VARFÖR ÄR FOLK SÅ FKN TRÖGA JAG FÅR PANNE: Intervju med Zara Larsson

Ingen svensk artist använder sociala medier bättre och smartare än Zara Larsson, 16. Enbart på sin Instagram har Zara Larsson 432 000 följare. Det är en läsekrets de flesta svenska journalister i dag bara kan drömma om. Intervju från DI Weekend i oktober 2014.

Zara Larsson

Text: Jan Gradvall

--

Jag är så arg så om man lyssnar riktigt noga kan man höra mitt blod koka.
Zara Larsson på Twitter 6 oktober

VARFÖR ÄR FOLK SÅ FKN TRÖGA JAG FÅR PANNE
Zara Larsson på Twitter 6 oktober

Damn. Jag har aldrig påstått att jag är perfekt. Jag är 16 år. Jag är inte Jesus och jag har inte svaren på allt. Jag ville helt enkelt starta en diskussion och få folk att bry sig men såklart ska det vara någon bitter motherfucker som ska vinkla allt så jag ser ut som en idiot.
Zara Larsson på Instagram 6 oktober


Och till folk som säger att jag ska tagga ner; ursäkta men kan inte sexism tagga ner istället?
Zara Larsson på Twitter 7 oktober


Det är nästan som att du måste vara obligatoriskt ledsen i minst ett halvår innan du får gå vidare och om man inte är det så är man istället en dålig människa. Fuck det där. Sorry not sorry, jag mår så jävla bra just nu.
Zara Larsson på sin blogg 10 oktober

--

Vem styr över hur en artist framställs i media? Artister kan själva avgöra vad de sjunger om, hur de framställer sig på omslag och i videor, hur de framträder på scenen. Så långt kan de vara med och påverka mediabilden av sig själva.

Men vad det gäller att förmedla artistens personlighet – artistens inre liv – har makten fram till helt nyligen helt legat hos media.

Den viktigaste kanalen mellan artister och deras lyssnare har i över 100 år varit intervjuer och reportage.

Vad artister får prata om i dessa intervjuer och reportage avgörs inte av dem själva utan av den utsände journalisten. Det är vi utsända från tidningar, radio och tv som i slutänden avgör vinkel och väljer ut citaten.

Inom skådespeleri talar man om typecasting. Skådespelaren blir tidigt förknippad med en viss typ av roll, ett fack som man sedan har svårt att ta sig ur.

Typecasting existerar även inom musikvärlden. En artist som i intervju efter intervju mest får prata om triviala saker framstår som ytlig. En artist som däremot tillåts prata om tunga ämnen framstår som djup.

Bruce Springsteen får till exempel aldrig frågor om vilket schampo eller vilken hudkräm han använder eller vad han tycker om att äta på en första dejt, men unga kvinnliga popartister får den sortens frågor hela tiden.

Och bilden av dem i media blir därefter.

In i denna värld kliver nu Zara Larsson, 16, och river sönder regelboken. Eller snarare, skriver sönder regelboken.

--

X2000, någonstans mellan Linköping och Jönköping. På väg mot bistrovagnen passerar jag en ung kvinna, sena tonåren, med hörlurar. Hon har vridit upp volymen så högt att jag från hennes inplugs hör vilken låt hon lyssnar på: ”Rooftop” med Zara Larsson.

Samtidigt som hon lyssnar på sin mobil läser hon på den. Jag låtsas ha ett ärende åt andra hållet för att kunna se vad det är. När jag långsamt går förbi igen – undersökande journalistik – ser att det är precis samma sak jag själv nyss suttit och läst i vagnen bredvid: Zara Larssons blogg.

Varje inlägg på Zara Larssons blogg inleds med ”Hej bloggisen”. Sedan skriver hon inlägg efter inlägg om vad som rör sig i hennes huvud just den dagen, den timmen: feminism, flätor, Beyoncé, mens, Yung Lean, pizza, rasism.

Samma sak på hennes Instagram och Twitter. Det är ett ständigt flöde av bilder hon tagit själv men också texter: roliga, provocerande, drastiska, välformulerade.

Enbart på sin Instagram, där texterna kan vara mycket längre än Twitters 140 tecken, har Zara Larsson 432 000 följare. Det är en läsekrets de flesta svenska journalister i dag bara kan drömma om.

--

På sin nuvarande biografi på Instagram – fast förmodligen har hon bytt när detta går i tryck, hon byter ofta – presenterar hon sig själv som: ”16 years old but sometimes I’m 7 and other times I’m 82”. Det stämmer bra när man träffar henne.

