Inför nattens Emmygala

Natten mellan söndag och måndag är det dags för den 65:e årgången av den amerikanska Emmygalan. Galan startade 1949.

Svenska motsvarigheten, Kristallen, har urholkat sin trovärdighet genom en kompromiss där kanalerna själva, för att komma överens, själva får nominera varsitt bidrag i vardera klass. Med följd att icke-värdiga varje år slinker varje år igenom. Värde i att vara nominerad: 0.

Amerikanska Emmygalan, däremot, har varit noga med att behålla sin integritet. Nomineringar görs genom att representanter för varje skrå (manusförfattare, regissör, ljus, klipp et) var för sig får rösta i sin egen klass.

Emmygalan är inte heller till för att enbart vara tv-lättunderhållning utan har även som syfte att sätta ljus på de som jobbar bakom kulisserna. Bland kategorierna finns underbart specialiserade pris som ”Outstanding hairstyling for a multi-camera series” och ”Outstanding lightning design for a variety special”. (Dessa delas ut vid separat tillfälle.)

De nominerade i år för bästa dramaserie är en imponerande samling: ”Breaking bad”, ”Downton Abbey”, ”Game of thrones”, ”Homeland” (vann i fjol), ”House of cards” och ”Mad men”. Den enda serie jag riktigt saknar i det sällskapet är ”The Americans” som just nu går på TV8 i Sverige.

”The Americans” har en enda ynka nominering: 62-åriga karaktärsskådespelaren Margo Martindale (KGB-kvinnan) för bästa biroll. Hon vann en Emmy i fjol för en biroll i ”Justified”.

Mest förhandssnack är det kring Julia Louis-Dreyfus, odödlig som Elaine i ”Seinfeld”. Med sin nominering för komediserien ”Veep” slår Julia Louis-Dreyfys tv-pionjären Lucy Balls rekord med 13 Emmy-nomineringar genom tiderna.

”Game of thrones” har 16 nomineringar totalt. Allra mest förtjänt vinnare av dessa 16: kategorin för bästa dramamanus för avsnittet ”The rains of Castamere” (det oförglömlig röda bröllopet).

Fint även att serien ”American Masters” nominerats i dokumentärklassen. Den i DI Weekend omskrivna David Geffen-dokumentären ingår i den serien.

Jan Gradvall