Krönika, Dagens Industri

Weekend 8 juli

Krönika

Jan Gradvall

”Aldrig tidigare har det skrivna språket spelat så stor som det gör nu.” Analysen kommer inte från mig utan är ett intervjusvar av barnboksförfattarinnan Catharina Wrååk, nyligen porträtterad i denna spalt för sina utmärkta böcker om drakriddaren Tam.

Men jag tror hon har helt rätt.

Ända sedan Internetabonnemang blev årets julklapp i Sverige 1996 har det höjts varningsröster om att datorer och digitalisering kommer att leda till fördumning.

I den nya världen, där alla bara surfar, spelar spel och stirrar på skärmar, kommer dagens ungdom glömma bort skrivkonsten.

I stället blev det precis tvärtom. Medan ungdom uppväxt på säg 1950-talet enbart hade möjlighet att skriva med långsam blyertspenna några timmar om dagen, så skriver dagens ungdom under hela det vakna dygnet.

Jo, det sker främst genom mobiler och datorer. Jo, det uppstår fler särskrivningar och grammatiska slarvfel än på 1950-talet.

Men likafullt: det är skrivande. Ett skrivande som just nu pågår som aldrig förr i historien.

Framförallt är det också ett skrivande som inte stannar i ett skrivblock eller i en låst dagbok, utom som är avsett att publiceras och läsas av andra.

På 1950-talet var det kanske 1 procent av befolkningen som hade någon erfarenhet av att få en text publicerad någonstans. Tack vare sociala medier är det i dag snart 99 procent.

En tolvåring har lika stor erfarenhet av publicering – mötet mellan skrivare och läsare – som Dagens Nyheters chefredaktör Herbert Tingsten hade på 1950-talet.

Catharina Wrååks analys av dagens mediesituation – ”Aldrig tidigare har det skrivna språket spelat så stor som det gör nu” – ligger också till grund för en av höstens mest intressanta bokbranschsatsningar.

I augusti börjar utgivningen för ett nytt bokförlag som Catharina Wrååk startat tillsammans med Titti Persson, även hon författare. Förlaget heter Mix Förlag och ska första året enbart ge ut digitala noveller.

”Jag är helt övertygad om att det finns ett stort intresse att läsa som är underutnyttjat”, säger Catharina Wrååk. ”Det gäller bara att möta läsarna där de läser, i datorer och mobiler. Och novellen är ett format som passar digital läsning perfekt. ”

Mix Förlag är ett förlag under Bonniers och kommer även börja att ge ut tryckta romaner 2012. ”Det är fortfarande svårt att tjäna pengar på digital utgivning”, säger Catharina Wrååk.” Men digitalisering är inte ett hot mot litteraturen utan en nödvändighet för litteraturens framtid. Den dagen alla i Kina och Afrika ska få tillgång till all läsning de har rätt till, kommer det inte att finnas några träd kvar i världen om vi fortsätter med papper.”

Målgruppen för Mix Förlag är unga vuxna. Utomlands kan den målgruppen innefatta barn i så låg ålder som 13-15 år. ”Men av erfarenhet har vi i Sverige höjt åldern till 17-27 år. Det är många som av olika anledningar är ovana läsare.”

Ett 70-tal noveller finns färdiga för utgivning på Mix Förlag. Det blir en blandning av gammalt och nyskrivet. Från klassiker av August Strindberg och Selma Lagerlöf till noveller av samtida författare som Aase Berg, Magnus Nordin, Johan Theorin, Kristoffer Leandoer och även flera debutanter.

”Det finns så många bra noveller i novellsamlingar som inte har nått ut till så många. Novellsamlingar tenderar att försvinna. Vår utgivning blir ett sätt att påminna om alla bra noveller som faktiskt finns att läsa.”

(slut)

+

BONUS NR 1:

Om TV4 vill förbättra kvaliteten på ”Idol” inför hösten kan de göra en enkel åtgärd nu under sommaren: flyg in en container med dvd-utgåvan av ”T.A.M.I. Show” och skicka ut ett exemplar till alla som gått vidare.

Denna dvd rymmer allt en artist behöver lära sig.

”T.A.M.I Show” från 1964 är känd som den bästa konsertfilm som någonsin gjorts. Men märkligt nog har den inte funnits tillgänglig på dvd förrän nu.

I den utgåva av ”T.A.M.I Show” som fanns att köpa som vhs på 1980-talet var Beach Boys låtar bortklippta av rättighetsskäl. Nya dvd-ugåvan är första gången hela filmen visas sedan den gick på bio i USA för 47 år sedan.

T.A.M.I är en förkortning av Teenage Awards Music International. På en teater i Santa Monica, Los Angeles, i oktober 1964 uppträdde den bästa ansamling artister som skådats på en och samma scen:

Beach Boys, Rolling Stones, James Brown, Marvin Gaye, Supremes, Smokey Robinson & The Miracles, Chuck Berry… Plus ett halvdussin artister till.

Alla medverkande gör allt för att överträffa varandra ingen överträffar James Brown.

Keith Richards har sagt att hans största misstag under karriären var att Rolling Stones gick med att uppträda efter James Brown.

The Police har till och med sjungit textraden ”James Brown on The T.A.M.I. Show”. När producenten Rick Rubin var på Prince kontor noterade han en monitor i lobbyn som visade James Browns framträdande på repeat.

Vad inte lika många uppmärksammar är att showen också innehåller tidernas bästa husband. Jack Nitzsche leder ett band med bland andra trummisen Hal Blaine (båda dem ryggraden i Phil Spectors produktioner), gitarristerna Tommy Tedesco (spelar ”Bröderna Cartwright”-temat) och Glen Campbell, pianisten Leon Russell och saxofonisten Plas Johnson (”Rosa Pantern”-temat).

”T.A.M.I Show” finns än så länge enbart tillgänglig som amerikansk dvd. Kan beställas från till exempel svenska Papercut eller Amazon.

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:


Reseskildringar var länge en paradgren för bokbranschen, inte minst under sommarmånaderna. Fåtölj- och hängmatteresenärer njöt av att kunna följa med till exotiska platser och kulturer.

Genren har kommit av sig lite i dagens medieklimat, när den som möter urinvånare på Nya Guinea lägger ut bild och text på Facebook tio minuter senare.

Den här sommarens bästa reseskildringen hittar man i stället följaktligen på nätet. Briljante unge poeten, författaren och radiorösten Daniel Boyacioglu skriver i sin blogg om sin cykelresa fram och tillbaka till Gibraltar, ett projekt som får Bruce Chatwin och Jolo att framstå som lata.

Daniel skriver i en programförklaring: ”Jag ska cykla till Gibraltar och tillbaks. Jag vill med en slags manipulation hitta en för mig ny poesi. Jag vill undersöka vad för slags poesi en utmaning av detta slag kan åstadkomma. Alltså, jag kommer bli skittrött och jävligt ensam, hur blir då dikten?”

Resultat blir ett oredigerat och oavbrutet fascinerande och underhållande flöde prosa, lyrik och bloggspråk. Följ hans resa på:
http://danielboyacioglu.wordpress.com/

Jan Gradvall