Skivrecensioner, DI Weekend

The Killers
Titel: Battle born
Skivbolag: Island/Universal
Betyg: 4

Vad är det för dovt dunkande ljud som hörs från andra sidan Nordsjön? Svar: Det är medlemmarna i U2 som slår sina huvuden i bardisken av insikten att de inte längre kan skriva melodier som The Killers.

Musikbevakningen har vänts uppochnedvänd. All uppmärksamhet hos riktas i dag mot marginalerna, medan mainstreamartisterna helt ignoreras av musikjournalister.

The Killers har ingen subkulturell status men vad det gäller MELODIER är Las Vegas-bandet just nu bäst i världen. Brandon Flowers är en katedralbyggare på samma nivå som Roy Orbison och Meat Loaf. Det är pop med tinnar och torn, musik som vill nå tillräckligt högt för att knacka på himlens dörr.

Precis som U2 är The Killers är också som bäst när bandet är som mest öppet med sin kristna tro. ”Deadlines and commitments” är Killers motsvarighet till U2:s kristna mästerverk som ”40” och ”I still haven’t found what I’m looking for”.

Popmusiken har aldrig nått högre under 2012 än när Brandon Flowers sjunger: ”If you should fall upon hard times, if you should lose your way, there is a place here in this house, that you can stay”.

Samtidigt är det tyvärr symptomatiskt att The Killers väljer att inte skriva ut dessa texter i cd-häftet. Ingen blir längre provocerad om du klär dig i inälvor eller tatuerar in en ond get i pannan. Men om du som rockmusiker säger att du är kristen – då jävlar.

Jan Gradvall

Pink
Titel: The truth about love
Skivbolag: Sony
Betyg: 3

Apropå att musikbevakningen vänts uppochned. Amerikanska sångerskan Pink, som skriver sina texter själv, har sålt 40 miljoner album och 70 miljoner låtar. I slutet av 2009 utsåg Billboard henne till decenniets artist.

Men hur många intervjuer i musiktidningar har du läst som handlar om Pink som musiker? Svar: 0. Det finns inga. Under tiden har tidningar som Mojo och Uncut haft 364 artiklar om inspelningen av Pink Floyds ”Dark side of the moon”.

Men lyssna på fullända poplåtar som ”True love”, där kärleksförklaringen i refrängen föregås av rader som ”You’re an asshole” och ”I hate you, I really hate you”. Pinks texter är som saltet runt en margarita, alltid i kontrast mot sockret i melodierna.

Jan Gradvall

Carly Rae Jepsen
Titel: Kiss
Skivbolag: Interscope/Universal
Betyg: 3

Hur många svenskar skulle känna igen Gotye och Carly Rae Jepsen på bild? Men det är de två som gjort årets två i särklass största poplåtar i USA. Två levande bevis för att ljudbilden återigen blivit viktigare än bilden, precis som det var när radion var som störst.

32-åriga belgaren Gotye har trots att de flesta numera nöjer sig med att streamlyssna sålt10,2 miljoner digitala exemplar av ”Somebody that I used to know”. 26-åriga kanadensiska Carly Rae Jepsen är på väg att slå honom med hittills 8,3 miljoner exemplar av ”Call me maybe”.

Vad det handlar om är knallrosa sockervaddspop, med en melodi så oemotståndlig att alla från ensemblen till teveserien ”Glee” till rapparen Lil Wayne spelat in egna versioner. Lena Dunham, skapare av ”Girls”, har också hyllat den på Twitter och träffande skrivit att Carly Rae Jepsen får en att tänka på 1950-talets milkshakebarer.

Jan Gradvall

Näääk
Titel: Mannen utan mask
Skivbolag: Svenska Inspelningar/Universal
Betyg: 4

Louis Armstrong skrev brev till presidenten Eisenhower och krävde att marijuana skulle legaliseras. Varje gång det höjs röster om censur när svenska hiphopartister rappar om gräsrökande finns det skäl att påminna om musikhistorien. Ska man börja förbjuda så måste man börja med dixieland och tradjazz. Rötterna hos Snoop Dogg finns på Nalen.

Rapparen Näääk från Högdalen, känd som gäst i utmärkta teveserien ”Salong Betong”, återkommer till tre olika ämnen i sina låtar. 1. Att röka gräs. 2. Att dricka bourbon. 3. Att röka gräs och dricka bourbon.

Men storheten hos Näääk handlar inte så mycket om själva orden som ordens musikalitet. Han är en suverän rappare, en virtuos ordbehandlare med ett flyt och en känsla för timing få andra svenska musiker är i närheten av. En musiker med ord som instrument.

Jan Gradvall