Krönika, Dagens Industri

Weekend 27 juli

Krönika

Jan Gradvall

Ett skolbarn skapar elektronisk musik genom att med fingrarna rita mönster på en iPad. Ett annat barn sticker in en spruta i en lök för att utvinna och studera lökens DNA. Ett tredje får prova att spela på en kyrkorgel som är kopplad till en Nintendo-konsol.

När läraren visar mikroskopbilder på hur celler förökar sig genom delning frågar skolbarnen: ”Är detta inuti Björk?”.

Björk har ännu en gång visat att hon är tre steg före alla andra. När hennes comeback ”Biohphilia” släpptes förra året mottogs det och recenserade det som ett vanligt album.

Men ”Biophilia”, med sitt huvudfokus på appar till iPap, är mycket mer än så.

När Björk framträder på festivalen Stockholm Music & Arts på Skeppsholmen nästa söndag den 5 augusti borde Sveriges samlade lärarkår och den konservative utbildningsministern Jan Björklund befinna sig i publiken.

Vad ”Biophilia” i första handlar om är nämligen att utforska nya former av undervisning.

Ovanstående scener är hämtade från en filmsnutt på YouTube, ”Biophilia Educational Program In Iceland” , där man får man se hur isländska skolbarn använder ”Biophilia” i undervisningen.

Albumet ”Biophilia” har tio låtar. Det finns också tio olika appar, en vill varje låt.

Med varsin iPad i handen får skolbarnen använda sig av de olika ”Biophilia”-apparna för att på ett lekfullt sätt lära sig mer om biologi, fysik, kemi och matematik.

Låtarnas innehåll sträcker sig från virus till astronomi. Musiken är inte huvudsaken utan mer som ett soundtrack till utforskandet.

Möjligheterna till att använda iPad i skolundervisningen diskuteras just nu i Sverige. Många lärare har vittnat om hur förlösande en iPad kan vara för vissa elever. Flera skolor är i full gång.

Men utbildningsministern Jan Björklund är kritisk. I en debatt om iPad i undervisningen i våras slog magister Björklund näven i katedern och menade att man minsann inte kan hoppa över penna, papper och läroböcker.

Vad Jan Björklund inte förstått är precis det som Björk lyfter fram med ”Biophilia” – att iPad innebär en kompletterande form av inlärning.

Ett inhämtade av kunskaper genom beröring. En pedagogik som är taktil i stället för teoretisk.

Alla små barn börjar med att utforska världen med sina fingrar.

I det stadiet finns inte heller någon tröskel till inlärning. Det är bara att låta nyfikenheten styra och bokstavligen känna sig fram.

Tröskeln kommer när inlärningen förväntas ske genom böcker. Många barn fastnar där, inte minst alla med läs- och skrivsvårigheter.

Men att använda iPad som ett komplement till böcker i undervisningen ger många fler möjlighet att kliva över tröskeln. Återigen kan man utforska världen med fingrarna.

Till skillnad från de stationära datorer som finns i skolor har också en iPad den fördelen att eleverna sitta kvar vid sin bänk i klassrummet när de använder den.

Björk jämför själv med instrument. En iPad är den första dator som går att använda lika naturligt som akustiska instrument som gitarr, trummor och flöjt.

Och helt plötsligt kan man i undervisningen – precis som i musiken – använda den mer kreativa och intuitiva högra hjärnhalvan lika mycket som den mer fyrkantiga och teoretiska vänstra hjärnhalvan.

Eller som de också skulle kunna kallas: Björkhalvan och Björklundhalvan.

(slut)

+

BONUS NR 1:

”Gilmore girls” tillhör de sällsynta teveserier som gjort bestående avtryck i samtiden. Serien från 2000-2007 om en ensamstående mamma och hennes dotter var smart, rolig, referensspäckad, varm och slog an strängar som fortfarande klingar genom populärkulturen.

Nu är kvinnan bakom ”Gilmore girls”, Amy Sherman-Palladino, tillbaka med en ny serie som börjat lika lovande.

Amy Sherman-Palladinos nya serie ”Bunheads” har premiär på Kanal 5 på tisdag 31 juli 20.00. Första avsnittet är ren uppvisning i bred amerikansk tevedramatik som absolut bäst.

En rastlös och frustrerad balettdansare tvingas försörja sig som showgirl i Las Vegas. För att komma därifrån impulsgifter hon sig och hamnar i en sömnig kuststad som inte för inte heter Paradise där hon blir involverad i en dansskola.

En del av både stämningen och skådespelana känns igen från ”Gilmore girls”.

Den briljanta 68-åriga Kelly Bishop, som spelade mormorn i ”Gilmore girls” och mamman i ”Dirty dancing”, har en av huvudrollerna som innehavare av dansskolan. Rose Abdoo, mekanikern i ”Gilmore girls”, dyker också upp.

Men den serie som ”Bunheads” påminner mest om är ”Livet i Alaska” (”Northern Exposure”), en komediserie från 1990-1995 som SVT24 sänder i repris på udda tider. En samling udda karaktärer i en liten by som drömmer stora drömmar.

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:

Den person som blivit mest omtalad i amerikanska realityshower under 2012 är svensk.

Fastighetsmäklarserien ”Million Dollar Listing: New York” gjorde en succésäsong med en tittarökning på 46 procent i huvudmålgruppen 18-49 år.

Och alla tillskriver framgången Fredrik Eklund, en hyperaktiv fastighetsmäklare vars glamorösa livsstil och extrema arbetsmoral gör honom till en karaktär som kunde vara hämtad från en Tom Wolfe-roman.

Medieuppmärksamheten kring programmet gjorde också att Fredrik Eklund kraftigt. ökade sin egen försäljning. Under mars och april sålde han lägenheter i New York för 32 respektive 37 miljoner dollar.

”Million Dollar Listing: New York” får nu premiär i svensk teve och börjar måndag 30 juli 20.00 visas på TV8. Blingblingteve har aldrig varit roligare.

Det är också klart med en andra säsong i amerikansk teve i höst.

Jan Gradvall