Skivrecensioner, DI Weekend

Damon Albarn
Titel: Dr Dee
Skivbolag: EMI
Betyg: 4

På tisdag morgon den 8 maj tillkännages årets Polarpristagare. Vilken av dagens unga aktiva musiker har störst chans att få ett framtida Polarpris?

Svaret blir alltmer uppenbart: Damon Albarn.

I sommar har Londons stad gett Damon Albarn och gruppen Blur hedersuppdraget att avsluta hela OS med en konsert i Hyde Park. Men Blur är bara en av många farleder för världsresenären Damon Albarn.

De senaste 15 åren har även gjort storstadshiphop (Gorillaz), Pekingopera (”Monkey”), nigeriansk afrobeat (Rocket Juice & The Moon), västafrikansk blues (”Mali Music”), klassisk soul (kommande Bobby Womack-albumet) och ett akustiskt präglat soloalbum utgivet endast på vinyl. Det senaste Gorillaz-albumet spelades för övrigt in med enbart iPad-appar som instrument.

Och det märkligaste av allt: precis allt har låtit självklart, okrystat, briljant.

Så även nu när Damon Albarn gör ett temaalbum om den engelska ockulta matematikern John Dee (1527-1608) där han kombinerar engelsk pastoralmusik som spelades i hans föräldrahem med västafrikanska rytmmönster och melodier så vackra att man tror att John Lennon lever.

Ingen annan samtida musiker har heller fått mig att upptäcka så mycket annan musik som Damon Albarn. Efter att Damon Albarn i en intervju nämnt henne som förebild så jag gick precis in på nätet och köpte ett album med musik av Hildegard av Bingen, en abbedissa och kompositör verksam på 1100-talet.

Det trodde jag inte när Blur spelade på tidningen Pops fest på ett elverk på Lidingö 1993.

Jan Gradvall

Richard Hawley
Titel: Standing at the sky’s edge
Skivbolag: EMI
Betyg: 4

Richard Hawley har tidigare varit Edward Hopper. Nu förvandlas han till Jackson Pollock.

Richard Hawley har på sina tidigare fem soloalbum återskapat 1950-talets oskuldsfullhet och ödslighet med en unik känsla för ljus och perspektiv. Motiven har varit ensamma personer vid caféer.

Nu byter han teknik helt och hållet. Plötsligt stänker han ut färg och skapar abstrakta motiv som påminner om explosioner. Hans elgitarr tjuter och tar plats på ett sätt som kommer att chocka många gamla lyssnare.

Men vad Richard Hawleys musik i grunden uttrycker är fortfarande detsamma –medvetenheten om att vår stund på jorden bara är till låns.

Precis som hans tidigare album anspelar albumtiteln på ett befintligt område i hans hemstad Sheffield.

Jan Gradvall

Norah Jones
Titel: Little Broken Hearts
Skivbolag: EMI
Betyg: 2

Kan en bra skiva ändå vara dålig? Den frågan väcks av Norah Jones nya album. Det är inget fel på den moderna pop hon experimenterat fram med producenten Danger Mouse (Gnarls Barkley, Gorillaz, Beck). Men det enda skivan uttrycker är att Norah Jones inte längre vill vara Norah Jones.

Debutalbumet ”Come away with me” från 2002 sålde i 20 miljoner exemplar och ändrade riktning på musikhisorien. Det var Norah Jones som satte i gång den renässans av evergreens och jazzstandards som öppnade dörren för Melody Gardot och Michael Bublé.

Som sångerska av jazzstandards var Norah Jones unik Som stylad popartist, komplett med rufsigt sovrumshår och så kallat fräck omslagstypografi, blir hon en artist i mängden.

Jan Gradvall

One Direction
Titel: Up all night
Skivbolag: Sony
Betyg: 3

Alexander Bard skrev i veckan på Twitter: ”Musikindustrin påstår hela tiden att eran för pojkband är över. Men för att döda pojkbanden så måste du först döda alla småflickor som älskar dem”.

One Direction bevisar att han Alexander Bard har rätt. Ett nytt irländskt-engelskt pojkband som är exakt modellerat efter Backstreet Boys och är på väg mot förstaplatsen på alla länders listor.

Precis som under Cheiron-eran, då världens bästsäljande popmusik producerades i en bunker vid Fridhemsplan, är det också svenskt pophantverk som ligger till grund för One Direction.

Den genialt arrangerade debutsingeln ”What makes you beautiful” – lyssna på gitarrslingan och koskällan (!) som låter sent 1950-tal – är inspelad i Stockholm och skriven av svenskarna Rami Yacoub (över 20 hitlåtar till Britney Spears och Backstreet Boys) och Carl Falk (två låtar på nya Nicki Minaj) tillsammans med amerikanen Savan Kotecha.

Jan Gradvall