Vår tids okända soulgeni

Lyssna på den bästa soulmusik som görs i dag – James Fauntleroy är inblandad i det mesta, även om det krävs att man läser det finstilta för att upptäcka det. Artikel i DI Weekend 26/8 2013.

Michael Jackson hade Quincy Jones, medhjälparen som hjälpte honom att förlösa sin genialitet och förverkliga sina visioner. Dagens soulstjärnor har James Fauntleroy II, en överviktig, ung svart kille i glasögon som ännu är så okänd att han inte ens har någon egen Wikipedia-sida.

Jag hade själv inte hört talas om James Fauntleroy (som ibland lägger till II till efternamnet) om det inte vore för att Michelle Kadir börjat nämna honom på Twitter. Michelle Kadier är KTH-utbildad chef för produktutveckling på Spotify och numera den som via Twitter ger mig fler musiktips än någon svensk musikjournalist.

Lyssna på den bästa soulmusik som görs i dag – James Fauntleroy är inblandad i det mesta, även om det krävs att man läser det finstilta för att upptäcka det.

James Fauntleroy är medlåtskrivare på samtliga spår på Justin Timberlakes senaste album, soulmästerverket ”The 20/20 Excperience”. Tillsammans med Justin Timberlake och Rob Knox utgör James Fauntleroy produktionstrion The Y’s.

James Fauntleroy har varit inblandad i sex spår på Rihannas album ”Rated R” och ett spår på ”Unapologetic”. Han har också varit med och skrivit och producerat låtar till Jay-Z, Kanye West, J. Cole, Drake och Destiny’s Child. Högre upp i soulmusikens näringskedja kommer man inte.

I en intervju kallar Justin Timberlake honom för ”ett geni”. James Fauntleroy är också en suverän sångare. Det är han som sjunger refrängen på titelspåret på rapparen J. Coles Billboard-etta ”Born sinner”. Hans röst hörs även i inledningen på hiphophiten ”Clique” och på Britney Spears ”Mannequin” (stönsången).

På YouTube har det läckt ut några av James Fauntleroys egna demoversioner till låtar han skrivit till andra artister. Lyssna på hur han sjunger på ”No air”, en stor hit för Jordin Sparks och Chris Brown som han egentligen skrev för Whitney Houston.

James Fauntleroy påminner om Frank Ocean, en sångare som också började som låtskrivare åt andra (Justin Bieber, Beyoncé) innan han fick börja göra egna inspelningar.

I väntan på James Fauntleroys egna debutalbum kan man göra sitt eget album med hans bästa låtar genom Spotify.

Jan Gradvall

James Fauntleroys bästa låtar på Spotify

Justin Timberlake, ”Take back the night”
Big Sean, Jay-Z & Kanye West, ”Clique”
Justin Timberlake, ”Suit & tie”
Justin Timberlake, ”Strawberry bubblegum”
Justin Timberlake, ”Blue ocean floor”
Destiny’s Child, ”Nuclear”
J. Cole, ”Born sinner”
Jay-Z, ”Part II (On the run)”
Ciara & Justin Timberlake, ”Love sex magic”
Jordin Sparks & Chris Brown, ”No air”
Leona Lewis, ”Don’t let me down”
Rihanna, ”Get it over with”
Rihanna, ”Cold case love”
Drake, ”Girls love Beyoncé”
Chris Brown & Keri Hilson, ”Superhuman”
Jamie Foxx, Justin Timberlake & TI, ”Winner”
Frank Ocean, ”Fertilizer”
Joe Jonas, ”Just in love”
Britney Spears, ”Mannequin”
Usher, ”Will work for love”
Justin Timberlake, ”Bank robber” (outgiven)

(Inget av det han gjort med gruppen Cocane 80s finns på Spotify.)