Krönika, Dagens Industri

Weekend 19 juli

Krönika

Jan Gradvall

Hur mycket hinner egentligen förändras under en sommar? Svar: precis allt. Det är när stiltjen breder ut sig, och världen slappnar av och sänker garden, som stora stenar kan sättas i rullning.

Den tyske kulturjournalisten Florian Illies har gett ut en bok som gör att man inte kan sluta tänka vilket avtryck sommaren 2013 kommer att göra på eftervärlden.

Florian Illies målar upp en sommar precis 100 år tidigare. Boken heter ”1913: Århundradets sommar” (Norstedts) och går igenom allt som händer i världen under hela det året, månad för månad, stort och smått.

Florian Illies skriver om vad som händer 1913 i det gamla Europa och det unga Amerika. Förbluffande mycket av det som dominerar 2013 har rötter som kan spåras ända tillbaka till 1913.

I Milano öppnar modehuset Prada sin första affär i Galleria Vittorio Emmanuele. I New York utkommer det första numret av Vanity Fair och Grand Central Station invigs. I Essen öppnar bröderna Karl och Theo Albrecht prototypen till världens första stormarknad.

Drogen ecstasy framställs för första gången 1913. Patentanskökan drar ut på tiden under hela året. Sedan faller drogen i glömska under några decennier.

Modern konst uppfinns 1913. I Paris snurrar Marcel Duchamp på världens första ready-made, cykelhjulet på pallen. Samtidigt målar Malevitj i Moskva en svart kvadrat. Som Illies skriver: ”De båda nollpunkterna i den moderna konsten”.

Marcel Proust ger 1913 ut den första volymen av ”På spaning efter den tiden som flytt”. Filmkonsten börjar parallellt blomstra. Berlin har redan över 200 biografer.

Det finns så mycket skaparkraft, optimism och framåtrörelse att ingen kan begripa att första världskrigets utbrott ett år senare ska sopa bort det mesta. Rektorn för Stanford-universitetet i Kalifornien säger 1913: ”Det stora kriget i Europa, som alltid hotar, kommer aldrig att bli av”.

Men alla tecken finns redan där sommaren 2013. I Wien befinner sig tre män som kom att förändra hela 1900-talet: Lenin, Stalin och Hitler. De träffade aldrig varandra i Wien, men Florian Illies leker med tanken att de bör ha sett varandra när de promenerade genom samma park.

Boken ”1913: Århundradets sommar” är lättläst och bläddervänlig. Florian Illies vet hur mycket skvaller han ska lägga in för att inte de politiska passagerna ska bli för tunga. Målaren Gustav Klimt hade fullt av nakenmodeller i sin ateljé och var inte bara intresserad av att måla dem. Vid hans död inledde 14 av dem faderskapsmål.

Det är fascinerande att inse att samtidigt som Jung och Freud började bråka i Wien så hamnar en 13-åring Louis Armstrong på uppfostringsanstalt i New Orleans efter att han skjutit med en revolver. Anstaltsföreståndaren sätter en trumpet i händerna på honom: ”Den unge Louis Armstrong blir plötsligt tyst, håller instrumentet, nästan ömt. Hans fingrar som natten innan nervöst hade lekt med pistolens avtryckare kände åter den kyliga metallen, men i stället för skott lockar pojken fram de första varma, vilda tonerna ur trumpeten, redan där i föreståndarens rum”.

Florian Illies bok har blivit en stor succé i hemlandet Tyskland där den sålt över 200 000 exemplar. I Sverige gavs den ut i maj men har än så länge fått liten uppmärksamhet. Det lär ändras när den nästa vecka ges ut i England.

Vi svenska kulturjournalister, som inte kommer ihåg mer från skoltyskan än ramsan med vilka prepositioner som styr ackusativ (Durch, für, gegen, ohne, um!), förlitar oss besvärande mycket på vad kollegor i England och USA skriver.

