Skivrecensioner, DI Weekend
The Dominoes, The Clovers, The Orioles, The Spaniels – med flera
Titel: Street corner symphonies: The complete story of doo wop
Volume 1: 1939-1949
Volume 2: 1950
Volume 3: 1951
Volume 4: 1952
Volume 5: 1953
Skivbolag: Bear Family
Betyg: 4 (alla)
En gudomlig slump. Samma vecka som Paul Simon får Polarpriset släpps fem omistliga album som dokumenterar doo wop, den genre som är hans främsta inspirationskälla.
När Paul Simon och Art Garfunkel lärde känna varandra i Queens, New York, i början av 1950-talet, så började de med att sjunga doo wop på skolgården. Mycket sannolikt sjöng de precis de hitlåtar som skivbolaget Bear Family valt ut till dessa samlingsalbum.
Doo wop var sin tids hiphop, ”an urban American art-form”. Precis som tidig hiphop var det en musikstil som uppstod bland unga svarta i New York och vars romantiska texter och upplyftande budskap stod i stor kontrast mot den bistra verkligheten i sångarnas hemkvarter.
Precis som hiphop, där rapparna tjuvkopplade in mikrofoner och skivspelare i elskåp på gatan i Bronx, var det också en musikstil som inte krävde dyra investeringar i form av instrument.
Sångarna, oftast grupper med fem personer, samlades och övade på skoltoaletter eller i hyreshusens trapphus. Där var akustiken var som bäst. Och sjöng sedan hjärtat ur kroppen.
När man lyssnar på dessa album, med odödliga sånger som ”Crying in the chapel” och ”That’s when your heartaches begin”, inser man också att grunden till det som senare kom att kallas rockmusik och soulmusik fanns där redan under andra världskriget.
Jan Gradvall
David Lindgren
Titel: Get started
Skivbolag: EMI
Betyg: 3
Förutfattade meningar styr tyvärr vår uppfattning om musik. Hur hade detta album mottagits om David Lindgren från Skellefteå i stället haft mörkare hudfärg, varit uppvuxen i en förort till Stockholm och, framförallt, hetat något annat än David Lindgren?
Kanske hade fler då insett att David Lindgren kan bli Sveriges Usher eller Chris Brown. David Lindgren hade den bästa låten i ”Melodifestivalen” med ”Shout it out”. Hans debutalbum innehåller flera lika starka låtar i den moderna urbana genre som Usher representerar där gränserna mellan R&B och elektronisk pop håller på att upplösas.
Och lyssna på vilken sångaren David Lindgren är. Det hörs att han lagt ned åtskilliga tusen timmar på att studera Michael Jackson.
Jan Gradvall
Ibrahim Maalouf
Titel: Diagnostic
Skivbolag: Mister Productions/Naxos
Betyg: 3
Det är bara att gratulera Uppsala som i morgon, lördag 12 maj, kan gå och lyssna på en unik jazztrumpetare på Uppsala Konsert & Kongress.
Ibrahim Maalouf föddes i Beirut 1980, mitt under brinnande inbördeskrig. Det beräknas att 100 000 människor dog. Under kriget tvingades 900 000 libaneser lämna sina hem, många sökte sig utomlands.
När Ibrahim Maalouf var fyra år hamnade han i en förort till Paris. Båda hans föräldrar var musiker. Hans pappa trumpetare, hans mamma pianolärare. Under hela hans uppväxt åkte de fram och tillbaka mellan Beirut och Paris.
Hans senaste album ”Diagnostic” är det tredje i en trilogi och är en musikalisk sammanfattning av hans liv och uppväxt. Alla spår är tillägnade olika medlemmar i hans familj. Avslutningsspåret heter ”Beirut”.
Musiken är i grunden instrumental jazz men är samtidigt galet eklektiskt och innefattar allt från arabisk musik, salsa, balkanpunk, kinesisk folkmusik och soul och hiphop. I låten ”We’ll always care about you” citerar han Michael Jacksons ”They don’t care about us”.
Svenske jazztrumpetaren Goran Kajfest, som tidigare i år vann Nordic Music Prize, säger om Ibrahim Maalouf: ”Här finns både själ och smärta. Det är inte ofta man får tillfälle att höra en mästerlig trumpetare som Maalouf”.
Jan Gradvall
VED
Titel: VED
Skivbolag: Adrian Recordings
Betyg: 3
Möllevången är en stadsdel i Malmö känd för etnisk mångfald och billiga grönsaker på torget. Numera är det också platsen för en av Sveriges intressantaste musikscener.
Musiker startar egna undergroundklubbar där man föredrar rullbandsbandspelare, vinyl och kassettband framför cd och mp3. Och jammar fram egen musik i stil med gamla tyska band som Neu! och Amon Düül.
Efter att Möllevångsgruppen This Is Head mycket välförtjänt vann priset för Årets Pop på P3 Guld 2011, så kommer nu ännu en instrumental grupp från samma musikscen.
Ett spår på VED:s debutalbum användes i dokumentären ”Galleri Cannabis, 1967-1968”. En annan låt samplar ett upphittat kassettband från 1970-talet med instruktioner om hur man lagar teveapparater.
Jan Gradvall