Krönika, Dagens Industri

Weekend 15 februari

Krönika

Jan Gradvall

Hur vill du lukta i vår? Själv vill jag lukta som Will Oldham, en mytomspunnen singer-songwriter från amerikanska södern som i sitt skeppsbrutna skägg och sina kroniskt ostrukna kläder ser ut som han trillat av Thor Heyerdahls flotte Kon-Tiki och sedan simmat i land till närmaste bar.

Parfym har länge varit det modehusen egentligen lever på; vinstmarginalen är extrem. Nu har den insikten även nått musikbranschen.

Att artister som Mariah Carey (12 parfymer), Madonna (6 parfymer) och Jennifer Lopez (17 parfymer) har lanserat sina egna parfymer är kanske inte så konstigt. De är redan en del av modeindustrin. I alla varuhus i Sverige just nu är det också fullt av reklam för snart Sverigeaktuelle tonårsidolen Justin Biebers parfym.

Men nu kommer även parfymer från artister som ingen associerar med vare sig glamour eller mode. Will Oldhams parfym heter ”Bonnie Billy” (ett av hans flera artistnamn) och är gjord i samarbete med Sanae Intoxicants. Priset vittnar om att projektet inte är ett skämt: 220 dollar.

Will Oldman gjorde sommaren 2010 hemma en magisk spelning hemma i vardagsrummet hos den dåvarande amerikanske ambassadören Matthew Barzun. Jag minns inte hur han luktade då, men i en av sina sånger sjunger han om att han ”can smell the the campfires burning” vilket uppges vara en av inspirationskällorna till parfymen.

I doftpaletten, som Will Oldham själv varit och med sniffat fram, finns även inslag av egyptisk jasmin, fransk mimosa, Agarwood-trä och ”tobaksnätter”.

Även machoartister som countrysångaren Tim McGraw har börjat med parfymer. Hans parfym Southern Blend uppges dofta bland annat grapefrukt och bergamott. För säkerhets tillägger tillverkaren: ”but also sexy and tough at the same time”.

Hur många känner till att gruppen Kiss gjort parfymer? ”Kiss Her” och ”Kiss Him”. Doftpalett: kummin, sandelträ, vitpeppar, anis. Eller att det återförenade Sex Pistols gjorde en parfym 2010? Tillsammans med parfymhuset Etat Libre D’Orange fångade man ”the spirit of punk in the bottle”.

Att googla parfym + artister ger fascinerande insikter. Sällsynta parfymer har ett andrahandsvärde och säljs i dag på eBay. Om du sitter på några av de två parfymer Michael Jackson gjorde 1990, ”Mystique de Michael Jackson” och ”Legende de Michael Jackson”, har du gjort en klok investering. Parfymerna drogs tillbaka mitt under lanseringen och är extremt sällsynta.

Kanske är också så att rockmusiker är ovanligt lämpade att göra parfymer. Mästerproducenten Brian Eno skrev 1992 en lysande artikel om parfym i tidningen Details (finns på nätet) som inleds med raden: ”I started thinking about smell in 1965”.

Brian Eno menar att rockmusik och parfym har många likheter. Vad som utgör storheten i verk som Jimi Hendrix ”Voodoo Chile” eller Phil Spectors ”Da doo ron ron”, vilket en del klassiskt skolade musiker och lyssnare inte förstår, är inte tonerna eller ens melodierna. En utskrift i noter blir meningslös. Storheten finns i stället i texturen, rumsligheten, stämningen; en ljudpalett jämförbar med en doftpalett.

Ingen vet hur rockmusiken kommer att utvecklas och låta under resten av 2013. Men allt talar för att den kommer att dofta mer.

(slut)

+

GRADVALLS VAL

KONSERT
Dinosaur Jr, Pustervik i Göteborg 22/2 och Debaser Slussen i Stockholm 23/2. Världens främsta elektriker. Byter ut kablarna från öron till hjärna. Musik för stigbygeln.

HYRFILM
”Äta sova dö”. På onsdag släpps den Guldbaggevinnare på dvd som alla vid här laget hört talas om men försvinnande få såg på bio. Tillhör allmänbildningen att se.

SVT PLAY
”Fem förstörda kameror”. En av de fyra filmer som konkurrerar med Malik Bendjellouls ”Searching for sugar man” om Oscar för bästa dokumentär.

+

BONUS NR 1:

Den 27 februari är det svensk biopremiär den åttafaldigt Oscarnominerade ”Silver linings playbook”, en svart komedi om bipolär eller manodepressiv sjukdom.

Regissören David O. Russell har sagt att han gjort filmen för sin son som har samma diagnos. ”För att omvärlden ska förstå hans plats i världen”. (Hans 18-årige son har också en liten roll i filmen.).