Att tysk kultur skulle ge så litet avtryck på svensk radar fanns det dock inget som tydde på sommaren 1913.

(slut)

+

BONUS NR 1:

Sommar i tv-världen brukade vara lika med total stiltje från mitten av juni till mitten av augusti. Under 1900-talets somrar reste Sveriges Televisions programläggare och chefer till sina sommarhus på Gotland och lät tittarna hålla till godo med kylskåpskalla repriser.

Inte så nu längre. Branschledande amerikanska kabelkanaler som HBO, Showtime och FX har förvandlat sommaren till en högsäsong med några av årets tyngsta premiärer. Och resten av tv-världen tvingas ta av sig flipflopsen och följa efter.

Bäst på tv just nu:

The Newsroom, säsong 2
Amerikansk premiär 14 juli. Svensk premiär på C More och HBO Nordic 15 juli.

Aaron Sorkin inleder andra säsongen starkt med ett avsnitt där Van Morrisons ”Into the mystic” och The Whos ”You better you bet” vävs in i anledningen. Att journalister är seriens kärntittare understryks av nya vinjetten där papperstidningar zoomas in två gånger! Den andra gången spills förvisso kaffe över trycksvärtan.

Dexter, säsong 8
Amerikansk premiär 30 juni. Svensk premiär på C More 10 juli.

Dexter höll på att bli urvattnad och blodfattig (förlåt 031-ordvits) under säsong 6 och 7, men i och med att säsong 8 blir den allra ställs allting på sin spets igen. Lysande inhopp från legenden Charlotte Rampling som spelar seriemördarexpert med nycklar till Dexters förflutna.

The Bridge
Amerikansk premiär 10 juli på FX. Svensk premiär ännu ej satt.

Otroligt stort för svenske manusförfattaren Hans Rosenfeldt att hans serie ”Bron” görs i en amerikansk version där bron har flyttas till gränsen mellan Mexico i USA. Och premiären förra veckan fick strålande recensioner av några av USA:s tyngsta tv-kritiker som Alan Sepinwall. Kvinnliga huvudrollen spelas av tyska fotomodellen Diane Kruger som hade en stor roll i Tarantinos ”Inglourious basterds”.

+

BONUS NR 2:

Hit me with your rhythm stick. Det är titeln på Ian Durys klassiska hitsingel från vintern 1978. I verkliga livet höll Ian Dury oftare en målarpensel i handen än en trumpinne.

1971 bilade Ian Dury sitt band Kilburn and the High Roads (avgörande inspirationskälla för b.la Madness). Men innan dess var han målare. 90 procent av dessa målningar visades aldrig offentligt. Efter Ian Durys bortgång i mars 2000 har de förvarats i en lagerlokal.

Men nu har Ian Durys dotter, Jemima Dury, gått igenom materialet och sammanställt en utställning med Ian Durys konst från åren 1961 till 1972. Utställningen hålls Royal College of Art i London, öppnar 23 juli och pågår fram till 1 september.

Utställningen har fått namnet ”More than fair” efter en av Ian Durys bästa låtar.

Jan Gradvall

+

BONUS NR 3:

Månadens bästa nya hyr- och köpfilmer

NO
Chiles motsvarigheter till Don Draper & Co använder i slutet av 1980-talet sina kunskaper om reklam och kommunikation till att fälla Pinochet. Baserad på en sann historia. Superb film som Oscarnominerades. I butik nu.

This is 40
Intelligent och väldigt rolig vuxenkomedi om 40-årskris av Judd Apatow. Suverän dialog, späckade med popkulrurella referenser till allt från ”Lost” till Tom Petty, och musikern Graham Parker i en biroll. I butik 24 juli

Du gör mig galen!
Århundradets sämsta filmöversättning – årets bästa film. ”Silver linings playbook” är en svart komedi om bipolär sjukdom med några av de bästa skådespelarinsatserna i modern tid. I butik 24 juli.