Vi behöver ett scrambled eggs-uppror

Svensk historia har haft upplopp uppkallade efter mat, Brödupproret i Göteborg och Potatisupproret i Stockholm, båda under tiden för första världskriget, är två exempel. Sommaren 2013 är det hög tid för ett scrambled eggs-uppror. Från DI Weekend, 12/7 2013.

Svensk historia har haft upplopp uppkallade efter mat, Brödupproret i Göteborg och Potatisupproret i Stockholm, båda under tiden för första världskriget, är två exempel. Sommaren 2013 är det hög tid för ett scrambled eggs-uppror.

Svenska hotell lockar gäster med frukostbufféer där scrambled eggs är en av huvudattraktionerna. Men när frågar man runt bland människor med insyn i restaurangköken får man redan på att det sällan är nykläckta ägg som serveras.

Vad som presenteras som scrambled eggs i de ångande faten under lock är i själva verket en flytande konserv. En gul konsistens innehållande ägg, grädde, mjölk, fett, maltodextrin (fyllnadsmedel i sötningsmedel, ofta använt i sportdrycker), stärkelse och citronsyra.

Importerad flytande scrambled eggs köps in av restaurangerna i förpackningar som ser ut som bag in a box. Ett varumärke heter till och med Egg in a box. Oöppnad är hållbarhetstiden 49 dagar – så mycket för färskt och närproducerat.

När det svenska scrambled eggs-uppror startar förtjänar Upp till kamp-skriften att bli den nyutgivna ”Pluras spanska kokbok” (Norsteds). I boken slår Plura Norrköpingsnäven i bordet och kallar det som serveras under namnet scrambled eggs på svenska hotell för ”oätligt”.

Pluras tips till den hungrige upprorsmakaren vid hotellfrukosten är att i stället göra sin egen äggröra: ”Skala två löskokta ägg och skär sönder dem, vips har ni en mer välsmakande äggröra till baconet”.

Jan Gradvall