Krönika, Dagens Industri

Weekend 14 september

Krönika

Jan Gradvall

Framgång föder framgång. Alla känner till det uttrycket. Men vad som gjort Louis CK till världens just nu mest hyllade komiker – och som gör hans karriär intressant att studera även för företag – är att han vänder på det: motgång föder framgång.

För Louis CK menar att det handlar inte om att försöka bli hur stor som helst. Det handlar om att bli precis lagom stor, inte större än att man fortfarande kan ha full kontroll över alla beslut.

Louis CK:s briljanta komediserie ”Louie” börjar inom kort att visas på TV4. I en intervju i Entertainment Weekly säger Louis CK att han tror att det finns en framgångsnivå som optimerar överlevnad.

Om man stiger över den nivån, kommer det att inverka negativt på resultatet. Louis CK liknar framgången vid att stå i vatten. ”Om vattnet når över en viss nivå så kommer där att finnas bakterier som jag inte är immun mot. Och de kommer att äta upp mig”.

Louis CK:s karriär visar också att detta inte är något han koketterar med, utan att han menar allvar och att han, när det är nödvändigt, skapar sina egna motgångar.

När den amerikanska tevekanalen FX visade ”Louie” för en testpublik så fick pilotavsnitten det sämsta testresultatet i kanalens historia.

Trots att det var en komediserie så angav 100 procent att de blev deprimerade. Piloten slutar med att Louis CK, som i serien spelar sig själv, går till en veterinär och avlivar sin hund.

Louis CK, däremot, älskade testresultaten. De bekräftade att han valt rätt spår och rätt nivå. Och vägrade därför ändra en sekund.

För att övertala FX att trots detta satsa på serien gick han med på att göra den för en tiondel av normal kostnad.

Ett avsnitt av en amerikansk sitcom kostar i snitt mellan en och två miljoner dollar att producera. Louis CK gör sina för 200 000 dollar. Han spelar själv huvudrollen och regisserar, rollbesätter och musiklägger alla avsnitt.

Efter att ”Louie” blev en succé, med översvallande recensioner och två miljoner tittare i veckan, så blev Louis CK erbjuden av FX att inför säsong tre höja budgeten till 300 000 dollar .

Det enda kanalen bad om i gengäld var att ibland få, inte bestämma något, utan bara få framföra sina åsikter om innehållet. Louis CK svarade: ”Nej, tack”. Och har även i säsong tre fortsatt med den lägsta budgeten i amerikansk mainstreamtelevision.

Säsong tre av ”Louie” håller just nu på ett avslutas i amerikansk teve. I det avsnitt som sändes i går kväll slöts en stor komedicirkel när Jerry Seinfeld gästspelade.

”Louie” är för 2010-talet vad ”Seinfeld” var för 1990-talet. En serie som bryter mot alla mallar och skapar ett nytt år noll inom tevehumor.

Louis CK är en komikernas komiker. Hela den amerikanska humoreliten hyllar honom som världens just nu främste. På sitt kontor har Louis CK ett inramat beundrarbrev han fått av Woody Allen. Numera jobbar han även med Woody Allens klippare, Susan E Morse, som klippte alla Woody-filmer från 1979 till 1988.

TV4 har köpt in ”Louie” och börjar sända serien den 26 september. Trots att ”Louie” förmodligen är den serie som hela teamet bakom ”Solsidan” har som favorit, så tror inte TV4 mer på ”Louie” än att man lägger den i TV4 Komedi, en nischkanal få har tillgång till.

Fast Louis CK skulle förmodligen älska TV4:s beslut. Det garanterar att han inte heller i Sverige kommer att stiga över sin nivå och riskera att ätas upp inifrån av framgångsbakterier.

(slut)

Fotnot: Jerry Seinfelds utlovade gästspel verkar komma först i NÄSTA avsnitt. I stället dök Chris Rock upp (ej överraskande) och David Lynch (extremt överraskande).

+

GRADVALLS VAL

ROMAN
Sjöwall & Wahlöö, ”Mannen på balkongen”. Omslagen på Piratförlagets nyutgåvor är tyvärr vedervärdigare än vad någon man från Säffle någonsin varit. Men: innehållet. Roman nr 3 från 1967 är mästerverket.

TV
”Par i terapi”, SVT. En banbrytande satsning av Sveriges Television som kommer att skriva tevehistoria. De medverkandes mod och uppriktighet tar parterapin ut i folkhemmet.

BLU-RAY
”The Avengers”. Årets i särklass mest inkomstbringande film (hittills 1,5 miljarder dollar) levererar även i hemmet. Kristallklar bild och ljudeffekter som kan konkurrera med Citybanans sprängningar i Stockholm.

