Svensk musiks nästa 5 stora stjärnor

Gjorde en sådan lista för 2013. Gör nu en för 2014. Publicerad i DI Weekend 24/1 2014.

DI Weekend var tidiga med att sätta First Aid Kit på omslaget, ett halvår för duons genombrott. Sedan dess har jag regelbundet fått frågan både från läsare, redaktionsledning och bransch: ”Vad blir nästa stora grej?”

I fjol publicerade vi ”Svensk musiks 5 nästa stora stjärnor”, en lista som toppades av Linda Pira. När jag nu gör samma sak inför 2014 fylls listan av namn som avspeglar vad Zlatan i detta nummer kallar för ”Det nya Sverige”.

1. Seinabo Sey

Om du är DI-prenumerant och via paddan får tillgång mina spellistor på Spotify har du redan sedan i december hört ”Younger”, en av svensk musiks starkaste debuter genom alla tider. I lördags överglänste Seinabo Sey alla när hon slamdunkade den på P3 Guldgalan. En blivande världsstjärna

2. Mapei

Efter att i flera år varit ett namn i Stockholms klubbvärld står nu Mapei inför ett internationellt genombrott. ”Don’t wait” har på Twitter hyllats av självaste Adele. Hon har också kontrakt med prestigetunga Downtown Records i New York, bolaget bakom Gnarls Barkleys ”Crazy”. Tre andra låtar finns att lyssna på Downtowns hemsida.

3. Amason

En svensk supergrupp med ett helt eget sound. Medlemmar från bland annat Miike Snow och Dungen tillsammans med fantastiska Amanda Hollingby Matsson (tidigare Haje, Idiot Wind), en sångerska och pianist som är gift med Tallest Man On Earth och turnerat tillsammans med honom. Lyssna på ”Älgen” (trots titeln en låt på engelska). Redan stort intresse från USA.

4. Sa’ra Charismata

Svensk singer-songwriter bosatt i New York. Med sin akustiska gitarr och innerliga framtoning påminner hon lite om Tracy Chapman, fast influenserna kommer från R&B och hiphop och språkbruket ett helt annat. Hårdslående ”Gold digga” (finns på Spotify) är en uppgörelse med hela branschen. Har nu uppbackning av Mattias Wachtmeister som arbetar med Laleh.

5. Nicole Sabouné

Kan hjälpa den krisdrabbade svenska rocken över fyraprocentspärren. Se skivrecension intill.

En gemensam länk mellan Seinabo Sey och Mapei: båda arbetar med producenten Magnus Lidehäll som i sin tur tagit in Vincent Pontare och Salem Al Fakir som medlåtskrivare.

Trion Lidehäll, Pontare och Fakir ligger bakom Veronica Maggios och Petters senaste album (och i fallet Pontare & Fakir, även två av Aviciis största hitlåtar, ”You make me” och ”Hey brother”). Trion utnämndes i december till årets producenter i DI Weekend och är den 19 februari Grammisnominerade i klassen årets kompositörer.

Jan Gradvall