När kyparen på anrika Tennstopet, mitt i en diskussion om vad hon läser just nu (Dostojevskijs ”Brott och straff”), tar upp vår beställning och frågar vad vi vill dricka till husmanskosten, så svarar Zara Larsson: ”En Sprite, tack!”

Därefter måste vi göra paus i intervjun för att ett gäng skolelever på lunchrast från närliggande Vasa Real känner igen henne och vill ha selfies.

Du är väldigt aktiv på sociala medier, är inte rädd för att vara bråka och tar ställning i frågor som rasism och feminism. Det är många som har dig som förebild.

”Jag hoppas det! Jag brukar sitta hemma och bli så jävla arg när jag läser dumma grejer. Whooooooaaah. De flesta inläggen kommer på kvällen. Det händer mest i mitt huvud på kvällen, ingen tvekan om det. Då kan man ju inte fokuserad på något annat än sina tankar”.

Vad blir du upprörd över?

”Politik. Valet satte igång många heta och viktiga debatter. Twitter är bästa sociala mediet, där finns ju allt. Det låter kanske konstigt att säga att jag inspireras av all skit som händer, men på något sätt är det ju det som får en att engagera sig. Om alla hade varit överens, om alla tyckte som jag, då skulle det ju inte hända någonting. Därav alla bråk! Jag vet inte… jag kanske bara vill läxa upp folk!”

Dina hjärtefrågor?

”Jämställdhet, feminism. Jämställdhet innebär också rasism. Jag själv är privilgierad. Jag är svensk, kommer från en bra familj, men jag har knappt en enda kompis som är helsvensk. Om mina bästa kompisar blir utsatta i vardagen, då är det är det klar att det rör mig också”.

Du berättade tidigare att du strax ska åka till Los Angeles och vara där ett halvår. I jämförelse med amerikanska artister är du mycket tuffare i ditt sätt att uttrycka dig på Twitter och Instagram.

”Jag veeeet. Där är det ju för jävla mesigt”.

Zara Larsson, 16, är en exceptionell sångare. 14 år gammal sjöng hon in låten ”Uncover”, en låt som spelats 45 miljoner gånger på Spotify. Som en jämförelse är det dubbelt så mycket som Håkan Hellströms, Veronica Maggios och Kenst mest spelade låtar på Spotify.

När hon var 15 år tog hon i augusti 2013 hem dubbla Rockbjörnar för Årets genombrott och Årets kvinnliga artist. I augusti i år vann hon igen för Årets kvinnliga artist. Skrev jag att hon fortfarande inte är äldre 16? Hon fyller 17 i december.

Zara Larsson är också en lika bra dansare som sångare. Alla som jobbar i musikbranschen vet att det inte kommer fram många talanger med den potentialen per decennium. Hennes talang har heller inte gått obemärkt förbi i USA.

Kort efter vår intervju flög Zara Larsson till Los Angeles där hon just nu befinner sig. Han ska vara där ett halvår och finslipa sig som artist. Som man säger i branschen: vara på plats där det händer för möjligheter som dyker upp.

Musikbranschen är okänd för ”too much too soon”. Många unga utsätts för en press och ett tempo de inte klarar av. Att Zara Larsson verkar ta allt som händer med ro och fattning har att göra med att hon i bakgrunden har stöd av en person med största möjliga erfarenhet av branschen: Ola Håkansson.

Ola Håkansson, i dag fyllda 69, har varit en nyckelfigur i svensk musik i ett halvt sekel. Han var popstjärna på 1960-talet med Ola & The Janglers, blev internationell syntpopstjärna på 1980-talet med Secret Service, lanserade A-Teens åren innan millennieskiftet och har alltid hållit sig i frontlinjen som talangscout och skivbolagsdirektör.

I dag driver Ola Håkansson TEN Music Group med ett av de hetaste artiststallen i Stockholm och därmed även världen: Icona Pop, Elliphant (namngiven i förra veckans DI Weekend-intervju med Noomi Rapace), Niki & The Dove, Erik Hassle och Zara Larsson.

När jag pratar i telefon med Ola Håkansson om Zara Larsson talar han om vikten med att inte ha för bråttom. ”Vi kunde ha gjort album med Zara för två år sedan, men har väntat medvetet”. I USA börjar man med att släppa en EP på Epic, samma etikett som Michael Jackson.

Om Zara Larssons kaxiga och orädda beteende på sociala medier säger Ola Håkansson:

”Amerikanerna är helt fascinerade av Zara. Så gör man som artist där”.

