Skivrecensioner, DI Weekend

A$AP Rocky
At.Long.Last.A$AP
Sony
Betyg: 4

För den som varit offline det senaste halvåret och behöver en uppdatering om populärmusikens utveckling kan den sammanfattas med tre album: ”Black Messiah” av D’Angelo, ”To pimp a butterfly” av Kendrick Lamar och ”At.Long.Last.A$AP” av A$AP Rocky.

Tre svarta amerikanska artister som tillhör hiphopgenerationen men är befriande ointresserade av genrens tjat om att vara så kallat äkta och ”keeping it real”.

Denna trio representerar motsatsen: total genreupplösning.

Precis som Louis Armstrong i slutet på 1920-talet, Duke Ellington på 1940-talet, Jimi Hendrix på 1970-talet och Dr Dre på 1990-talet gör denna trio bländande svängig och innovativ musik som även påverkar alla andra genrer runt omkring.

A$AP Rocky, 26, är en del av ett kollektiv i Harlem som kallar sig ASAP Mob. Förkortningen ASAP står för Always Strive and Prosper. Hans vän och mentor ASAP Yams dog av en överdos i januari endast 26 år gammal.

Nya albumet blir finast tänkbara hyllning till hans vän genom att A$AP Rocky böjer ned huvudet och koncentrerat sig på en enda sak: att göra så bra musik som möjligt.

”At.Long.Last.A$AP” är ett psykedeliskt album i blekta sommarfärger, lojt och hypnotiskt malande, som hämtat inspiration långt utanför hiphop.

I en intervju i Billboard talar A$AP Rocky om hur mycket han älskar Stooges, Kinks, Portishead, Massive Attack och, i synnerhet, T. Rex. Hans favoritalbum är ”Electric Warrior”. Eller som han uttrycker det: ”That fucking album? Man! Let’s talk about perfection”.

Precis allting är möjligt i A$AP Rockys musikaliska värld. På en låt samplar han en Rod Stewart-låt från 1972.

Jag såg honom på Way Out West för tre år sedan. I slutet av konserten bokstavligen crowdsurfade han ovanpå publikens uppsträckta händer. På detta album låter som han gör samma sak ovanpå sina konkurrenter.

Jan Gradvall

Ata Kak
Obaa Sima
Awesome Tapes From Africa
Betyg: 4

50 kassetter upptryckta i Ghana 1994. Det var den ursprungliga upplagan och spridningen på det här albumet. Ingenting tydde på att Yaw Atta-Owusu, som gör musik under artistnamnet Ata Kak, skulle tag sig längre ut i världen än så.

Det är därför helt osannolikt att hans album 21 år senare plötsligt hörs på hippa barer över hela världen.

Kassetten hamnade hos bloggen Awesome Tapes From Africa som gör en ovärderlig kulturinsats genom att digitalisera afrikanska kassetter från de senaste 50 åren. Bloggen har nu också börjat återutge en del av pärlorna.

Ata Kak finns nu både tillgänglig på streamingtjänster samt – vilket förstås är hipsteralternativet – som ett nyupptryckt kassettband i begränsad upplaga som säljs för 16 dollar inklusive frakt.

Ata Kak rappar på språket twi, en del språkfamiljen akan som talas i Ghana och på Elfbenskusten. Han gör det energi som för tankarna till oborstade rappionjärer som Schoolly D. Tempot slår undan fötterna på lyssnaren.

Musiken är lika mycket house som hiphop i en fullständigt oemotståndlig och råriven fusion.

Jan Gradvall

Willie Nelson & Merle Haggard
Django and Jimmie
Legacy
Betyg: 4

Om vänskap funnes.

Jan Gradvall

Tove Styrke
Kiddo
Sony
Betyg: 4

Det finns i dag runt 7 000 kvinnor i Sverige som heter Tove. Två av dem återfinns just nu i ledarklungan för internationell popmusik, Tove Lo och Tove Styrke.

Namnet Tove har fornnordiskt ursprung. Det anspelar på Tor och Torfrid vilka i sin tur kommer från tordön som betyder åskmuller.

Som artist i sin nya skepnad påminner Tove Styrke från Umeå om Tor och även alla de andra superhjältarna i de nya Avengers-filmerna.

Hon gör en slags serietidningspop full av digitalt åskmuller och ljudeffekter i versaler: BANG, POW, SWISCH. Det låter som hon ömsom sjunger från en spelhall i Tokyo, ömsom från toppen av Empire State Building.

Produktionen är extravagant, vågad, ultramodern på ett sätt som för tankarna till Britney Spears epokgörande ”Toxic”. Så kallade alternativ rockmusik är inte i närheten av det nytänkande och risktagande som sker i samtida mainstreampop.

Detta kombineras med hallonröda popmelodier och en lätt bedagad discokulaglans av det slag Madonna slog igenom med på sina två första album.

Feministiska anthems som ”Borderline” och ”Even if I’m loud it doesn’t mean I’m talking to you” har redan varit släppta i ett halvår.

Ännu starkare är låtar som ”Snaren” (titeln är en försvenskning av snare som i virveltrumma), ”Burn” och ”Walking a line”.

22 år gammal har Tove Styrke, som slog igenom i Idol 2009, gjort en nystart i sin karriär. ”Kiddo” känns som hennes riktiga debutalbum

Jan Gradvall