Skivrecensioner, DI Weekend

Loney, Dear
Titel: Hall music
Skivbolag: Dear John Recordings
Betyg: 4

Brian Wilson sade att ambitionen med Beach Boys-albumet ”Smile” var att skriva en ”teenage symphony to God”. Den ende i samtida popmusik som är lika gränslöst ambitiös, lika musikaliskt överbegåvad och skriver lika svidande vackra sångarrangemang är svenske multiinstrumentalisten Emil Svanängen som gör musik under namnet Loney, Dear. ”Hall music” är höstens vackraste popalbum.

Jan Gradvall

Waterboys
Titel: An appointment with Mr Yeats
Skivbolag: Proper/Rootsy
Betyg: 1

Samma artist som en gång såg ”The whole of the moon” har i dag gått vilse på månens skuggsida.

Jan Gradvall

Merle Haggard
Titel: Working in Tennessee
Skivbolag: Vanguard/Playground
Betyg: 2

”If you find yourself in lockup, write a song about jail”. Den visdomen är tyvärr det enda värt att rapportera hem om från countrymästarens 77:e album.

Jan Gradvall

Johan Johansson
Titel: Svea Rike Järn
Skivbolag: Branschen
Betyg: 4

Att punk även var musikaliskt nyskapande är ett missförstånd som uppstått i efterhand. Vad som kallas just punkrock har tvärtom ända sedan starten varit väldigt traditionell treackordsrock.

Ingen i svensk punk personifierar den musikaliskt konservativa 1977-punken som Johan Johansson. De låtar han skrev till KSMB och Strindbergs utgick från samma allsångsformel som Burken och Rock-Ragge.

Johan Johanssons nya soloalbum – hans första på 16 år – är också musikaliskt så rätlinjigt att han får Status Quo att framstå som ett avantgardejazzband. Precis när man trodde att det inte kunde bli låta mer ”Hej då, samtiden!” släpper han in boogie woogie-piano och rakvattensdoftande dansbandsblås.

Men det är precis i det ögonblicket som man också inser hur mycket fattigare svensk musik hade varit utan Johan Johansson.

Låten heter ”Geist nog att orka ge upp” och den tar aldrig slut. När Johan Johansson till slut är uppe i elva verser kommenterar han just det i texten: ”Jag är inne på elfte versen och är inte värd att få sätta punkt”.

I de tio föregående verserna har han likt en politisk aktiv steppdansare trampat på så många ömma tår det är möjligt, mest högertår men även vänstertår, med rader som ”Kultur det är en bulle och ett gubbgäng som runkar i grupp”.

Det blir en seger genom utmattning. Ingen orkar vara arg längre än Johan Johansson.

Som inspiratör och producent har Johan Johansson haft en avgörande betydelse för Lars Winnerbäck. Inför detta album har han fått låna en gitarr av Winnerbäck och skrivit sina bästa refränger och skarpaste texter på decennium.

Att lyssna är som att bli ögonvittne och öronvittne till ett förkroppsligande av ordet patos.

Jan Gradvall

Invasionen
Titel: Saker som jag sagt till natten
Skivbolag: Sony
Betyg: 4

2014 är Umeå kulturhuvudstadsår. Utmaningen för Umeå kommun blir att försöka skapa hälften så mycket internationell uppmärksamhet som Dennis Lyxzén redan gjort med band som Refused.

Jag klippte mig en gång hos en frisör i New York som när han fick höra att jag var svensk stolt upprepade det enda ord han kunde på svenska: ”Umeå!”.

Invasionen, ett av flera band som Dennis Lyxzén är aktiv i just nu, är det första där han sjunger på svenska. Musikaliskt började bandet 1977 men är nu framme vid 1979. Invasionen visar hur väl den postindustriella ljudbilden hos band från norra England som Joy Division och Echo & The Bunnymen kan användas även för att skildra norra Sverige.

Vad Invasionen tillför genren är en värme som aldrig tidigare funnits där förut. Bandet visar att hat och kärlek, ilska och glädje, pessimism och optimism, är olika sidor av samma mynt.

Jan Gradvall