Även Robert De Niro, som i ”Silver linings playbook” gör sin bästa roll på decennier, har en son med bipolär diagnos. Robert De Niro tappar sällan fattningen men i en teveintervju om filmen förra veckan med Kate Couric började han gråta.

Så vilken svensk titel har det svenska filmbolaget gett denna känsliga och oförglömliga film? Svar: ”Du gör mig galen!”, inklusive debilt utropstecken. Om det startas en Haagkommission för dåliga filmöversättningar måste ”Du gör mig galen!” åtalas först.

”Silver linings playbook” är förvisso en svåröversatt titel. ”Silver linings” betyder ungefär ljusglimtar, ”Playbook” syftar på en bok där man för in statistik. Men att översätta med den med ”Du gör mig galen!” är jämförbart med om årets andra Oscarfilmer översatts med:

”Django unchained” – ”Vilket slavgöra!”
”Argo” – ”Kurragömma med Ayatollan”
”Amour” – ”Panterkärlek”
”Lincoln” – ”Karl för sin hatt”
”Life of Pi” – ”Herregud, det är en tiger i båten!”

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:


I DI Weekend i somras förutspådde jag att Malik Bendjelloul skulle bli Oscarnominerad för ”Searching for sugar man”, en bedrift ytterst få svenska filmare lyckats med.

Så blev det. Efter att ha gått igenom de fyra andra filmer som är nominerade tippar jag att Malik Bendjelloul även kommer att vinna. Vid Oscargalan den 24 februari ställs ”Searching for sugar man” mot:

The Gatekeepers
Före detta aktiva i den israeliska säkerhetspolisen, Shin Bet, kliver för första gången fram offentligt och låter sig intervjuas om sitt kontroversiella arbete. Stilsäkert filmad, inspirerad av dokumentärmästaren Errol Morris.

How to survive a plague
Berättar samma historia om aidsepidemin som i Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar”, fast ur ett amerikanskt aktivistperspektiv. Vinkel: de som vågade kliva upp på barrikaderna, de bortglömda hjältarna.

The invisible war
Om nedtystade våldtäkter i amerikanska armén. Kvinnliga soldater löper större risk att bli våldtagna att sitt eget förband än att skadas av fienden. Av Kirby Dick som gjorde en Oscarnominerad film 2005 om katolsk pedofilpräst.

5 broken cameras
En visuell självbiografi av en palestinsk bonde som 2005 köpte en filmkamera för att dokumentera sin sons födelse. Därefter vänder han sin kamera mot de israeliska bosättarna. När hans kameror förstörs köper han nya.

De fyra konkurrenterna är alla mer politiskt angelägna än Maliks film. Men ingen av dem är lika stilsäker, lika vackert filmad och dramaturgiskt skicklig som ”Searching for sugar man”.

Vad som möjligen kan ligga Maliks lysande film i fatet är den kritik den fått för att tänja lite på sanningen. Filmen överdriver hur okänd sångaren Rodriguez var innan han återupptäcktes genom att utelämna vissa fakta.

Men samtidigt: alla dokumentärfilmer – inte minst de fyra andra nominerade – är i någon form subjektiva. Alla filmare och berättare lägger större fokus på vissa fakta än andra.

Jan Gradvall

+

BONUS NR 3:

Vilken film vinner Oscar för bästa film vid galan den 24 februari? Samtliga tio nominerade håller hög klass, men bara två har reell vinstchans.

Länge talade allt för ”Lincoln”. Därefter började ”Argo” – vars regissör Ben Affleck inte ens blev nominerad i regiklassen – mot alla odds vinna alla de priser som leder fram till galan.

I söndags vann ”Argo” den brittiska motsvarigheten till Oscar, BAFTA. ”Argo” har även smugit åt sig ett dussin andra priser, inklusive tunga Golden Globe, Critics’ Choice Awards och Directors Guild of America.

Allra tyngst ur favoritsynpunkt är att ”Argo” också tog hem Producers Guild of America. Producentföreningen har prickat in 16 av de 23 senaste vinnarna i den klassen, inklusive de fem senaste: 2011 ”The artist”, 2010 ”The king’s speech”, 2009 ”The hurt locker”, 2008 ”Slumdog millionaire”, 2007 ”No country for old men”.

Sedan 15 år tillbaka är vi ett gäng vänner som under Oscarnatten samlas fram för teven och tippar vinnare i alla 24 kategorierna. Alla är så pålästa att om man ska vinna potten får man ha maximalt tre-fyra fel.

Jag har fortfarande inte bestämt om jag i rutan för bästa film på min röstsedel kommer att kryssa ”Lincoln” eller ”Argo”.

Jan Gradvall