+

BONUS NR 1:

En livvakt som jobbade med Michael Jackson i mitten av 1980-talet har berättat att han under en turné i varje omklädningsrum hittade texten ”100 million” skrivet på speglar. Det var Michael Jacksons egen målbild. Det var vad han siktade på att albumet ”Bad” från 1987 skulle sälja.

Nästa vecka återutges Michael Jacksons album ”Bad” i 25-årsjubiluemsutgåva. Sett ur Michael Jacksons perspektiv blev albumet ett misslyckande. Det överträffande inte föregångaren ”Thriller” men sålde i 45 miljoner exemplar. Fem låtar från ”Bad” nådde första platsen på Billboardlistan, en bedrift inte ens ”Thriller” lyckades med.

Bland bonusmaterialet i boxutgåvan av ”Bad” finns en hel konsert från Michael Jacksons turné 1988. Det finns även en cd med några outgivna demoinspelningar, tyvärr dock långt ifrån allt som borde finnas i arkiven.

Perfektionisten Michael Jackson skrev 60 låtar till ”Bad” och spelade in 30. Michael Jackson ville göra ett trippelalbum, men producenten Quincy Jones lyckades till slut övertala honom att skala ned och välja ut enbart de 10 allra bästa.

I samband med Michael Jacksons död och begravning talades det alldeles för lite om Quincy Jones betydelse för hans musik.

Den legendariska jazzmusikern, producenten, arrangören och filmkompositören spelade en nyckelroll på de tre mästerverk där Michael Jackson skrev musikhistoria: ”Off the wall” (1979), ”Thriller” (1982) och ”Bad” (1987).

Efter att Michael Jackson sedan sparkade Quincy Jones som producent lyckades han aldrig mer göra något betydande album.

Quincy Jones önskan var att Michael Jackson efter ”Bad” skulle ta intryck av hiphop, men Michael Jackson själv – vars omdöme då hade börjat dala – avfärdade i slutet av 1980-talet hiphop som en genre som redan hade peakat och snart skulle försvinna.

I samband med 25-årsjubileet av ”Bad” kommer det även dokumentär regisserad av Spike Lee. Bland de intervjuade i filmen finns Martin Scorsese och Richard Price (briljant författare, manus till b.la ”The Wire”).

Duon Martin Scorsese och Richard Price anlitades av Michael Jaskson för att göra videon till titelspåret ”Bad”. Uppdraget var att skapa en film som visade upp Michael Jackson som farlig och nere med svart gatukultur.

Enligt Financial Times, som sett en förhandsvisning av dokumentären, säger Richard Price på svåröversättbar gatuamerikanska: ”He wanted to show the brothers that he was down. So he went to an Italian with asthma, and a Jew with asthma”.

Titelspåret ”Bad” var ursprungligen tänkt att bli en duett mellan Michael Jackson och Prince. Men enligt vad Prince berättat för Spike Lee lades de planerna nerför efter insikten om att låtens första rad gör att duettformen skulle kunna missförstås. Låtens första rad lyder: ”Your butt is mine”.

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:

Tevekanaler kämpar för sin identitet och relevans. Vad det gäller egenproducerade program befinner sig TV3 fortfarande i ett svart hål. Kanal 5, däremot, har hittat sin nisch som den mest vakna kanalen för samtida svensk humor, en genre där Kanal 5 spöar både SVT och TV4.

Förutom tre priser till Filip & Fredrik på Kristallengalan tog Kanal 5 även mycket välförtjänt hem priset för bästa humorprogam för ”Partaj”, hyllat i DI Weekend i våras.

”Partaj” är det första svenska program som lyckats göra veckoaktuell humor med en nerv och ett ”kulisserna är inte riktigt klara”-tempo som påminner om ”Saturday Night Live”.

Precis som för ”Saturday Night Live” är det bara cirka 33 procent av sketcherna som fungerar. Men att våga göra magplask är grundförutsättningen för veckoaktuell humor.

Som reklamduon Linus Karlsson och Paul Malmström sagt om kreativitet: ”För att något ska bli det bästa man gjort så måste man våga riskera att det blir det sämsta man gjort”. Alltför mycket svensk humor spelar säkert.

Christine Meltzers komiska geni är ingen nyhet för svenska tevetittare. Men den allra största behållningen i ”Partaj” är Johan Petersson, med en fysik och ett minspel som påminner om mästaren Will Ferrell.

”Partaj” har säsongspremiär i Kanal 5 på söndag 21.00.

Jan Gradvall