Skivrecensioner, DI Weekend

Refused
Titel: The shape of punk to come
Skivbolag: Burning Heart
Betyg: 5

Vilka svenska album har genom historien haft störst musikalisk betydelse internationellt? Svar: Ett halvdussin album med ABBA + ”The shape of punk to come” med Refused.

Det dummaste jag sett på tv i år var när Nöjespanelen i SVT:s ”Gomorron” en i januari diskuterade nyheten om att Umeå-bandet Refused skulle återförenas efter 14 år.

Upplägget var tyvärr inte ovanligt svensk media: en illa påläst programledare diskuterade med en illa påläst panel.

Efter att tidningen Vi:s musikskribent avfärdat Refused med orden ”jag har då aldrig hört talas om dem” frågade programledaren förvirrat: ”Men om Refused var så okända i Sverige, hur kunde bandet då var så stora i USA?”

Refused är ett bra exempel på att begreppet stor har urholkats. Refused låg aldrig på några listor, spelades inte radio. Å andra sidan: sommaren 2010 räckte det med att Kate Perrys album en vecka sålde 1 600 exemplar för att hon skulle toppa Billboardlistan. All musik i dag är subkulturell.

Men att Refused fick åtskilliga miljoner i gage för att förra helgen spela på amerikanska festivalen Coachella – där bandet var högst upp på affischen tillsammans med Swedish House Mafia – grundar sig på en storhet som har att göra med inflytande.

Inget svenskt band vid sidan av ABBA har påverkat så många utländska artisters musik som Refused.

Under 1990-talet var Umeå världsledande för hardcorepunk och straight edge. Den som är straight edge varken röker eller dricker alkohol. Många är också veganer och har X intatuerat på händerna.

Det mest revolutionära av Umeå-banden var Refused. Efter flera skivor med mer traditionell hardcore spelade bandet 1997 in ett album som var lika musikaliskt revolutionerade som bandets politiska idéer.

Med en titel som anspelade på Ornette Colemans frijazzmästerverk ”The shape of jazz to come” släppte bandet in allt från jazz till ambient i musiken, utan att för den skull göra avkall på intensiteten.

När den världsledande hårdrocktidningen Kerrang rankade de 50 viktigaste albumen någonsin kom ”The shape of punk to come” på 13:e plats. Ett otal amerikanska band har nämnt skivan som en avgörande influens. Mogulen Rick Rubin avgudar Refused.

Direktsändningen från Coachella förra helgen visade att Refused aldrig låtit bättre än just nu. I kväll fortsätter bandet sitt segertåg med att spela på en festival i Berlin.

Jan Gradvall

Rolling Stones
Titel: Brussels affair
Betyg: 4
Titel: L.A. Friday
Betyg: 4
Titel: Hampton Coliseum
Betyg: 4
Skivbolag: Stonesarchive.com

Ordet bootleg är lika med en skiva, ofta liveinspelad, som säljs illegalt utan artistens tillstånd. Vad som länge var ett stort problem för artister har i dag förvandlats till en tillgång.

Rolling Stones har just startat en sajt, Stonesarchive.com, där bandet reclaimar sin egen musik genom att sälja nätversioner av legendariska bootlegs för sju dollar styck.

De illegala inspelningarna gjordes av någon i publiken med gömd bandspelare, med halvrisigt ljud som följd. Men Rolling Stones ger nu ut samma inspelningar i mixerbordskvalitet.

Transaktionen från bandets hemsida fungerar tekniskt perfekt, Man betalar med PayPal och en kvart senare har man tre utmärkta livealbum i sitt iTunes-bibliotek, komplett med fina omslag.

”Brussels affair” är inspelad 1973. Mick & Keith sjunger ”Happy” tillsammans och Mick Taylors slidegitarr förlänger ”Midnight rambler” till 13 minuter. ”L.A. Friday” dokumenterar Ron Woods första turné. Billy Preston gästar och ”Angie” har aldrig låtit bättre.

Allra bäst av albumen är ”Hampton Coliseum” från 1981 där Rolling Stones spelar låtar från ”Tattoo you” för första gången. Underbar energi i ”Little T&A” och ”Hang fire”.

Jan Gradvall

Sofie Livebrant
Titel: Emily and I
Skivbolag: Playground
Betyg: 4

”Misstanken att vi kommer att vara utan ansikten i ett kommande liv gör anblicken av en vän (om det så är från ett fotografi) till en nästan outhärdlig välsignelse – likheten, det kloka saktmodet, den nobla anspråkslösheten, renheten – allt är där”.

Så skrev Emily Dickinson i ett brev 1883 där hon tackade för ett fotografi som hon bett få postat av en avliden vän.

Sofie Livebrant är känd för att ha skrivit låtar till Sofia Karlsson. Det var hon som tonsatte Sofia Karlssons tolkningar av Dan Andersson.

Nu har Sofia Livebrant på egen hand tonsatt dikter av Emily Dickinson (1880-1886), en amerikansk poet vars besatthet av döden och magiska tänkande lämpar sig märkvärdigt väl för att tonsättas.

Utgåvan är ett konstverk i sig. Albumet kommer förpackat som en bok på 52 sidor med personliga essäer. På omslaget har Sofie klätt sig som på det enda kända fotografiet av Emliy.

Jan Gradvall

Lena Swanberg
Titel: The art of staying young and unhurt
Skivbolag: Diesel Music/Playground
Betyg: 3

Det är inte bara titeln som får en att stanna upp. Debuterande 29-åriga Lena Swanberg, med en bakgrund i jazz, har en nerv i sin musik, en musikalitet i sin röst och en oräddhet för mörker som får en att tänka på Tim Buckley. Några spår, bland dem en duett med Christian Kjellvander, pekar mot något riktigt stort.

Jan Gradvall