Krönika, Dagens Industri

Weekend 24 maj

Krönika

Jan Gradvall

Ingenting är trevligare än morgonteve. Trevliga programledare sitter i trevliga kläder vid trevliga bord med trevliga kaffemuggar och ler vänligt mot oss tittare. Till och med färgsättningen är utstuderat trevlig. Mjuka kulörer gifter sig med varandra på ett trevligt sätt.

Men bakom kulisserna? Där flyter blodet. Programledarna hugger varandra i ryggen och intrigerar om makten på ett sätt som för tankarna till ”Jag, Claudius”.

Åtminstone är det så i amerikansk morgonteve. I en ny bok av New York Times-journalisten Brian Stelter, ”Top of the morning: Inside the cutthroat world om morning tv” (Grand Centra) raseras trevlighetsfasaden och vi får en fascinerande inblick i maktkampen mellan de två största morgonprogrammen ”Today” (NBC) och ”Good morning America” (ABC).

Och sockret i morgonkaffet är skvaller. Människorna i boken baktalar varandra på ett sätt som får tvåloperor att framstå som rätt tama.

En klassisk bok om amerikansk tv är Bill Carters ”The late shift” från 1994 om maktkampen mellan Jay Leno och David Letterman om att få ersätta Johnny Carson i ”The tonight show”. Den bokens kulmen nås när Jay Leno är så desperat att han gömmer sig i en garderob för att avlyssna ett chefsmöte.

Brian Stelter har försökt skriva samma bok fast om morgonteve. Brian Stelter är bara 27 år och syns i utmärkta New York Times-dokumentären ”Page one” (finns på Netflix) där han framställs som det twittrande underbarnet som representerar tidningsbranschens framtid.

Boken ”Top of the morning” öppnar med Operation Bambi. Det var vad NBC-producenten Jim Bell själv kallade den hemliga manöver som resulterade i att man sparkade sitt kvinnliga morgonankare, Ann Curry.

Att döpa hemliga manövrar som krigsoperationer visar sig vara vanligt i den mansdominerande chefsvärlden. Varför just Bambi? För att utomstående, om de fick reda på hur det gick till, förmodligen skulle uppleva attacken mot den bräckliga Ann Curry lika brutal som om de dödat Bambi.

Operation Bambi handlar om en enda sak: tittarsiffror. I december 1995 tog NBC:s ”Today” över positionen som Amerikas största morgonprogram från ABC:s ”Good morning America” och behöll ledartröjan i 825 veckor. När Operation Bambi sattes i gång i fjol hade ”Today” tappat så många tittare att konkurrenten höll på att hinna i fatt.

Morgonteve i USA handlar om stora pengar. ”Today” har intäkter på runt 500 miljoner dollar om året. Minsta förändring i tittarsiffrorna syns i resultatet: en ökning eller minskning med 100 000 tittare motsvarar tio miljoner dollar i annonsintäkter.

Programledarna har årslöner på ”norr om fem miljoner dollar”. Superstjärnan Matt Lauer tjänar norr om 20 miljoner dollar. Matt Lauer är Bambis soffpartner och får rollen som the bad guy i boken, ständigt otrogen. Hans kala och maktfullkomliga hjässa beskrivs som Lauerdome.

Å andra sidan måste dessa stjärnor gå upp 03.30. Brian Stelter skriver i boken att en förklaring till intrigerandet är så en enkel som sömnbrist. Långvarig sömnbrist leder till viktökning, depressioner och ångest. När rika människor med sömnbrist ger sig på varandra, ”some crazy shit is going to go down”.

Men vad alla i morgontevevärlden just nu är mest rädda för är inte inbördes konkurrens utan – smartphones. Allt fler använder telefonen som väckarklocka. Varför ska man slå på tv:n när man, med huvudet fortfarande på kudden, redan fått reda på dagens väder och de största nyheterna via sin telefon?

(slut)

+

GRADVALLS VAL

BALETT 1
”Julia & Romeo”, Kungliga Operan, Stockholm. Premiären i kväll 24 maj av Mats Eks balett är en världshändelse. Robyn gjorde eget rockmärke med idolbild av Birgit Cullberg. Borde även göras ett med Mats Ek.

BALETT 2
”Våroffer”, Stravinskij. Onsdag 29 maj är det 100 år sedan uruppförandet i Paris. Musiken var så radikal att den skapade tumult i salongen; polis fick tillkallas.

MUSIKBOK
Alex Ross, ”The rest is noise” (Picador). Pulitzer-belönad bok som med utgångspunkt från Stravinskij tecknar hela 1900-talets radikala musikhistoria. En av de bästa musikböcker jag läst.

+

BONUS NR 1:

Hur mycket pengar kan man egentligen tjäna pengar på sociala medier? Den frågan höjs igen efter nyheten om att Yahoo köper Tumblr för svindlande 1,1 miljarder dollar – en summa som överträffar vad Facebook betalade för Instagram i fjol (1 miljon dollar). Mikrobloggplatformen Tumblrs grundare är 26 år.

Svaret ligger förmodligen inbäddat i en annan fråga: hur oumbärligt är mediet för användaren? Efter att fotodelningsappen Instagram startades i oktober 2010 har den i dag blivit en oersättlig del av mitt liv.

Förutom att Instagram ger mig inblick i mina vänners liv och hjärnor blir den också allt viktigare som informationskanal. Ett exempel på Instagrams oanade användningsmöjligheter är filmregissören Ulf Malmros som använder Instagram som dagbok för att dokumentera inspelningen av sin kommande film ”Min så kallade pappa”.

En pågående dokumentation som lär mig mer om filminspelningar än någon artikel jag läst eller dokumentär jag sett.

Ulf Malmros kompletterar sina Instagramfotografier med informativa texter som i detalj berättar om inspelningen. Intressanta och lärorika detaljer som vilka mikrofoner som används vid vissa scener, och exakt hur de monteras upp, hade aldrig fått plats i en tidningsartikel.

Dokumentationen lär även ge resultat kommersiellt. Få av de 20 000 som följer #filmdagboken (Ulf Malmros har 8 000 följare på Instagram + 12 000 på Twitter) kommer att vilja missa att se den färdiga filmen.

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:

ADHD-pojke i hipsterkeps försöker hitta sin plats i livet och undgå sin pennalistiske far. Hur skulle Emil ha beskrivits i dag?

Emil i Lönneberga fyller 50. I går torsdag 23 maj var den officiella födelsedagen; 50 år sedan Astrid Lindgren påbörjade den första boken. I morgon lördag 25 maj sker det stora födelsedagsfirande på Skansen. Alla barn som kommer utklädda till Emil eller Ida kommer in gratis.

Att läsa om Emil – att läsa om Emil – är en påminnelse om Astrid Lindgrens geni. Hon utgick aldrig från vad som ansågs vara uppbygglig barnkultur, hon utgick från vad som är en bra historia. Varje mening känns som den viskas till dig i förtroende.

Astrid Lindgrens stående uppmaning under skrivandet av Emil-böckerna, till sig själv och rollfiguren, var ”Gör nåt nu då!”.

När illustratören Björn Berg fick uppdraget att teckna böckerna satte han sig i sin folkabuss och körde ner till Lönneberga. Med deadline flåsande i nacken tecknade Björn Berg miljöer hela dagarna och sov i bussen på nätterna.

En utställning om Björn Berg visas på Zornmuseet i Mora fram till 15 september.

Jan Gradvall