Halvårsrapport: 2013 års bästa album och låtar

Halvårsrapport

2013 års hittills bästa låtar

1. Icona Pop, ”I love it”

Som att bli serverad en shot med flytande adrenalin. I Sverige gavs den ut redan i maj 2012 men det är första halvåret 2013 som låten av Caroline Hjelt och Aino Jawo tagit över världen. Efter att ”I love it” spelades i ett avsnitt av tv-serien ”Girls” den 27 januari har den dominerat amerikansk radio i ett halvår. Pophistoriskt fickparkerar den mellan ”Hooked on a feeling” och ”SOS”.

2. Aki feat. Kapten Röd, ”När solen går ner”

22 miljoner spelningar på Spotify. Ingen annan svensk artist är i närheten av det. (Melodifestivalvinnaren ”You” av Robin Stjernberg har vid en jämförelse 17 miljoner). Två röster som sjunger för sitt liv. En text som är en röntgenbild av Sverige. En produktion av The Salazar Brothers som är i klass med Dr Dres finaste stunder, så bra att Axwell hyllat den på Twitter.

3. Sebastian Ingrosso, Tommy Trash & John Martin, ”Reload”

En dartpil som träffar bullseye i samtiden. Sebastian Ingrosso har fått en flygande start efter Swedish House Mafias upplösning med en låt som visar hur mycket melankoli och allvar som ryms i den genre som inte längre borde kallas house. På Instagram sprids bilder på folk som tatuerat in delar av texten. ”Reload” är också ett exempel på hur modern popmusik blir till: den instrumentala versionen spreds ett halvår innan sångversionen gjordes.

4. Haim, ”Falling”

Tre unga systrar från San Fernando Valley som ser ut och låter som de suttit barnvakt hemma hos Stevie Nicks och lånat hennes hårborstar och synthesizers. Deras debutalbum i september kan bli höstens höjdpunkt.

5. Calvin Harris, ”I need your love”

När ”I need your love” nådde Topp 10 i England den 21 april skrev den skotske disjcockeyn Calvin Harris musikhistoria. Hans album ”18 months” blev därmed det första album sedan Michael Jacksons ”Bad” som genererat åtta hitsinglar. Oemotståndlig sång av Ellie Goulding. Spelad på Spotify över 33 miljoner gånger. Calvin Harris spelar i Stockholm och Göteborg 6 och 7 juli.

+

2013 års hittills bästa album

1. Daft Punk, ”Random access memories”

Under 2000-talet har programmerare och formgivare drömt större drömmar än popartister. Men Daft Punks album är en visionär triumf av samma dignitet som Spotify, Minecraft och Jonathan Ives produkter för Apple. En manifestation av vikten att våga tänka större än stort. Till och med lanseringen var integrerad i visionen, från att skippa sociala medier-lansering för att i stället satsa på jättelika billboards á la Sunset Strip och Formula 1-samarbete.

2. Justin Timberlake, ”The 20/20 Experience”

Glöm inte att ett par månader innan Daft Punk gjorde sin radikala musikaliska U-sväng – från digitalt till analogt – hade Justin Timberlake röjt vägen med ett album som utvecklar liknande musikaliska idéer. Tio låtar med en snittlängd på sju minuter. En hyllning till musiker och musicerande. En bländande uppvisning i harmonier.

3. Laura Mvula, ”Sing to the moon”

Söndag 5 augusti på Stockholm Music & Arts på Skeppsholmen kan bli sommarens finast konsertkväll. Den ena anledningen är Prince. Den andra anledningen är Laura Mvula, en 27-årig svart artist från Birmingham som studerat klassisk komposition och gör musik som refererar till Händel, Gershwin, Beach Boys och Nina Simone. Overkligt vackert. Årets i särklass bästa debutalbum.

4. Kanye West, ”Yeezus”

Kanye.

5. Stor, ”Shere Khan XIII” + Mackbeats, ”Centrum” + Petter, ”Början på allt” + Oskar Linnros, ”Klappar och slag”

Enligt siffror från Stockholms handelskammare växer Stockholm just nu med i snitt ett Skellefteå om året. Tillväxten är dubbelt så stor som Köpenhamn, sex gånger större än Paris. Enligt prognosen befolkas Stockholm snabbast i Västeuropa proportionellt sett. Så här låter Stockholm 2013. Fyra strålande album som speglar en stad av växtvärk och ökade klyftor men också en väldig energi. Musiken i Stockholm har sällan varit så bra som i år.