Skivrecensioner, DI Weekend

Loa Falkman
Titel: Kom i min famn: Sjunger Evert Taube
Skivbolag: Sony
Betyg: 1

Att lyssna på den kompletta Evert Taube-box som släpptes 2006 var som att upptäcka att det fanns dolda källarvåningar under husen på Skansen.

Evert Taubes tidiga inspelningar är knastriga, primitiva och hjärtskärande uppriktiga i sin längtan och ensamhet. Den svenska musikhistoriens motsvarighet till amerikansk deltablues.

Inget av detta intresserar dock Loa Falkman.

Han betraktar Evert Taube som en god seglarkamrat och tar med honom till sin favoritherrekiperingsaffär och klär Evert i blazer, trevlig scarf, röda byxor och seglarskor. Seså, min gode vän, se inte så allvarlig ut, nu ser vi fram emot en trevlig kväll!

Loa Falkman sjunger med bröstkorgen uppspänd som en domherre. Roslagen uttalas med sju R. För Loa Falkham är ”Så länge skutan kan gå” ingen metafor för döden. Det är sång om skepp ohoj. I sitt eget förord till albumet skriver Falkman om ”det Taubska ymnighetshornet”.

För att garantera att ingen melankoli sipprar fram genom Evert Taubes sånger bjuds Björn Skifs och Måns Zelmerlöv in som gäster på två sånger. Det är som att se Piff & Puff photoshoppas in i ett Carl Fredrik Hill-landskap.

Jan Gradvall

Beach Boys
Titel: That’s why God made the radio
Skivbolag: EMI
Betyg: 3

”I wish they all could be California girls”. Ju mer man lyssnar på Beach Boys, desto mer inser man att det ord som bör betonas i den refrängen är ”wish”.

Brian Wilson levde det aldrig det liv som han skrev om. Han blev under uppväxten så psykiskt och fysiskt misshandlad av sin pappa att han med sin musik försökte skapa ett alternativ universum där ingen kunde komma åt honom. En fantasivärld med Kalifornienkulisser.

Sprickorna i de kulisserna har alltid varit magin med Beach Boys. Ögonblicken när verkligheten skiner igenom. När skarvarna syns.

Nya albumet är till stora delar ett PRO-möte med smörgåstårta. Men ögonblicket magin inträffar här är den sångcykel som avslutar albumet: ”From there to back again”, ”Pacific coast highway”, ”Summer’s gone”. De tre låtarna tillhör det mest smärtsamt vackra Beach Boys någonsin spelat in.

Jan Gradvall

Usher
Betyg: Looking 4 myself
Skivbolag: RCA/Sony
Betyg: 3

Även antirasism kan förfalla till rasistiska tankegångar. När svarta artister söker sig mot popmusik får de alltid massiv kritik från vita hiphoplyssnare om att de kompromissat, sålt sig eller blivit oäkta.

Men varför kan inte Nicki Minaj och Usher få influeras av pop när Radiohead och Hot Chip influeras av hiphop? Glöm inte att Motown lyssnade lika mycket på Beatles som Beatles lyssnade på Motown.

Soulstjärnan Ushers nya album lär provocera många för att det inte är ett soulalbum, men är en ren uppvisning i högteknologisk och suveränt refrängstark housepop.

De mest effektivara låtarna är också skrivna av svenskar. Max Martin och Shellback bidrar med studentlastbilsflakmonstret ”Scream”. Swedish House Mafia gör sin grej – hus utan byggnadlov – i två låtar varav en, intressant nog, heter ”Euphoria”.

Jan Gradvall

Van Dyke Parks
Titel: Song Cycle (1968) + Discover America (1972) + Clang of the yankee reaper (1976)
Skivbolag: Bella Union
Betyg: 4

Du tror att du vet hur Baloos sång till Mowgli i ”Djungelboken” låter, men lyssna en gång till på arrangemanget till ” Var nöjd med allt som livet ger”

”’The Bare Necessities”, som den mer poetiska originaltexten lyder, är arrangerad av Van Dyke Parks och är som ett koncentrat av Amerikas musikhistoria, med dixieland, ragtime, Aaron Copland, bröderna Gerswhin, Jerry Goldsmiths filmmusik och udda ljud som känns igen från Beach Boys ”Smile”.

Van Dyke Parks, född 1943, är ett amerikanskt musikgeni. I samband med att tre av hans egensinniga soloalbum nu återutges av hippa skivbolaget Bella Union (Beach House, Fleet Foxes) har musikjournalisten Martin Theander gjort en lysande intervju med Van Dyke Parks i Pasadena i senaste numret av tidningen Sonic.

Alla tidskrifter i Sverige kämpar för sin överlevnad. Sonic får sedan två år tillbaka äntligen tidskriftsstöd, men endast 50 000 kr, i jämförelse med Novell som får 250 000 kr.

Med artiklar som den om Van Dyke Parks visar Sonic att man är en av viktigaste kulturtidskrifter just nu. Tidningar som ger popmusiken kontext och ett historiskt perspektiv har aldrig varit viktigare.

Jan Gradvall