specifika lärare. Jag gick själv i en kommunal skola i San Diego och vet hur mycket extra resurser betyder”.

Vad tyckte du om bäst i skolan?

”Jag gillade engelska och historia, hade väldigt svårt för matematik och vetenskap. Men vad som betydde mest för mig var det som i USA kallas extracullicular activities, ämnen som ligger utanför den vanliga undervisningen. Det kan vara konstnärliga ämnen som till exempel teater, körsång. För mig var det helt avgörande för min uppväxt. Det är en väldigt oroväckande utveckling att det är just sådana resurser som tas bort när det blir nedskärningar i skolor”.

Det är samma utveckling i Sverige tyvärr.

”Det är så oerhört dumt”.

När började du sjunga?

”Jag började att vara med i olika musikaluppsättningar när jag var runt nio. Jag älskade det.”

Tog du sånglektioner?

”Ja, det började jag med det när jag var runt 13”.

På vilket sätt? Övade skalor?

”Ja, allt sånt. Men jag hade en fantastisk lärare som undervisade mig inte bara i teknik utan i sång överhuvudtaget. Hon blev som en mentor för mig och introducerade mig för olika klassiker: filmer, musikaler, inspelningar. Hon lärde mig om de stora sångarna, de stora kompositörerna. På ett sätt är det som jag fått min utbildning från en föregående generation”.

Utan att jag visste det så märks det på dig som artist.

”Det kan nog stämma. Jag bär med mig saker från den gamla gyllene underhållningseran som hon lärde mig”.

Så ni satt och kolla på video på sånglektionerna?

”Ja. Hon gav mig också en undervisning i gayhistorien, alla kultsakerna”.

Du menar sånt som Judy Garland?

”Judy Garland, Liza Minnelli, Barbra Streisand. Jag fick hela den utbildningen på köpet! Jag hade inte ens kommit ut ur garderoben på den tiden. Jag berättade för mina föräldrar först när jag var 18. Men min sånglärarinna visste utan att fråga. Hon visste. Jag har också fortsatt sprida den kunskapen hon gav mig. Jag har gayvänner som tror att allting började med Beyoncé. Jag menar, hallå, herregud. Så jag plockar fram saker och undervisar dem, ’Det här är Bob Fosse, det här måste ni källa till’.”

Det finns faktiskt detaljer i produktion på nya albumet som känns lite Bob Fosse. Fingerknäppande. Visslingar.

”Definitivt. Det där lite dramatiserande. Väldigt Fosse”.

Går du musikaler nu för tiden?

”Njaee, det var mer när jag yngre, jag har tröttnat lite på det. Mycket av det som sätts upp på Broadway görs mest för turister. Det är för lite risktagande. Jag minns när jag var barn och såg ’Tommy’ av The Who på scen i San Diego. Det var oerhört cool. Det hade edge. Det är såna scenupplevelser jag letar efter”.

Ett annat välgörenhetrprojekt du stödjer är The Trevor Project som hjälper HBTQ-ungdomar.

”Trevor Project är fantastiskt. De jobbar med självmordsförebyggande verksamhet. Alla kan anonymt ringa ett avgiftsfritt nummer dygnet runt och få hjälp och rådgivning”

Är det många som söker sig till dig och berättar personliga saker?

”Jag förutspådde inte hur det skulle påverka folk när jag kom ut efter ’American Idol’. Jag får massor av brev, fans som säger att jag fått dem att se på saker på ett nytt sätt”.

”American Idol” når hela USA, långt utanför storstäderna. Hur reagerade det breda USA på att du kom ut?

”Det har varit en del gupp på vägen, men det glädjer mig hur snabbt människors attityd förändras. Bland nästa generation bryr man sig inte längre. Där är det redan överspelat, unga rycker bara på axlarna. Och det är precis det jag vill uppnå”.

(slut)

OBS! Jag har lagt ut mitt okorrade Word-dokument. Skrivfel som rättades till i tryckta versionen finns troligen kvar här. Lambert-fans har också översatt intervjun till engelska. Inget jag är inblandad i men tycker bara det är kul att det görs.

FAKTARUTA

Adam Lambert
Ålder: 33.
Bor: Los Angeles.
Bakgrund: Kom tvåa i ”American Idol” 2009. ”American Idol” kommer att läggas ned nästa år efter sin 15:e säsong. De största stjärnorna som kommit fram är Carrie Underwood, Kelly Clarkson och Adam Lambert.
Aktuell med: Nya soloalbumet ”The original high”, inspelat i Los Angeles och i Stockholm. 19 svenska låtskrivare medverkar. Turnerar parallellt med Queen som ersättare för Freddie Mercury.