Zara Larsson själv är också väldigt medveten om vad som krävs för att slå igenom i USA. Hårt arbete. Tålamod. Stenhårt arbete. Tålamod. Ännu hårdare arbete.

Hur många timmar sjunger du varje dag?

”Så ofta jag kan. Det bara slinker ur mig. Jag tänker inte ens på det. Mina stämband växer fortfarande. De slutar växa först när man är typ 20. Om man lyssnar på Beyoncé, vilket ju jag gjort väldigt mycket (haha), och jämför ”Dangerously in love” med senaste albumet så hör man hennes röst fortfarande utvecklas. Jag kör minst en rejäl session framför spegeln varje dag”.

Hur går en spegelsession till? Sjunger du med i andras låtar?

”Ja. Och dansar också. Det är det allra roligaste. Jag kör minst två timmar framför spegeln varje dag och bara svettas”.

Tar du danslektioner?

”Nej, jag har dansat så oerhört mycket tidigare. Jag gick i skola på Kungliga Balettakademien. Sen började på BASE23 (dansakademi på Jungfrugatan i Stockholm). Jag slutade när det blev för mycket. Mot slutet dansade jag 30 timmar i veckan”.

Zara Larsson går inte i skolan längre. Hon pluggar på distans vilket hon kommer fortsätta med i Los Angeles.

Hur känns det att vara utomlands så länge?

”Blandade känslor. Jag går ju inte i skolan, har inga rutiner egentligen, mitt liv är rätt rörigt och annrolunda redan nu. Vad jag tycker bäst om är att ligga i sängen med min dator i knäet och kolla serier. Det lär inte förändras. Men jag kommer att sakna mina kompisar i Stockholm”.

Var ska du bo i Los Angeles?

”Inte hotell i alla fall. Till att börja med ska vi bo på ett ställe som vi bott på förut, lägenhetshotell-ish. Så att man i alla fall får någon slags hemmakänsla”.

Vilka är vi?

”Jag och mamsen. Pappa och lillasyster blir kvar i Stockholm. Det är svårt. Att släppa allt och satsa på mig i USA… det är väldigt amerikanskt att göra så. Men det går ju inte att göra på annat sätt. Hanna (hennes lillayster) går i skolan. Pappa har sitt jobb”.

Vad jobbar dina föräldrar med?

”Mamma är undersköterska på neuro KS (Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm). Pappa jobbar i underrättelsetjänsten. Han har svårare att ta ledigt. Där har vi verkligen en jämställdsfråga. Pappa tjänar mer än pappa. Det är tyvärr därför typiskt att det är hon som förväntas sluta sitt jobb. Mamma jobbar natt. Det har hon gjort sen vi var små så att hon skulle kunna vara hemma när vi kom hem från dagis. Hon får sin påse med nätter tilldelad, kan själv placera ut dem och har därmed kunnat vara flexibel och kunnat jobba in perioder. Men denna gång är det så lång tid att det inte funkar”.

Hur funkar det att plugga på distans?

”Nu pluggar jag. Det gjorde jag inte i skolan. Jag tror jag gjorde tre mattetal i hela ettan. Samtidigt är jag sponsrad med läxhjälp. Jag behöver någon som barnvaktar mig så att jag faktiskt gör det”.

Du skriver väldigt bra. Du har verkligen en egen ton och språkkänsla i det nu skriver i sociala medier.

”Vad kul att du säger det! Språk tycker jag om. Det är superkul att läsa och skriva. Jag har alltid matat i mig böcker, frossat i böcker”.

Vad har du läst då?

”Allt möjligt, mest romaner. Back in the days var det Harry Potter och såna där. Just nu läser jag ’Brott och straff’. Jag är precis börjat på den för att jag har haft så intressanta diskussioner med min psykologilärare och då dök den boken upp. Den är väldigt intressant. Den kanske är lite mer vuxen”.

Minst sagt, ja.

”Om jag tycker att något är intressant, då börjar jag brinna för det. Det är som med låtar. Jag kan snöa in på en låt och lyssna enbart på den i två veckor. Jag måste tycka att saker är kul, annars struntar jag i dem. Min mamma kan störa sig jättemycket på den inställningen. ’Livet kommer inte alltid att vara roligt. Du kommer att få göra saker som du inte tycker är kul’. Och jag vet ju innerst inne att det är så. Hon har rätt. Men jag försöker trycka undan den sanningen så länge jag kan”.

(slut)